Ρεύμα: Η φόρμουλα για 6μηνα και 8μηνα μπλε τιμολόγια - Τι σημαίνουν τα μεικτά προϊόντα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Η φόρμουλα για 6μηνα και 8μηνα μπλε τιμολόγια - Τι σημαίνουν τα μεικτά προϊόντα
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μικρότερης του ενός έτους, που ενεργοποιείται με τη χθεσινή Υπουργική Απόφαση, ανοίγει τον δρόμο για τιμολόγια μικρότερης διάρκειας με το «χρώμα» (μπλε, κίτρινο) που θα επιλέξουν οι εταιρείες. Προ των πυλών διευκρινιστική ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, που θα αποσαφηνίζει ότι η Υπουργική «ενεργοποιεί» τα μπλε τιμολόγια μικρότερης διάρκειας. Πώς μπορούν στην ίδια «μεικτή» σύμβαση να συνδυαστούν σταθερές και κυμαινόμενες χρεώσεις.

Τον δρόμο για την κυκλοφορία σταθερών (μπλε) τιμολογίων ρεύματος, με διάρκεια που να ξεκινά από 6 μήνες, ανοίγει η χθεσινή Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία δίνει τη δυνατότητα για συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Επίσης, η ίδια απόφαση αποσαφηνίζει τη δυνατότητα για μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προορίζονται για νοικοκυριά με ιδιαίτερο προφίλ κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, όσον αφορά το πρώτο σκέλος η νέα Απόφαση ξεκαθαρίζει πότε υπάρχει η δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων διάρκειας μικρότερης του έτους και τουλάχιστον 6 μηνών. Ως προϋπόθεση θέτει είτε να έχει υπάρξει ανάλογο αίτημα από τον καταναλωτή, είτε να έχει αυτός συναινέσει. Ωστόσο, η υπογραφή σύμβασης -στην οποία προχωρά κάθε καταναλωτής όταν «περνά» σε νέο τιμολόγιο- επί της ουσίας μεταφράζεται με συναίνεση.

Επομένως, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, με την Υπουργική γίνεται σαφές ότι μία εταιρεία έχει τη δυνατότητα να συνάπτει π.χ. 6μηνες συμβάσεις σταθερής χρέωσης. Οι συμβάσεις αυτές θα κατηγοριοποιούνται πλέον στα μπλε τιμολόγια και, κατά συνέπεια, θα μπορούν να συνοδεύονται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα σε διευκρινιστική ερμηνεία της Υπουργικής, που θα αποσαφηνίζει ότι ανοίγει ο δρόμος για μπλε συμβόλαια μικρότερης διάρκειας. Κάτι που έχουν ζητήσει και προμηθευτές, ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει πλέον την κυκλοφορία ανάλογων προϊόντων.

Επιλογή των εταιρειών το «χρώμα»

Βέβαια, αυτό σημαίνει πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για μπλε προϊόντα πολλών… ταχυτήτων (δηλαδή διαρκειών) – π.χ. 6μηνα ή 8μηνα. Για αυτό και στην ίδια Υπουργική επισημαίνεται πως στον Συγκριτικό Πίνακα της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να προστεθεί η διάρκεια κάθε προϊόντος, ώστε να έχει εικόνα ο καταναλωτής για όλα τα χαρακτηριστικά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, για την ακρίβεια η Υπουργική προβλέπει πως οι προμηθευτές μπορούν να λανσάρουν τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη από 1 έτος και οποιοδήποτε «χρώμα» (εκτός από πράσινο). Ως συνέπεια, το «χρώμα» ενός 6μηνου συμβολαίου έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των παρόχων.

Θεωρητικά, λοιπόν, οι εταιρείες έχουν πλέον επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουν προϊόντα διάρκειας μικρότερης του ενός έτους, τα οποία να έχουν κυμαινόμενη χρέωση – και όχι σταθερή. Όπως είναι φυσικό, το αν θα κυκλοφορήσουν ή όχι 6μηνα ή 8μηνα κίτρινα προϊόντα (εκτός από μπλε) θα εξαρτηθεί από την εμπορική τους πολιτική.

Η αρρυθμία

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τη νέα Υπουργική Απόφαση το «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» από την εταιρεία «Φυσικό Αέριο», το οποίο έχει διάρκεια 8 μήνες και σταθερή τιμή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με βάση τα έως και χθες δεδομένα, όμως, ένα σταθερό προϊόν πιο μικρής διάρκειας από 1 έτος εντασσόταν στα κίτρινα (κυμαινόμενα) προϊόντα, καθώς στα μπλε προϊόντα ομαδοποιούνταν αποκλειστικά τα σταθερά τιμολόγια για τουλάχιστον 12 μήνες. Ωστόσο, καθώς ήταν κίτρινο, κανονικά δεν μπορούσε να συνδυαστεί με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Ωστόσο, για να προσφέρουν οι πάροχοι μη κυμαινόμενες χρεώσεις (ακόμη και για ένα 6μηνο) είναι αναγκασμένοι να εφαρμόσουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, ώστε να είναι διασφαλισμένοι πως θα αποζημιωθούν για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προαγοράσει, στην περίπτωση που ο καταναλωτής αποφασίσει να εγκαταλείψει τη σύμβαση πριν αυτή λήξει. Κάτι που όμως κανονικά δεν επιτρέπεται στα προϊόντα κίτρινου χρώματος.

Με τη νέα ωστόσο Υπουργική, οι προμηθευτές μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις διάρκειας από 6 μήνες. Επομένως, μία 6μηνη ή 8μηνη σύμβαση σταθερής χρέωσης θα πάρει κανονικά μπλε «χρώμα». Κάτι που σημαίνει επίσης ότι θα μπορεί να συνδυαστεί με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Τα μικτά προϊόντα

Όσον αφορά τα μικτά τιμολόγια, αυτά θα συνδυάζουν χαρακτηριστικά των υφιστάμενων κατηγοριών (κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί). Θα έχουν κίτρινο «χρώμα», δηλαδή δεν θα συνδυάζονται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Ο συνδυασμός σημαίνει, για παράδειγμα, πως ένας προμηθευτής μπορεί να λανσάρει πλέον ένα προϊόν το οποίο να έχει σταθερή χρέωση για 4 μήνες και κυμαινόμενη για τους υπόλοιπους 8 μήνες του συμβολαίου. Επίσης, επιτρέπονται τα προϊόντα με σταθερή χρέωση μέχρι ένα όριο μηνιαίας κατανάλωσης και κυμαινόμενη τιμή πάνω από αυτό το όριο. Ή αντίθετα κυμαινόμενη χρέωση μέχρι ένα όριο και σταθερή πάνω από αυτό.

Εκπρόσωποι του κλάδου προμήθειας επισημαίνουν ότι τέτοια τιμολόγια θα μπορούσαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εξοχικών, όπου η κατανάλωση σημειώνεται συγκεκριμένους μήνες, ενώ είναι γενικά περιορισμένη. Πάντως, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι εξοικειωμένα με τέτοιες «υβριδικές» χρεώσεις, εκτιμούν ότι τουλάχιστον προς το παρόν δύσκολα θα κυκλοφορήσουν ανάλογα προϊόντα στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξειδίκευση των μέτρων μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα από Σκυλακάκη - Σδούκου

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για έκπτωση έως 480 ευρώ στο ρεύμα – Έρχονται πληρωμές για το πετρέλαιο

ΔΕΗ: Μείωση 6% στο πράσινο τιμολόγιο τον Φεβρουάριο – Στα 12,8 λεπτά ανά kWh

gazzetta
gazzetta reader insider insider