Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος
Σύμφωνα με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, η παρατεινόμενη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EKT, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να νικήσει τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4%, έχει ήδη παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του υποκείμενου πληθωρισμού, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Θα μειώσουμε τα επιτόκια μας φέτος», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα La Tribune Dimanche. «Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται καμία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του απηχούν τις απόψεις των «περιστεριών» της κεντρικής τράπεζας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα την Πέμπτη. Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ απώθησε λιγότερο έντονα από το αναμενόμενο τις προσδοκίες της αγοράς για περικοπή την άνοιξη, η ΕΚΤ δεν κατέστησε σαφή έναν χρονικό ορίζοντα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, την ώρα που αρκετά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έχουν υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση.

Για παράδειγμα, μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg την Παρασκευή, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτιν Κάζακς, ανέφερε ότι το χειρότερο λάθος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος δανεισμού πολύ νωρίς και να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να επιστρέψει.

Από την πλευρά του, ο Βιλερουά ντε Γκαλό μετρίασε την ανησυχία του συναδέλφου του, λέγοντας ότι υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η διατήρηση της πολύ αυστηρής πολιτικής, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία.

«Θα έχουμε αποφύγει δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: Να περιορίσουμε πολύ σύντομα (τα επιτόκια) και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια με βάση την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο στις τιμές και την οικονομία από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Βιλερουά ντε Γκαλό. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα προσαρμοστούμε, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider