Συγκρατημένα αισιόδοξη η DBRS για τις τιμές του φυσικού αερίου - «Μπορεί να αντέξει η ΕΕ και στο αρνητικό σενάριο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκρατημένα αισιόδοξη η DBRS για τις τιμές του φυσικού αερίου - «Μπορεί να αντέξει η ΕΕ και στο αρνητικό σενάριο»
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η DBRS για τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και για τη θωράκιση της ΕΕ για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η DBRS για τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και για τη θωράκιση της ΕΕ για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης, ο περασμένος χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος σε θερμοκρασίες και η ΕΕ εισέρχεται στην αρχή αυτού του χειμώνα με ένα άφθονο στις αποθήκες όγκο φυσικού αερίου. Αντανακλώντας την αδύναμη οικονομική δυναμική, η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ οι εισαγωγές από τους αγωγούς αναμένεται να παραμείνουν σταθερές τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές των futures υποδηλώνουν μέτριες ανησυχίες τους επόμενους μήνες, με την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου να είναι καλά ισορροπημένη καθώς η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου από τα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί μια πρόκληση. Ως εκ τούτου, οι τιμές υπόκεινται σε περίοδο μεταβλητότητας που θα μπορούσε να ενταθεί εάν οι θερμοκρασίες στην ΕΕ και στο βόρειο ημισφαίριο υποχωρήσουν αρκετά χαμηλότερα από τους πρόσφατους μέσους όρους ή συμβεί κάποιο εξωγενές γεγονός (απεργίες, ζημιές, πόλεμοι κ.λπ.).

«Αναμένουμε ότι οι εισαγωγές από αγωγούς θα παραμείνουν σταθερές τους επόμενους μήνες, αν και ο κίνδυνος πλήρους περικοπής των ρωσικών παραδόσεων στην Ευρώπη παραμένει πιθανός», αναφέρει η DBRS.

Ωστόσο, οι ρωσικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον πολύ μικρότερο μερίδιο (9% το 2023 σε σύγκριση με 41% το 2021 κατά μέσο όρο) σε μεγάλο βαθμό λόγω των διαφοροποιούμενων πηγών εφοδιασμού της ΕΕ. Μέχρι στιγμής το 2023, οι εισαγωγές από τη Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν παρέμειναν σχετικά σταθερές, ενώ οι προμήθειες από τη Νορβηγία, μετά τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, επανέρχονται.

Η DBRS εστιάζει στα εξής:

- Τα υψηλά ισοζύγια φυσικού αερίου, η υποτονική ζήτηση και οι σταθερές εισαγωγές καθησυχάζουν.
- Η εξαγωγική ικανότητα LNG των ΗΠΑ αναμένεται να μετριάσει την αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία, αλλά οι τιμές υπόκεινται σε μεταβλητότητα.
- Ένας ψυχρότερος χειμώνας, μαζί με μια πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δεν αναμένεται να εξαντλήσουν σημαντικά τις αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι άφθονα και η αγορά LNG θα συνεχίσει να προσφέρει ένα σημαντικότερο εφοδιασμό φυσικού αερίου στην ΕΕ στο μέλλον. Αυτό καθησυχάζει», αναφέρει ο Chris Mikrovas, Senior Analyst της DBRS. «Ακόμη και σε ένα αρνητικό και απίθανο σενάριο αύξησης κατά 10% στις ανάγκες σε φυσικό αέριο, λόγω ενός ψυχρότερου από τον μέσο όρο χειμώνα, σε συνδυασμό με τη μείωση των υπολοίπων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ΕΕ αναμένεται να είναι σε θέση να τελειώσει τον χειμώνα στο 47% της εκτιμώμενη χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου. Από ιστορική άποψη, αυτό θα εξακολουθούσε να είναι ένα ένα σχετικά υγιές επίπεδο αποθήκευσης», όπως συμπληρώνει ο Carlo Capuano, Senior Vice President.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider