Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να σταθεροποιήσει το πλάνο για την ποσοτική σύσφιξη αποφεύγοντας την σύγχυση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να σταθεροποιήσει το πλάνο για την ποσοτική σύσφιξη αποφεύγοντας την σύγχυση
Το θέμα μπορεί να εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελική της συνεδρίαση για το 2023.

Σύγχυση ενδέχεται να προκαλέσουν οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του τελευταίου ενεργού εργαλείου για την αντιμετώπιση καθώς η ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ήδη από τον Μάρτιο πριν καν οι αξιωματούχοι δεν έχουν σχεδιάσει επί του παρόντος να ξεκινήσουν την εκκαθάριση των 1,7 τρισ. ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP της εποχής της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Χωρίς αλλαγή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, το τέλος των επανεπενδύσεων PEPP -ένα βήμα αυστηροποίησης- θα έλθει σχεδόν σίγουρα εν μέσω ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Για να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να «μπερδέψει» τους επενδυτές για τους στόχους της ΕΚΤ, πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιθυμούν ταχύτερη απόσυρση.

Το θέμα μπορεί να εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελική της συνεδρίαση για το 2023.

«Κοιτάζοντας καθαρά τι εισήχθη να κάνει το PEPP - για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας - δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε ζωντανό», δήλωσε στο Bloomberg ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro. «Ταυτόχρονα, οι ευέλικτες επανεπενδύσεις είναι ένα ωραίο εργαλείο για να εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Οικονομολόγοι όπως ο Jari Stehn της Goldman Sachs, ο Mariano Cena της Barclays και ο Anatoli Annenkov της Societe Generale είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την έξοδό της από το PEPP, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν με τον οποίο ξεκίνησε τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη αναιρώντας το πρόγραμμα APP της.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια ανακοίνωση την Πέμπτη ότι οι επανεπενδύσεις θα μειωθούν περίπου από το τέλος του πρώτου τριμήνου, με περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία να ανακοινώνονται όταν οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν για την νομισματική πολιτική τον Ιανουάριο – κινήσεις που οι εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της UBS δεν βλέπουν αδικαιολόγητα ως κλονισμό των αγορών.

Στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διοχετεύσει μόνο το ήμισυ περίπου των εσόδων από ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούνιο, προτού διακόψει τις επανεπενδύσεις εντελώς από τον Ιούλιο, έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα διασφάλιζε ότι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του PEPP -οι ευέλικτες επανεπενδύσεις που επιτρέπουν στην ΕΚΤ να αμβλύνει το άγχος σε τμήματα της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης- θα παραμείνει σε ισχύ κατά τη διάρκεια της βιασύνης των αρχών του έτους από τις κυβερνήσεις για έκδοση χρέους.

Επίσης, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg για τα επιτόκια, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο Ιούνιος θα δει την πρώτη από τις περικοπές τριών τριμήνων το 2024 στο 3,25%, από το ρεκόρ 4% τώρα.

Ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε τον περασμένο μήνα ότι το PEPP θα συζητηθεί «στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον», επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση επιτοκίων «τα επόμενα δύο τρίμηνα».

Ο Λετονός Μάρτιν Κάζακς προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης δεν δικαιολογούν μείωση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι μια μείωση μπορεί να δικαιολογηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

Ο Κλας Κνοτ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα ήθελε να μειώσει το κόστος δανεισμού ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει ταχύτερο QT.

«Είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία της απόσυρσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων να είναι σε καλή φάση και να έχει ανακοινωθεί καλά εκ των προτέρων», είπε. Η έναρξη της διαδικασίας ή η ανακοίνωση μιας εντατικοποίησης «θα μπορούσε να είναι σε αντίθεση με την κύρια κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που κάποιος προσπαθεί να επικοινωνήσει».

Δεν είναι όλοι οι συνάδελφοί του, ωστόσο, πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ πρέπει να τηρήσει αυτήν την ακολουθία - ή να επιφέρει το τέλος των επανεπενδύσεων.

Ο Γάλλος Βιλερουά Ντε Γκαλό δεν βλέπει «κανένα λόγο να δέσουμε τα χέρια μας σε μια συγκεκριμένη εντολή», ενώ ο Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η παραίτηση από μια υπόσχεση θα μπορούσε να βλάψει «την αξιοπιστία μας και, ως εκ τούτου, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το Ελληνικό – Οι τράπεζες και τα οικιστικά έσοδα 

Γεωργιάδης: Εξομοιώνουμε τις διαδικασίες ενημέρωσης από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής AI στο gov.gr

gazzetta
gazzetta reader insider insider