Λειτουργία της αγοράς: Τι προβλέπεται για την αναγραφή τιμών και ποσοτήτων στα προς πώληση προϊόντα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λειτουργία της αγοράς: Τι προβλέπεται για την αναγραφή τιμών και ποσοτήτων στα προς πώληση προϊόντα
Τι προβλέπουν οι διατάξεις για τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς που τέθηκαν από σήμερα σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η αναγραφή τιμής και ποσότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων.

Τον τρόπο που πρέπει να αναγράφονται τόσο οι τιμές όσο και οι ποσότητες των προς πώληση προϊόντων προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας της αγοράς που τέθηκαν σήμερα σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι ορθές πρακτικές αναγραφής των τιμών και των ποσοτήτων των προς διάθεση προϊόντων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία - περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Και αυτό γιατί το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπο με ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το skrinkflation. Υπενθυμίζεται ότι ο όρος shrinkflation προέρχεται από τις λέξεις shrink (συρρικνώνω) και inflation (πληθωρισμός) και περιγράφει την τακτική των εταιρειών να μειώνουν σχεδόν «βουβά» τις συσκευασίες και τις ποσότητες των προϊόντων τους, διατηρώντας την ίδια τιμή πώλησής τους, προκειμένου να διαχειριστούν τα αυξημένα κόστη παραγωγής στη σκιά του επίμονου πληθωρισμού.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι εν λόγω διατάξεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 5

Αναγραφή περιεχόμενης ποσότητας σε πωλούμενα είδη

  • Η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου εκτός αν άλλως προβλέπεται από ειδική νομοθεσία εναρμονισμένου τομέα, αναγράφεται επί της συσκευασίας, εφόσον υφίσταται:
  1. Σε μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό-kg, γραμμάριο-g) εάν πρόκειται για προϊόντα που διατίθενται σε στερεή μορφή.
  2. Σε μονάδα μέτρησης όγκου (λίτρο-L, χιλιοστόλιτρο-ml) για προϊόντα που διατίθενται σε υγρή μορφή.
  • Σε προϊόντα εκτός των τροφίμων που διατίθενται σε υγρή μορφή αλλά έχουν πολύ υψηλό ιξώδες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου μπορεί να αναγράφεται σε μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό-kg, γραμμάριο-g).
  • Σε προϊόντα εκτός τροφίμων για τα οποία το βάρος ή ο όγκος δεν έχουν συγκριτική σημασία για τον καταναλωτή, κατά περίπτωση, αναγράφεται η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου στο κύριο ποσοτικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, όπως σε: αριθμό τεμαχίων, μέτρα (m) (π.χ.: για χαρτοταινίες ταμειακών μηχανών), τετραγωνικά μέτρα (m2), αριθμό μοναδιαίων δόσεων πλύσης, φύλλα (π.χ. για τετράδια) ώρες καύσης κ.λπ., εκτός αν άλλως προβλέπεται από ειδική νομοθεσία εναρμονισμένου τομέα.
  • Ειδικά για προϊόντα σε υγρό κάλυψης καθώς και για κατεψυγμένα προϊόντα με προστατευτικό υγρό επικάλυψης (π.χ. επίπαγο), αναγράφεται τόσο το καθαρό βάρος (με το υγρό επικάλυψης) όσο και το καθαρό στραγγισμένο βάρος (χωρίς το υγρό επικάλυψης).
  • Για τα φυτοχώματα εδαφοβελτιωτικά (τύρφη, περλίτη, κοπριά κ.λπ.) και τα μέσα καλλιέργειας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ονομαστικής ποσότητας περιεχομένου σε μονάδες όγκου (L). O έλεγχος του αναγραφόμενου όγκου γίνεται σύμφωνα με το εναρμονισμένο Πρότυπο EN 12580 «Βελτιωτικά εδάφους και θρεπτικά υλικά Προσδιορισμός της ποσότητας», όπως ισχύει ή σύμφωνα με άλλο αντίστοιχο.
  • Φράσεις όπως «περίπου» ή «κατά τη συσκευασία» ή «±... %» δίπλα από την ένδειξη του ονομαστικού βάρους ή όγκου περιεχομένου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται. Κατ’ εξαίρεση, αφενός μεν για τους σάπωνες που εμπίπτουν στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 1436/1965 απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 852/Β/1965), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μπορεί να αναγράφεται επί της συσκευασίας τους η ένδειξη «κατά την συσκευασία» δίπλα από την ένδειξη του ονομαστικού βάρους.
  • Το ονομαστικό βάρος ή όγκος περιεχομένου έχει μία καθορισμένη τιμή και δεν επιτρέπεται να αναγράφεται εύρος τιμών (π.χ. από ... g έως ... g, από ….. ml έως …..ml).
  • Δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται επί της ίδιας συσκευασίας περισσότερες της μίας ονομαστικές ποσότητες περιεχομένου.
  • Υπεύθυνος για την αναγραφή της περιεχόμενης ποσότητας είναι ο παρασκευαστής/ συσκευαστής ή εισαγωγέας/διανομέας κατά περίπτωση.
  • Στην περίπτωση προϊόντων που συσκευάζονται εντός του καταστήματος λιανικής πώλησης, υπεύθυνος θεωρείται ο πωλητής.
  • Οι παρασκευαστές/συσκευαστές ή εισαγωγείς/ διανομείς ή πωλητές, κατά περίπτωση, είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συμφωνίας των αναγραφόμενων ονομαστικών ποσοτήτων με την πραγματική ποσότητα περιεχομένου μέχρι την ημερομηνία λήξης του προϊόντος ή/και καθ’ όλη τη διάρκεια έκθεσης των προϊόντων προς πώληση και μέχρι την πώλησή τους.
  • Στους παραβάτες του παρόντος άρθρου επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Άρθρο 6

Αναγραφή τιμής ανά μονάδα μέτρησης

  • Για προϊόντα σε στερεή μορφή αναγράφεται η τιμή πώλησής τους ανά χιλιόγραμμο (kg), ενώ για προϊόντα σε υγρή μορφή αναγράφεται η τιμή πώλησής τους ανά λίτρο (L).
  • Για προϊόντα σε υγρή μορφή, το ιξώδες των οποίων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλό, επιτρέπεται να αναγράφεται η τιμή πώλησής τους ανά χιλιόγραμμο (kg).
  • Για προϊόντα για τα οποία το βάρος ή ο όγκος δεν έχουν συγκριτική σημασία για τον καταναλωτή, αναγράφεται η τιμή πώλησης ανά κύριο ποσοτικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τον καταναλωτή π.χ. ανά τεμάχιο, ανά μέτρο (m), ανά τετραγωνικό μέτρο (m2), ανά δόση πλύσης, ανά φύλλο, ανά ώρα καύσης κ.τ.λ.

Ειδικότερα ορίζουμε την αναγραφή τιμής ανά μονάδα μέτρησης για τα κάτωθι προϊόντα:

  1. Για συσκευασμένα απορρυπαντικά σε σκόνη ή σε υγρό, προοριζόμενα για χρήση πλυντηρίων ρούχων, εφόσον επί της συσκευασίας αυτών δηλώνεται, με βάση τον Κανονισμό 2004/648/ΕΚ όπως ισχύει, η ένδειξη «Συνολικός αριθμός πλύσεων ανά συσκευασία», καθώς και για συσκευασμένα μαλακτικά ρούχων, εφόσον επί της συσκευασίας αυτών δηλώνεται η ένδειξη «Συνολικός αριθμός μοναδιαίων δόσεων ανά συσκευασία», αναγράφεται η τιμή ανά πλύση ή μοναδιαία δόση, αντίστοιχα.
  2. Για πάνες (βρεφών και ενηλίκων), γυναικεία επιθέματα προσωπικής υγιεινής και υγρομάντηλα, αναγράφεται η τιμή ανά τεμάχιο.
  3. Για χαρτικά είδη (χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα) αναγράφεται η τιμή ανά χιλιόγραμμο (kg).
  4. Για προϊόντα, εκτός των χαρτικών, που διατίθενται σε ρολό (π.χ. αλουμινόχαρτο, χαρτί ψησίματος, διαφανής μεμβράνη τροφίμων κ.λπ.) αναγράφεται η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (m2).
  • Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, σχόλια και παρατηρήσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς θα κατατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://gge.mindev.gov.gr/home/diavouleuseis/ έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σούπερ μάρκετ: Οι ανατιμήσεις βαίνουν μειούμενες αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν

Ακρίβεια: Έρχεται το νέο app για την υποβολή καταγγελιών μέσω κινητού – Αντίστροφη μέτρηση για τα εορταστικά «καλάθια»

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider