Δημοσιονομικοί κανόνες: «Παράθυρο» Καλβίνο για νέο ECOFIN - Συνεχίζεται το θρίλερ διαπραγματεύσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικοί κανόνες: «Παράθυρο» Καλβίνο για νέο ECOFIN - Συνεχίζεται το θρίλερ διαπραγματεύσεων
«Δουλέψαμε πολύ σκληρά — ήταν μια μακρά και παραγωγική βραδιά. Είμαι αισιόδοξη» επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Την πιθανότητα σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης του ECOFIN για την επίτευξη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξε η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Νάντια Καλβίνο. Μετέφερε έτσι (εκπροσωπώντας την ισπανική προεδρία της ΕΕ), και το κλίμα που κυριαρχεί μετά την αποτυχημένη χθεσινή απόπειρα εύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών και οι εκπρόσωποι των θεσμών συζητούσαν επί αναθεωρημένης πρότασης παρεμβάσεων στους δημοσιονομικούς κανόνες η οποία μειώνει το πήχη προσδοκιών και για την ελληνική πλευρά. Η συμβιβαστική πρόταση έχει στόχο κατ ελάχιστον να υπάρξει μια πρώτη πολιτική συμφωνία, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολη μετά τις παρενέργειες που προκαλεί η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σήμερα αλλά έχουν γίνει αρκετά βήματα σύγκλισης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. «Είμαστε σχεδόν εκεί, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να έχουμε μια οριστική συμφωνία. Και αν χρειαστεί, θα συγκαλούσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας πριν το τέλος του έτους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως μένουν «ανοιχτά» ορισμένα τεχνικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα και τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, υπονοώντας πως το επόμενο ραντεβού των «27» μπορεί να λάβει χώρα από Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ένα deal μπορεί να επιτευχθεί πριν το 2024.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά — ήταν μια μακρά και παραγωγική βραδιά. Είμαι αισιόδοξη» επανέλαβε η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία αναλαμβάνει νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από την 1η Ιανουαρίου 2024, αντικαθιστώντας τον Γερμανό Βέρνερ Χόγιερ. Η νέα επικεφαλής της ΕΤΕπ θα είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση δανείων δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την Ευρώπη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στην παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα τα επόμενα χρόνια.

Δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες χωρίς «λευκό καπνό»

«Έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. «Πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε. Ωστόσο, μπορεί να μην χρειαστεί μια κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος δήλωσε «βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Ως συνήθως στα θέματα της ΕΕ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λεμέρ δήλωσαν ότι οι διαφορές τους επιλύθηκαν κατά 90%, αν και τα εκκρεμή ζητήματα μπορεί να είναι καθοριστικά.

Ο Λεμέρ δήλωσε την Παρασκευή ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία, «θα θέσει συνεπείς κανόνες και θα αναγνωρίσει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων». Όπως είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, το ποσοστό τώρα έχει ανέβει στο 95%, ενώ τόνισε την «πρόοδο που σημειώθηκε με τον Κρίστιαν» - αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του. Μια τελική συμφωνία «θα ορίζει συμπαγείς κανόνες και θα αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για δημοσιονομικούς κανόνες – Το σενάριο αναβολής για μετά τις Ευρωεκλογές

Eurogroup: Σε πλήρη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ο προϋπολογισμός της Ελλάδας

Στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του ECOFIN ο Κ. Χατζηδάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider