Σκυλακάκης: Ανά μήνα οι καταμετρήσεις των «ρολογιών» ρεύματος – Αντίδοτο στις ρευματοκλοπές 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Ανά μήνα οι καταμετρήσεις των «ρολογιών» ρεύματος – Αντίδοτο στις ρευματοκλοπές 
Από τους πρώτους μήνες του 2024, οι καταγραφές από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσουν να γίνονται σε μηνιαία βάση, σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ.

Σε μηνιαία βάση θα ξεκινήσουν να γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ οι μετρήσεις της κατανάλωσης στα «ρολόγια» ηλεκτρικού ρεύματος, με κύριο σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκλοπές, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, οι μετρήσεις σε μηνιαία συχνότητα θα ξεκινήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος έναρξης. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το υπουργείο έχει ήδη ζητήσει το θέμα με τον Διαχειριστή, από τον οποίο έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως η μηνιαία καταγραφή είναι εφικτή, χωρίς παράλληλα να αυξάνει σημαντικά το κόστος.

Ο μηνιαίος επιτόπιος έλεγχος των «ρολογιών», για τη λήψη των μετρήσεων, θα επιτρέψει στα συνεργεία του Διαχειριστή να παρακολουθούν αν οι μετρητές έχουν παραβιαστεί ή όχι. «Θεωρούμε ότι είναι κλειδί για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, από τις οποίες οι μισές οφείλονται σε αυτό τον λόγο».

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για τα νέα τιμολόγια. «Αντί να βλέπει δεκάδες διαφορετικά τιμολόγια ο καταναλωτής -όπως έβλεπε τα τελευταία χρόνια και όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία- βλέπει τα ίδια τιμολόγια, αλλά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Αν είναι σταθερά βάζουμε μπλε χρώμα. Αν είναι κυμαινόμενα, εξαρτώνται δηλαδή από το κόστος του ρεύματος στη διάρκεια του επόμενου μήνα, βάζουμε κίτρινο και αν είναι δυναμικά, για όσους έχουν έξυπνο μετρητή, βάζουμε πορτοκαλί. Συνεπώς, αυτό που κάνουμε είναι ότι κατηγοριοποιούμε τα ήδη υφιστάμενα τιμολόγια. Γιατί μπερδεύει η κατηγοριοποίηση και δεν μπερδεύουν τα δεκάδες διαφορετικά τιμολόγια; Εκ του πονηρού είναι αυτό», σημειώνει.

«Το μόνο που προσθέτουμε είναι το πράσινο τιμολόγιο. Ποια είναι η διαφορά του; Η διαφορά είναι ότι είναι υποχρεωμένοι οι πάροχοι να δίνουν τιμή, η οποία είναι αμέσως και ευθέως συγκρίσιμη» και τόνισε πως «από 1/1/24 οι καταναλωτές θα ξέρουν ακριβώς τις τιμές του τιμολογίου», δίνοντας κάποιες διευκρινίσεις για τα διαφορετικά τιμολόγια.

Για το μπλε τιμολόγιο: «Είναι το σταθερό τιμολόγιο με τιμή για 1 χρόνο και είναι το τιμολόγιο αυτό που θα είναι και το πιο ακριβό, εκτός από έκτακτη περίπτωση όπως π.χ. ένας πόλεμος που θα εκτοξευθούν οι τιμές σε όλα τα υπόλοιπα», είπε ο υπουργός.

Για το κίτρινο τιμολόγιο: «Είναι το κυμαινόμενο τιμολόγιο με τιμή ανάλογα με το κόστος ρεύματος», είπε ο υπουργός

Για το πορτοκαλί τιμολόγιο: «Είναι το τιμολόγιο που αφορά αυτούς που διαθέτουν έξυπνους μετρητές», τόνισε ο υπουργός.

Για το πράσινο τιμολόγιο: «Το πράσινο τιμολόγιο είναι αυτό με το χαμηλό πάγιο με τιμή που επιλέγει ο καταναλωτής ανάλογα με τον πάροχο», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης ενώ αποκάλυψε πως η χαμηλότερη τιμή θα είναι στα 15 σεντς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοχάρης για Φορολογικό: Θα φέρει 3 δισ. στα ταμεία του κράτους - Ανοικτοί σε βελτιώσεις

Ακρίβεια: Έρχεται το νέο app για την υποβολή καταγγελιών μέσω κινητού – Αντίστροφη μέτρηση για τα εορταστικά «καλάθια»

Αντίστροφη μέτρηση για υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων - Οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2023 

gazzetta
gazzetta reader insider insider