«Κλείδωσε» mega διετής δράση αντιπυρικής προστασίας 385 εκατ. ευρώ – Το Ταμείο Ανάκαμψης και το PPF

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσε» mega διετής δράση αντιπυρικής προστασίας 385 εκατ. ευρώ – Το Ταμείο Ανάκαμψης και το PPF
Σε συνέχεια της πετυχημένης υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας τα έτη 2024 και 2025. «Μπήκε» στο Ταμείο Ανάπτυξης, σε αναμονή το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση. Ποιο είναι το project.

Σε συνέχεια των πετυχημένων δράσεων «AntiNero I» και «AntiNERO II» του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης που σχετίζονταν με ενέργειες καθαρισμού αλλά και πρόληψης, προστασίας δασών και δασικών οικοσυστημάτων σε όλη την Επικράτεια, που προωθήθηκαν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και με την ειδική συνδρομή της μονάδας ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF, υπό τον Π. Σταμπουλίδη) του ΤΑΙΠΕΔ, προχωρά πλέον μια ακόμα ολοκληρωμένη παρέμβαση. Ο λόγος για το πρόγραμμα «AntiNERO III», σε ακόμα πιο μεγάλη κλίμακα λόγω των εκτεταμένων καταστροφών (πυρκαγιές) του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και των αυξημένων αναγκών αποκατάστασης , ύψους 385 εκατ. ευρώ για την προσεχή διετία (προτεινόμενος προϋπολογισμός στο ΠΔΕ ύψους 385.029.872,19 ευρώ, με πιστώσεις τρέχοντος έτους 5.147.134,60 ευρώ).

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το PPF

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση, «άναψε πράσινο φως» για την ένταξη του έργου «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ - ANTINERO III» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με σκοπό την υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025. Προηγήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου ενώ ακολούθησε η έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ). Η συνεισφορά του ΤΑΑ ανέρχεται σε 310.507.961,44 ευρώ, ενώ ποσό 74.521.910,75 ευρώ αφορά σε ΠΔΕ – ΦΠΑ. Το project αυτό είναι στα προς ένταξη προς τη μονάδα PPF, και μάλιστα με αυξημένο μέγεθος, ενώ σε πρόσφατη σχετική παρουσίαση του Ταμείου γίνονταν λόγος για δράση σχεδόν 300 εκατ. ευρώ με δράσεις προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από καταστροφικές πυρκαγιές και, κατ’ επέκταση, τη θωράκιση οικισμών, αρχαιολογικών χώρων, κτιριακών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον αυτών, ανάπτυξη μικτών αντιπυρικών ζωνών ανά την Επικράτεια με έμφαση στη δημιουργία ζωνών πέριξ προτεραιοποιημένων οικισμών, δράσεις πυροπροστασίας για τις αντιπυρικές περιόδους του 2024 και του 2025, όπως καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών κ.α..

Ποια είναι η mega αντιπυρική δράση

Ειδικότερα, σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025. Το έργο με τίτλο «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III» αφορά στις απαραίτητες δράσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από καταστροφικές πυρκαγιές και, κατ’ επέκταση, τη θωράκιση (από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς) των οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων, των κτιριακών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον αυτών.

Το έργο αποσκοπεί στην πρόληψη, την προστασία και την αναβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και περιλαμβάνει: (α) το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών στην περιοχή της Ηλείας», (β) το «Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών» και (γ) «Λοιπές εργασίες αντιπυρικής προστασίας».

«Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών στην περιοχή της Ηλείας»: Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών στην περιοχή της Ηλείας αφορά στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας μικτών αντιπυρικών ζωνών για την προστασία των δασών, την αποφυγή και τον περιορισμό της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών και την πρόσβαση στο εσωτερικό του δάσους, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. (

«Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών»: Το Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών αφορά στην προστασία των εθνικών δασικών οικοσυστημάτων από το αυξανόμενο φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών, και θα υλοποιηθεί σε ολόκληρη την επικράτεια βάσει του σχεδιασμού του ως άνω πιλοτικού προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ζωνών αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές.

«Λοιπές εργασίες αντιπυρικής προστασίας»: Οι λοιπές εργασίες αντιπυρικής προστασίας αφορούν στις απαραίτητες δασοτεχνικές εργασίες που απαιτείται να υλοποιηθούν κατά τα έτη 2024 και 2025 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ολόκληρης της χώρας, πλην της προαναφερόμενης δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω εργασιών θα προβλέπονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
• Καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων (απομάκρυνση του υπορόφου και των νεκρών ξηρών υπολειμμάτων, αποκλάδωση-αραίωση ανωρόφου, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και των φρυγάνων)
• Συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου
• Συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
• Λοιπές ειδικές δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας.

Από την εκτέλεση του συνόλου των ως άνω εργασιών πρόκειται να παραχθεί σημαντική ποσότητα δασικής βιομάζας, για την συγκέντρωση και απομάκρυνση της οποίας δύναται να συμπεριληφθεί σχετική πρόβλεψη στα έγγραφα των ως άνω συμβάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την παραγόμενη βιομάζα και προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή της, κρίνεται σκόπιμη η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τον απαραίτητο σχεδιασμό αυτής της δράσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΤΧΣ πήρε φόρα – Μια ενδιαφέρουσα στατιστική - Ο ξένος επενδυτής των 1,5 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider