Καύσιμα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές στις γιορτές – Τι συμβαίνει με την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές στις γιορτές – Τι συμβαίνει με την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης
Σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι αγοράζουν αυτή την περίοδο καύσιμα οι Έλληνες καταναλωτές.

Σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι αγοράζουν αυτή την περίοδο καύσιμα οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί μικρή άνοδος με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο εκτιμάται ότι θα σημειώσει μικρή πτώση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερες αν και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι δεν ακολουθούν την μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών.

«Υπάρχει μικρή διαφορά στις βενζίνες όπου σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες κατά τρία με τέσσερα λεπτά στο λίτρο και μεγαλύτερες στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τιμή διεθνώς του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στο ότι έχει εξισορροπήσει η αγορά».

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,817 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 1,658 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,291 και είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα όπου οι αντίστοιχες τιμές ήταν στα 1,840, 1,682 και 1,313.

Ωστόσο, παρά τις πτωτικές τάσεις, το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές της ζήτησης ασκούν ανοδικές πιέσεις.

Η εγχώρια αγορά ακολουθεί τις κινήσεις του Brent και επηρεάζεται από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ενώ επηρεάζεται και από τα σήματα που στέλνουν οι παγκόσμιες αγορές. Την Παρασκευή, το πετρέλαιο κατέγραψε πρώτη ανοδική του εβδομάδα μετά από 2 μήνες, ύστερα από την δήλωση του προέδρου της Fed Jerome Powell ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πότε θα μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα τελείωσαν και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού έρχεται το 2024.Το Brent κατέγραψε απότομη άνοδο στα 77 δολάρια από τα 72,78 ενώ το πιο αδύναμο δολάριο έναντι του ευρώ κατέστησε πιο ελκυστικές τις εισαγωγές πετρελαίου.

Η αγορά πετρελαίου επωφελείται από τις ανοδικές προβλέψεις για την ζήτηση πετρελαίου για το επόμενο έτος και το ασθενέστερο δολάριο. Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024, ανέφερε στην μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, επικαλούμενη βελτίωση των προοπτικών για τη ζήτηση στις ΗΠΑ και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Πού θα φθάσει το Brent

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το 2023 και το 2024 στην τελευταία βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική (STEO), που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη εκτιμά ότι η τιμή spot του Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 82,40 δολάρια το βαρέλι το 2023 και 82,57 δολάρια το βαρέλι το 2024. Αυτά τα στοιχεία σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις της EIA στο STEO του Νοεμβρίου, που προέβλεπε ότι η τιμή θα κινηθεί στα 83,99 δολάρια το βαρέλι το 2023 και 93,24 δολάρια το βαρέλι το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP28: Ιστορική συμφωνία για μετάβαση μακριά από ορυκτά καύσιμα

Καύσιμα: Τσουχτερή η βενζίνη – Φόβοι για υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Καύσιμα: Πληθωριστικές πιέσεις φοβάται η αγορά – Πού θα κινηθούν οι τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider