Χριστούγεννα με «καλάθια» για δεύτερη χρονιά - Πού κυμαίνονται οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστούγεννα με «καλάθια» για δεύτερη χρονιά - Πού κυμαίνονται οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι
Σε εορταστικό κλίμα η αγορά στη σκιά των ανατιμήσεων, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε ισχύ τα «καλάθια» Χριστουγέννων και Άη Βασίλη για δεύτερη συνεχή χρονιά στα σούπερ μάρκετ, ενώ φέτος έχει προστεθεί και η πρωτοβουλία για τη «μόνιμη μείωση τιμής». Ποια προϊόντα κοσμούν το γιορτινό τραπέζι και πού κυμαίνονται οι τιμές τους. 

Με τις ανατιμήσεις σε πρώτο κάδρο θα σπεύσουν και φέτος για τις αγορές τους οι καταναλωτές, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Και μπορεί ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο να κατέγραψε βραδύτερη άνοδο κατά 3%, έναντι επίδοσης 3,4% τον Οκτώβριο, ωστόσο όπως επιβεβαιώνουν τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ορισμένα πεδία η ακρίβεια δεν κοπάζει, με επίκεντρο τα είδη διατροφής στα οποία η άνοδος είναι κατά 9%.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να εμμένουν και το διαθέσιμο εισόδημα να ροκανίζεται επικίνδυνα, τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένα για τις αγορές που πρέπει να πραγματοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πού θα κινηθεί φέτος το γιορτινό τραπέζι

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ακριβότερο κατά 20% αναμένεται να είναι φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων. Όπως αναφέρει, από έρευνα τιμών που διενήργησε, προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ, ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι στον υπολογισμό του κόστους δεν έχει ληφθεί υπόψη η τιμή για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα λεμόνια.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται οι εξής τιμές για ένα τραπέζι 4 ατόμων:

2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ

2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ

1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

Ντομάτες 300 γραμμάρια (2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ

Αγγούρι 1 ×0,70 ευρώ

Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ

Λάχανο μάπα 1,5 ευρώ

Καρότα (2 το κιλό ) 1 ευρώ

Πατάτες 1,2 το κιλό

Τυρί φέτα (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ

Κασέρι γραβιέρα (17,90 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ

Αναψυκτικά (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ

Μπύρες (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ

Μελομακάρονα Κουραμπιέδες (1 κιλό) 16 ευρώ

Γλυκά 12 ευρώ

Φρούτα 3 ευρώ

Γέμιση γαλοπούλας 12 ευρώ

Σύνολο: 147,15 ευρώ

Στη μάχη κατά των ανατιμήσεων έχουν ριχτεί τα εορταστικά «καλάθια»

Στη μάχη κατά των ανατιμήσεων το υπουργείο Ανάπτυξης «ρίχνει» για δεύτερη χρονιά τα εορταστικά «καλάθια», προκειμένου να διευκολυνθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Στις 13 Δεκεμβρίου έκανε πρεμιέρα το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για να στρώσει το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» περιλαμβάνει έξι κατηγορίες τροφίμων: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτα και θα παραμείνει σε ισχύ έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου.

Οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, όπου τα σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν τα «καλάθια» τους.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, μείζον ζητούμενο είναι το καλάθι να συγκρατηθεί από πλευράς τιμών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κάτι το οποίο μένει να φανεί στην πράξη αν μπορεί να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σημειωθεί νέες ανατιμήσεις και σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα τιμών του 2022 θεωρούνται πλέον μια μακρινή ανάμνηση.

Όπως δε αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για την περίοδο των γιορτών, ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει τις τιμές στο αρνί έως και 10%.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 του μηνός ξεκίνησε και το «καλάθι του Άη Βασίλη», που αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών που εφαρμόζεται αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών. Τα προϊόντα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Οι κατηγορίες, όπως ίσχυαν πέρυσι, είναι οι εξής: Επιτραπέζια / Παζλ, Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), Βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα, Ηλεκτρονικά παιχνίδια, Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), Λούτρινα, Μουσικά παιχνίδια.

Οι καταναλωτές μπορούν και για το «καλάθι του Αη Βασίλη» να ενημερώνονται από το e-katanalotis.

Πέρα από τα προϊόντα που βρίσκονται στα καλάθια και στα οποία έχει γίνει προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων, οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν και στα προϊόντα με μειωμένη τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για τα σχεδόν 1.300 προϊόντα από 100 εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της «μόνιμης μείωσης τιμής». Όπως έχει αποκαλύψει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών αυτών των σχεδόν 1.300 ειδών είναι 5,5%, καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί για τουλάχιστον έξι μήνες, σε ποσοστό που ξεκινάει από 5% αλλά σε κάποια προϊόντα φτάνει ακόμη και στο 10%.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι γεμάτο φέτος και για αυτό τον λόγο εντάξαμε προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να έχουμε ένα πλήρες γιορτινό τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡT. Σχολιάζοντας δε τα εορταστικά «καλάθια» των Χριστουγέννων των σούπερ μάρκετ έκανε λόγο «για χαμηλότερες τιμές ή ίδιες τιμές σε σχέση με πέρσι».

«Καταρχήν βλέπουμε ότι έχουμε χαμηλότερες τιμές από πέρσι ή ίδιες τιμές από πέρυσι. Άρα έχουμε ή μηδενικό πληθωρισμό ή έχουμε αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο… Καμία αύξηση -γιατί το προηγούμενο διάστημα και τις προηγούμενες μέρες άκουσα εκτιμήσεις ότι θα είναι αυξημένο το γιορτινό τραπέζι κατά 20%. Το γιορτινό τραπέζι φέτος και σε ό,τι αφορά το χοιρινό κρέας και σε ό,τι αφορά τη γαλοπούλα και σε ό,τι αφορά το αρνί και σε ό,τι αφορά και τα υπόλοιπα τα οποία είναι απαραίτητα, είναι είτε μειωμένο είτε ίδια τιμή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πού θα κάτσει η μπίλια των ανατιμήσεων το 2024

Στο μεταξύ, ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά, στο μέτωπο των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, διαβλέπει ο κλάδος της οργανωμένης λιανικής. Ειδικότερα, ενόψει του 2024 αναμένονται μεν νέες ανατιμήσεις, μικρότερης δε δυναμικής.

«Στον πληθωρισμό των τροφίμων τα πράγματα πάνε καλύτερα. Εδώ και δύο μήνες έρχονται μικρότερες ανατιμήσεις. Η κατάσταση ομαλοποιείται», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Αριστοτέλης Παντελιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπάρχουν ανατιμήσεις και υποτιμήσεις, αλλά οι ανατιμήσεις βαίνουν μειούμενες. Οι ανατιμήσεις δεν θα μηδενιστούν αλλά επιτέλους βαίνουμε προς ομαλοποίηση», εξήγησε επίσης, κάνοντας λόγο για καλές προοπτικές τους επόμενους μήνες. «Να είμαστε ξεκάθαροι. Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια. Ο πληθωρισμός εκλογικεύεται, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές θα σταματήσουν να ανεβαίνουν αλλά δεν θα πέσουν», έσπευσε να ξεκαθαρίσει.

«Τα τρόφιμα επηρεάζονται πάρα πολύ από την κλιματική αλλαγή και αυτός είναι ένας λόγος που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πιο υψηλός από τον γενικό πληθωρισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, εξηγώντας πως τόσο το κόστος ενέργειας όσο και τα μεταφορικά κόστη έχουν εισέλθει σε τροχιά ομαλοποίησης.

Για «φρένο» στο ρυθμό που έρχονται οι ανατιμήσεις έκανε λόγο και ο Γενικός Διευθυντής της αλυσίδας Δ. Μασούτης, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, συμμετέχοντας στις εργασίες του συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ πριν από μερικές ημέρες. «Ο ρυθμός των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά φρενάρει, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως το ελαιόλαδο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έως αρχές Ιανουαρίου η πρεμιέρα των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Οι προϋποθέσεις

Το αναπτυξιακό στοίχημα του προϋπολογισμού – Ο στόχος για συνολικές επενδύσεις 37 δισ. ευρώ

Mπαράζ πληρωμών ξεκινά - Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και έκτακτα «δώρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider