Ακρίβεια: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα νέα μέτρα – Τι προβλέπει

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακρίβεια: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα νέα μέτρα – Τι προβλέπει
Εξειδικεύονται τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. Τι ορίζει η τροπολογία για διαφάνεια τιμών, βρεφικό γάλα και αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis. Τσουχτερά πρόστιμα.

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που εξειδικεύει τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «ενίσχυση του εθνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαφάνεια τιμών, τον εξορθολογισμό της αγοράς βρεφικού γάλακτος και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης, e-katanalotis.

Ειδικότερα:

Εξορθολογισμός και διαφάνεια τιμών

Από 10η Ιανουαρίου 2024, για τα καταναλωτικά προϊόντα των επιχειρήσεων για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 5055/2023 (Α’ 161), δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια κατά τη διάθεσή τους στους καταναλωτές για τρεις μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόζεται η αύξηση τιμής.

Για τις κατηγορίες προϊόντων που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 8, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το λιανεμπόριο μειώνουν την αρχική τιμή, ήτοι την τιμή προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών, από την 1η Μαρτίου 2024. Η μείωση της αρχικής τιμής ισούται κατ’ ελάχιστον με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το έτος 2023 επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Οι επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύονται νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, ήτοι χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης των παρ. 1, 2 και 3 ορίζονται:

  1. Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, και
  2. Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τσουχτερά πρόστιμα

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου της παρ. 4, επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει τις παρ. 1, 2 και 3, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, ως εξής:

  • σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός της οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,
  • πρόστιμο από 5.000 έως 2.000.000 ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου της παρ. 4, επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Μέτρα για τον εξορθολογισμό των τιμών βρεφικού γάλακτος

Οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης των ως άνω προϊόντων, από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης ορίζονται:

  1. η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, και
  2. η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου, επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, κυρώσεις ως εξής:

  • σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός της οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,
  • πρόστιμο από 5.000 έως 2.000.000 ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου, επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Επείγουσα αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ψηφιακής πλατφόρμας «e-katanalotis»

Για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ψηφιακής πλατφόρμας του «e-katanalotis» και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των κρατικών πρωτοβουλιών για την επαύξηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων σε κατηγορίες αγαθών που είναι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση του καταναλωτή ή που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση της σύμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Με τα νέα μέτρα στοχεύουμε σε μειώσεις τιμών στο ράφι έως 20%

Αισχροκέρδεια: Πώς θα εφαρμοστεί η νέα δέσμη μέτρων - Παράθυρο για νέες παρεμβάσεις, τι λένε οι φορείς της αγοράς

Σκρέκας: Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις startup επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider