Εξωδικαστικός: Μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών, σταθερό επιτόκιο στις ρυθμίσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών, σταθερό επιτόκιο στις ρυθμίσεις
Ενισχύεται η θέση των οφειλετών και η προστασία των ευάλωτων. Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε εφαρμογή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι βελτιώσεις που προβλέπουν μεγαλύτερα «κουρέματα» έως και κατά 28% και σταθερό επιτόκιο 3% για 3 έτη στις ρυθμίσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε εφαρμογή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού οι νέες βελτιώσεις που προβλέπουν μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών και σταθερό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.

Χθες υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία βελτιώνεται σημαντικά ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε η παράμετρος του αλγόριθμου που προβλέπει ελάχιστο ποσό ανάκτησης από το ποσό του δανείου που δεν φέρει εμπράγματη εξασφάλιση. Με την κατάργηση αυτή, το «κούρεμα» δανείου που έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις μπορεί να αυξηθεί επιπλέον έως και κατά 28%.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δανειακή υποχρέωση 100.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου του (εμπράγματη εξασφάλιση του δανείου) είναι 50.000 ευρώ, έχει ποσοστό οφειλής ως προς την αξία του ακινήτου 200%. Με τα σημερινά δεδομένα, ο αλγόριθμος της πλατφόρμας έχει βγάλει ρύθμιση του συγκεκριμένου οφειλέτη για ποσό 45.220 ευρώ, δηλ. του έχει μειώσει το χρέος κατά 54.780 ευρώ. Με την κατάργηση της ανωτέρω παραμέτρου στον αλγόριθμο, το ποσό της ρύθμισης θα πέσει αυτομάτως σε 32.500 ευρώ, δηλαδή επιπλέον διαγραφή χρέους 22.280 ευρώ που σημαίνει επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής κατά 28%. Όσο μεγαλώνει η αξία του ακινήτου σε σχέση με την δανειακή υποχρέωση, θα περιορίζεται το «κούρεμα». Στην περίπτωση π.χ. που η αξία του ακινήτου είναι 120.000 ευρώ και η οφειλή 100.000 ευρώ (ποσοστό οφειλής προς εμπορική αξία ακινήτου 83%), η ρύθμιση που βγάζει σήμερα ο αλγόριθμος είναι για ποσό 80.528 ευρώ, δηλ. έχει «κουρέψει» χρέος 19.472 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, το ποσό της ρύθμισης θα μειώνεται σε 78.000 ευρώ, δηλαδή ο οφειλέτης θα γλυτώνει επιπλέον 2.528 ευρώ (επιπλέον «κούρεμα» 3%). Σημειώνεται ότι στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής (μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 είχαν γίνει 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς) το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς.

Με τη χθεσινή ΚΥΑ επίσης το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη, απαλλάσσοντας έτσι τους οφειλέτες από το βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που μεταφέρονται άμεσα στα κυμαινόμενα επιτόκια. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό.

Χθες επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου δόθηκε η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Όπως είχε γράψει το insider.gr , το συνολικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει επίσης ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (τελικό ποσό αποπληρωμής, ύψος «κουρέματος», αριθμός δόσεων) που θα δίνει ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Προβλέπει ακόμη δικαίωμα του οφειλέτη να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης που θα βγάλει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι πιστωτές, όμως, αν απορρίψουν την πρόταση ρύθμισης επικαλούμενοι ότι ο οφειλέτης δεν είναι ευάλωτος, θα πρέπει να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας στοιχεία. Η ρύθμιση αυτή συνδυάζει την προστασία για τους ευάλωτους, με πρόνοιες που επιτρέπουν τον έλεγχο ως προς το αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι ευάλωτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

gazzetta
gazzetta reader insider insider