Κομισιόν: Nέες πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο - Στις 106,4 μονάδες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Nέες πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο - Στις 106,4 μονάδες
Νέα αν και μικρή υποχώρηση καταγράφηκε τον μήνα Οκτώβριο στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη. Πιέσεις στο λιανικό εμπόριο, «ανθεκτικές» οι κατασκευές.

Νέα αν και μικρή υποχώρηση καταγράφηκε τον μήνα Οκτώβριο στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας καθώς διαμορφώθηκε στις 106.4 μονάδες από 107,7 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρουσιάζονται στο λιανικό εμπόριο, ενώ την πιο ανθεκτική εικόνα δείχνουν οι κατασκευές.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο εν Ελλάδι δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, δεδομένου ότι πανευρωπαϊκά ενισχύθηκε ελαφρά στις 93,1 από 92,9 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη δέχθηκε οριακές πιέσεις πέφτοντας στις 93,3 μονάδες από 93,4 μονάδες.

Ας σημειωθεί πως τα οριστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν στις 4 Δεκεμβρίου από το ΙΟΒΕ.

Οι πιέσεις μάλιστα, είχαν προαναγγελθεί από το Ινστιτούτο στη 1η Νοεμβρίου, όταν στα πλαίσια του δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας, τόνιζε την ήπια τάση υποχώρησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως συνολικά για φέτος ο δείκτης κλίματος κινείται έως τώρα σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση μάλιστα με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως στο παραπάνω συνεισέφερε η εκλογική χρονιά, συγκυρία που ιστορικά επηρεάζει θετικά τις προσδοκίες, καθώς και η πολιτική σταθερότητα σε συνέχεια των εκλογών. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως η πορεία αυτή αμβλύνεται σταδιακά μετεκλογικά και μετά το καλοκαίρι, όπου υπήρξαν υψηλά τουριστικά έσοδα. Η αισιοδοξία περιορίζεται, καθώς η ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς ενισχύονται, με νέα πεδία αντιπαραθέσεων και επιπτώσεις που είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθούν. Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά περιθώρια γίνονται στενότερα, ενώ οι εξελίξεις στον πληθωρισμό δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμα. Παράλληλα, όμως, υπάρχει χαμηλός πολιτικός κίνδυνος, με νέα θητεία της κυβέρνησης αλλά και αναμονή για ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στην οικονομία, που μπορεί να ενισχύσουν μελλοντικά την ανάπτυξη.

Πλέον, πέραν της ανακοίνωσης του ΙΟΒΕ στις 4 του επόμενου μήνα, ενδιαφέρον αποκτά και η ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένεται αύριο από την Eurostat για την Ελλάδα και για όλα τα κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα παγκόσμια ομόλογα «εκτινάσσονται» στον καλύτερο μήνα τους από το 2008

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλα τα ψιλά γράμματα του νέου φορολογικού πλαισίου

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μερίσματα 11 δισ. ευρώ και ετήσια EBITDA 1,2 δισ. ευρώ από παραχωρήσεις και μεγάλα projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider