ΔΝΤ: Αναβάθμιση στο 3,1% για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 - Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Αναβάθμιση στο 3,1% για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 - Υποχωρεί ο πληθωρισμός
Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Aναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, επικαλούμενο την απροσδόκητη ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.

Το ΔΝΤ «βλέπει» τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψή της τον προηγούμενο Οκτώβριο, ακολουθούμενη από επέκταση 3,2% το 2025.

Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχει τώρα μια μειωμένη πιθανότητα μιας λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης», μιας οικονομικής συρρίκνωσης μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους από τις αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Προβλέπει ανάπτυξη φέτος 2,1% στις ΗΠΑ, 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία και 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που είδαμε είναι μια πολύ ανθεκτική παγκόσμια οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, και αυτό θα συνεχιστεί και το 2024», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, στο CNBC.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ διέλυσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, με ανάπτυξη 3,3%.

Η Κίνα αντιμετώπισε πολλά ζητήματα τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας απογοητευτικής ανάκαμψης στις δαπάνες μετά την πανδημία, ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό και μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα τόνωσης ως απάντηση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραμένουν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης μεταξύ 2000 και 2019 του 3,8%. Τα υψηλότερα επιτόκια, η απόσυρση ορισμένων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν, σύμφωνα με το Ταμείο.

Το ΔΝΤ βλέπει τον παγκόσμιο πληθωρισμό στο 5,8% το 2024 και στο 4,4% το 2025. Στις προηγμένες οικονομίες, αυτό μειώνεται στο 2,6% φέτος και στο 2% το επόμενο έτος.

Αν και οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα επιτόκια πολύ νωρίς, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να παραμείνει πολύ αυστηρή η πολιτική για πάρα πολύ καιρό, γεγονός που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα φέρει τον πληθωρισμό κάτω από το 2% στις προηγμένες οικονομίες, πρόσθεσε ο Γκουρίνχας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ για το νέο 10ετές με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ - Αντλεί 4 δισ. ευρώ το Δημόσιο με 3,4%

Μητσοτάκης για αγρότες: Έρχεται επιπλέον αποζημίωση στους πληγέντες από τον Daniel από 5.000 έως 10.000 ευρώ

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Τι αλλάζει στις προσφορές - Πού μπαίνει «φρένο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider