Χριστούγεννα στη σκιά των ανατιμήσεων γιορτάζουν ξανά οι Έλληνες – Πόσο ακρίβυναν τα παραδοσιακά εδέσματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστούγεννα στη σκιά των ανατιμήσεων γιορτάζουν ξανά οι Έλληνες – Πόσο ακρίβυναν τα παραδοσιακά εδέσματα
Με το βλέμμα στο κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να επελαύνει, στρώνουν το γιορτινό τραπέζι τα ελληνικά νοικοκυριά. Κοντά στα 150 ευρώ κυμαίνεται το κόστος του φέτος, αυξημένο από 10% έως και 20% σε σχέση με πέρυσι. Τι δείχνουν οι έρευνες του προηγούμενου διαστήματος.

Το… πνεύμα των Χριστουγέννων αναζητούν μέσα στην ακρίβεια οι καταναλωτές, ελπίζοντας πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Παρά το εορταστικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, οι Έλληνες περνούν για μια ακόμη φορά τις γιορτές των Χριστουγέννων με τον «πονοκέφαλο» των μεγάλων ανατιμήσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τα είδη διατροφής. Μάλιστα, οι έρευνες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες πιστοποιούν πως το κόστος του εορταστικού τραπεζιού φέτος θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα των 150 ευρώ, αυξημένο από 10 έως και 20% σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο γενικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο κατέγραψε βραδύτερη άνοδο κατά 3%, έναντι επίδοσης 3,4% τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να εξακολουθεί να κυμαίνεται ψηλά και δη στο 9%.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να εμμένουν και το διαθέσιμο εισόδημα να ροκανίζεται επικίνδυνα, τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίστηκαν, όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερα συγκρατημένα στις αγορές που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Πού κινήθηκε φέτος το γιορτινό τραπέζι

Ακριβότερο από 10,8% έως 11,4% αποδείχθηκε φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Όπως προέκυψε από επιτόπιες τιμοληψίες τα προηγούμενα 24ωρα σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ, το κόστος για το φετινό τραπέζι για 6-8 άτομα κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ, όταν πέρυσι το κόστος του κινήθηκε μεταξύ 92,55 και 127,07 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η νωπή γαλοπούλα πωλείται κατά 21,1% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας έχει αυξηθεί κατά 16,7%. Κατά 21,5% ακριβότερα πωλούνται φέτος οι πατάτες, με την τιμή τους να τοποθετείται στα 1,13 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή της ντομάτας έχει αυξηθεί στα 1,85 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 15,6% έναντι των Χριστουγέννων του 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση μετρά το ελαιόλαδο, με την τιμή του να έχει εκτοξευθεί κατά 62% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι ανατιμήσεις στα φρούτα καλά κρατούν. Η τιμή των μήλων εμφανίζεται αυξημένη κατά 36,6% σε σχέση με πέρυσι. Αυξήσεις της τάξης του 12% σε σχέση με πέρυσι μετρούν και τα αναψυκτικά, ενώ αυξημένη κατά 21,2% εμφανίζεται η τιμή για το κρασί. Πτωτικά κινήθηκαν στον αντίποδα οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Οι παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικοί:

Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Καταναλωτών συμπεραίνει πως το φετινό εορταστικό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 20%.

Από έρευνα τιμών που διενήργησε νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ, ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι στον υπολογισμό του κόστους δεν έχει ληφθεί υπόψη η τιμή για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα λεμόνια.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται οι εξής τιμές για ένα τραπέζι 4 ατόμων:

2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ

2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ

1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

Ντομάτες 300 γραμμάρια (2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ

Αγγούρι 1 ×0,70 ευρώ

Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ

Λάχανο μάπα 1,5 ευρώ

Καρότα (2 το κιλό ) 1 ευρώ

Πατάτες 1,2 το κιλό

Τυρί φέτα (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ

Κασέρι γραβιέρα (17,90 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ

Αναψυκτικά (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ

Μπύρες (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ

Μελομακάρονα Κουραμπιέδες (1 κιλό) 16 ευρώ

Γλυκά 12 ευρώ

Φρούτα 3 ευρώ

Γέμιση γαλοπούλας 12 ευρώ

Σύνολο: 147,15 ευρώ

Στο μεταξύ, τις ανησυχίες των καταναλωτών για τις δαπάνες τους κατά την εορταστική περίοδο αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες σχετική έρευνα της Klarna, κορυφαίας υπηρεσίας πληρωμών και αγορών παγκοσμίως με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, το 84% των Ελλήνων καταναλωτών εξέφρασε την ανησυχία του για τα οικονομικά του κατά τη διάρκεια των εορτών, με το 89% εξ αυτών να επιλέγει ως λύση τις οικονομικότερες επιλογές.

Η μελέτη της Klarna επιβεβαιώνει τη σημαντική επίδραση του πληθωρισμού στη συμπεριφορά των καταναλωτών, με το 89% των Ελλήνων να επηρεάζεται, ξεπερνώντας το 67% του μέσου όρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως προκύπτει επίσης, το 64% των Ελλήνων αναζητά οικονομικά προϊόντα λόγω του πληθωρισμού, ενώ το 67% δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια προϊόντα θα κρατήσει και ποια θα αφαιρέσει από το καλάθι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο κόκκινο η τουριστική κίνηση για τις γιορτές - Εντός κι εκτός συνόρων ταξιδεύουν φέτος οι Έλληνες

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Τα 10 μυστικά για έκπτωση έως 480 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος

Στο κόκκινο η τουριστική κίνηση για τις γιορτές - Εντός κι εκτός συνόρων ταξιδεύουν φέτος οι Έλληνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider