ΙΟΒΕ: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος Νοεμβρίου - Αισιόδοξες προσδοκίες στις υπηρεσίες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος Νοεμβρίου - Αισιόδοξες προσδοκίες στις υπηρεσίες
Πιέσεις στο οικονομικό κλίμα Νοεμβρίου εντοπίζει το ΙΟΒΕ με τους περισσότερους κλάδους και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρούν.

Πιέσεις στο οικονομικό κλίμα Νοεμβρίου εντοπίζει το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα με τους περισσότερους κλάδους και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρούν, χωρίς οι αισιόδοξες προσδοκίες που καταγράφηκαν στις υπηρεσίες να είναι ικανές να αντισταθμίσουν την γενικότερη τάση.

Η πτώση του οικονομικού κλίματος στις 106,2 μονάδες, από 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο ακολουθεί άλλη μία υποχώρηση κατά 1,3 μονάδες στο προηγούμενο διάστημα μέτρησης. Άλλωστε, πτωτική τάση ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου και η Κομισιόν για το εν Ελλάδι οικονομικό κλίμα Οκτωβρίου, στις 106,4 μονάδες από 107,7 τον Σεπτέμβριο.

Στους επιμέρους δείκτες, το ΙΟΒΕ κατέγραψε οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, ήπια εξασθένιση στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές αλλά και οριακή υποχώρηση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αξίζει να επισημανθεί πως για φέτος ο δείκτης του οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά αν συνυπολογιστεί πως σε ΕΕ και Ευρωζώνη, η τάση είναι πτωτική.

Όπως έχει και άλλες φορές υπογραμμίσει το Ινστιτούτο, αυτό οφείλεται στο γεγονός της πολιτικής σταθεροποίησης που επήλθε μετά το καλοκαίρι με την λήξη των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στην περίοδο που ακολούθησε το οικονομικό κλίμα κινήθηκε γενικά θετικά, χωρίς όμως να λείπουν οι προκλήσεις και αβεβαιότητες, τονίζει η έκθεση.

«Οι επιχειρήσεις, στους διάφορους κλάδους, κινούνται σε μια ελληνική οικονομία που είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, όμως το κόστος τους αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται πως θα πιεστεί. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, σε ένα επίπεδο γενικής σταθερότητας, αλλά έχοντας ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή επίπτωση από τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές», αναφέρεται στο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Νοεμβρίου.

Σε μια αναλυτική αποτίμηση των επιμέρους κλάδων, το ΙΟΒΕ επισημαίνει:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα όμως κλιμακώθηκαν ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή διατηρήθηκαν, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν ελαφρά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν ήπια, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων εξασθενούν.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, εκείνες για τη ζήτηση κινήθηκαν αντίστοιχα ανοδικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν ελαφρά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθένισαν ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση ενισχύθηκαν. Παράλληλα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένισε έντονα η πρόθεση για αποταμίευση.

Αντίθετη πορεία σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Αντίθετα με την ήπια εξασθένιση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, με «εργαλείο» την βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και ανεβασμένες προσοδοκίες σε Κατασκευές, την στιγμή που οι προσδοκίες στους υπόλοιπους εξεταζόμενους κλάδους, παρέμειναν σταθερές.

Σε ό,τι αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ενίσχυση του δείκτη (+1,1) οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών ως προς την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους αλλά και τις προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση και την μελλοντική κατάσταση της χώρας, ενώ από την άλλη οι προθέσεις τους να προβούν σε μείζονες αγορές περιορίζονται.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περισσότερο στην Ολλανδία (+2,9), στην Γαλλία (+2,0) και στην Πολωνία (+1,7), ενώ αντίθετα υποχώρησε στην Ισπανία (-1,5) και σε μικρότερο βαθμό στην Γερμανία (-0,5) και στην Ιταλία (-0,3).

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -9,1 μονάδες και στις -9,5 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες βελτιώθηκαν στην ΕΕ και εξασθένισαν στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης υποχώρησαν σε αμφότερες τις δύο περιοχές, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται οριακά στην ΕΕ και να κλιμακώνονται στην Ευρωζώνη.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +4,8 μονάδες στην ΕΕ και στις +4,9 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθένισαν οριακά σε Ευρωζώνη και ΕΕ. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν σε αμφότερες τις ζώνες, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -5,8 μονάδες στην ΕΕ και στις -7,0 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα διατηρούνται αμετάβλητες σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ενισχύονται, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ήπια και στις δύο περιοχές.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -6,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -4,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά, ενώ παράλληλα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών εξασθενούν ήπια.
  • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -17,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,9 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες κινήθηκαν ήπια ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες. Αισιόδοξες ήταν και οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ, με τις προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες να εξασθενούν σε αμφότερες τις ζώνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Nέες πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο - Στις 106,4 μονάδες

Εφορία: Σε ποιους στέλνει «ραβασάκι» με πρόστιμα και φόρους για παλαιές φορο-υποθέσεις

Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

gazzetta
gazzetta reader insider insider