Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 3% τον Νοέμβριο – Αυξήσεις 9% στα τρόφιμα, 13,3% στα αναψυκτικά

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 3% τον Νοέμβριο – Αυξήσεις 9% στα τρόφιμα, 13,3% στα αναψυκτικά
Διψήφιες ανατιμήσεις σε Έλαια και λίπη (31,4%), φρούτα (12%) και Λαχανικά (10,8), αλλά και νέο μέτωπο σε νερά, αναψυκτικά και χυμούς με άνοδο 13,3%. Άνοδος τιμών στην εστίαση μείωση τιμών στα ξενοδοχεία. Μεγάλο αντιστάθμισμα από τη μείωση κατά 53,2% στο φυσικό αέριο. Οριακή άνοδος στον ηλεκρισμό κατά 0,7%, αύξηση 6% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο κατέγραψε βραδύτερη άνοδο κατά 3%, έναντι επίδοσης 3,4% τον Οκτώβριο (τότε είχε επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 1,6%). Η βραδύτερη άνοδος τιμών τον Νοέμβριο ήταν αναμενόμενη μετά τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Ωστόσο τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σε ορισμένα πεδία η ακρίβεια δεν κοπάζει, με επίκεντρο τα είδη διατροφής στα οποία η άνοδος είναι κατά 9%, επιπλέον προφανώς των αυξήσεων που ελάμβαναν χώρα την προηγούμενη χρονιά. Παρατηρούνται επίσης σημαντικές αυξήσεις και στον κλάδο υγείας, στην εκπαίδευση στον τουρισμό αλλά και στην ένδυση και την υπόδηση.

Ειδικά στα τρόφιμα, διψήφιες είναι οι ανατιμήσεις τον Νοέμβριο σε Έλαια και λίπη (31,4%), Φρούτα (12%) και Λαχανικά (10,8%). Αλλά και στα κρέατα η άνοδος ήταν 8,1% και στα ψάρια 9,5%.

Μία άλλη νέα «πληγή» ανοίγει στο πεδίο του κλάδου των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και των χυμών φρούτων: η άνοδος τιμών τον Νοέμβριο είναι στο 13,3%.

Πιέσεις υπάρχουν και στα φαρμακευτικά προϊόντα με άνοδο 11,8%, αλλά και στη διασκέδαση με τον κλάδο Κινηματογράφοι-θέατρα να έχει άνοδο τιμών 10,3%.

Στα Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία η άνοδος είναι 5,3% ενώ αντιθέτως στα Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία υπάρχει μείωση τιμών 3%.

Το μεγάλο αντιστάθμισμα και πάλι έρχεται από το φυσικό αέριο του οποίου η μείωση τιμής σε σχέση με το 2022 είναι 53,2%. Στον ηλεκτρισμό υπάρχει οριακή άνοδος τιμής 0,7% και στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή είναι κατά 6% υψηλότερη από το 2022.

Ο Εναρμονισμένος δείκτης του μηνός Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,9% (έναντι αύξησης 3% που ανέφεραν τα πρώτα στοιχεία). Με βάση την άνοδο του γενικού δείκτη, η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος διαμορφώθηκε σε 2,3% (αύξηση δύο και τρία δέκατα τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος. Η μηνιαία μεταβολή του γενικού δείκτη ήταν μείωση 0,4%.

Η πορεία ανά κλάδο

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

9,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 1,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 2,8% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

• 4,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλπανδοχεία.

• 1,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Αντιθέτως, μείωση τιμών κατεγράφη στις εξής κατηγορίες:

• 1,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 2,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους «κουρεύεται» το τεκμήριο, ποιοι απαλλάσσονται

Ρεύμα: Από τον Απρίλιο οι μηνιαίες καταμετρήσεις των «ρολογιών» - Τέλος στους έναντι λογαριασμούς

Logistics: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο στην Αττική – Η υψηλή ζήτηση και τα deals

gazzetta
gazzetta reader insider insider