Δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες χωρίς «λευκό καπνό» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες χωρίς «λευκό καπνό» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες
Παράθυρο για νέο Ecofin εντός Δεκεμβρίου άφησε η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και η νύχτα που πέρασε ήταν... μακριά, μεταδίδει το Bloomberg, επιβεβαιώνοντας το κλίμα που μετέφερε από Βρυξέλλες το insider.gr.

Όπως αναμενόταν, δεν βγήκε «λευκός καπνός», ωστόσο οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ στέλνουν σήμα σημαντικής προόδου στις σημερινές τους δηλώσεις.

«Έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. «Πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προετοιμαστεί για μια δύσκολη νύχτα με τις συζητήσεις να ολοκληρώνονται γύρω στις 3 τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μετά από περίπου οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι συζήσεις της Παρασκευής δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ πρόσθεσαν ότι οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά -ήταν μια μακρά και παραγωγική βραδιά», είπε η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Νάντια Καλβίνο, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Δεκεμβρίου. «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και είμαστε σχεδόν εκεί».

Με ορισμένα τεχνικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα να είναι ακόμη ανοιχτά, θα γίνει πρόσθετη δουλειά τις επόμενες ημέρες και για αυτό είναι πιθανό να συγκληθεί άλλη μία συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ την εβδομάδα της 18ης Δεκεμβρίου, είπε η Καλβίνο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτή.

Αυτό είναι μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να πιέσουν για μια συμφωνία, σύμφωνα με την Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, μπορεί να μην χρειαστεί μια κατ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος δήλωσε «βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια μεταρρύθμιση του πλαισίου του μπλοκ που περιορίζει το χρέος και τα ελλείμματα, το οποίο αναμένεται να τεθεί ξανά σε ισχύ τον Ιανουάριο μετά την αναστολή λειτουργίας του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ως συνήθως στα θέματα της ΕΕ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λεμέρ δήλωσαν ότι οι διαφορές τους επιλύθηκαν κατά 90%, αν και τα εκκρεμή ζητήματα μπορεί να είναι καθοριστικά.

Ο Λεμέρ δήλωσε την Παρασκευή ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία, «θα θέσει συνεπείς κανόνες και θα αναγνωρίσει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».

Όπως είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, το ποσοστό τώρα έχει ανέβει στο 95%, ενώ τόνισε την «πρόοδο που σημειώθηκε με τον Κρίστιαν» - αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του. Μια τελική συμφωνία «θα ορίζει συμπαγείς κανόνες και θα αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».

Τα κράτη μέλη είχαν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και, ενώ αυτή είναι μια αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία, η αποτυχία τήρησής της θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ. Οι παλιοί δημοσιονομικοί κανόνες θα επανέλθουν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι τα κράτη μέλη θέλουν να έχουν αρκετό χρόνο για την αναθεώρηση των κανόνων, καθώς έχουν μπροστά τους τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

Φωτογραφία Getty Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider