Καβαλάκης (Ταμείο Ανάκαμψης): Οι επιχειρήσεις επενδύουν στο μέλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καβαλάκης (Ταμείο Ανάκαμψης): Οι επιχειρήσεις επενδύουν στο μέλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας
To ελληνικό αίτημα για τρίτη δόση δανείου 1,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που υπέβαλε σήμερα η Αθήνα, σχολίασε ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης.

To ελληνικό αίτημα για την τρίτη δόση δανείου 1,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που υπέβαλε σήμερα η Αθήνα, σχολίασε ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης.

«Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία χρηματοδότησης επενδύσεων για όλες τις επιχειρήσεις καθώς σε μια διεθνή συγκυρία αυξημένου κόστους δανεισμού χορηγεί με ταχείες διαδικασίες πραγματικά χαμηλότοκα δάνεια. Το σημερινό αίτημα πληρωμής καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτή την ευκαιρία επενδύοντας στο μέλλον προς όφελος της οικονομίας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Καβαλάκης.

Με αφορμή την κατάθεση του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,84 δισ. ευρώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 1,84 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους και είναι συνεπής στα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΑ. Το αίτημα αυτό κατατίθεται λίγες ώρες μετά από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ύψους 36 δισ. ευρώ. Και στη συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων από το ΤΑΑ. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Όπως έγραψε το insider.gr, η Ελλάδα υποβάλλει αυτό το αίτημα πληρωμής νωρίτερα, αντανακλώντας ταχύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των δανείων από τον ιδιωτικό τομέα στην χώρα και έρχεται σε συνέχεια του υπό αξιολόγηση από την Κομισιόν αιτήματος επιχορηγήσεων 1,72 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν ενέκρινε χθες την αναθεώρηση του συνολικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το σύνολο των δανείων περιλαμβάνει τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ επιπλέον που ζήτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του σχεδίου της. Tην ικανοποίηση του για την χθεσινή εξέλιξη εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκος Παπαθανάσης.

Με την αναθεώρηση, τα διαθέσιμα κονδύλια αυξάνονται στα 26 δισ. ευρώ περιλαμβάνοντας και χρονική μετάθεση οροσήμων. Περιλαμβάνει την ένταξη του νέου άξονα REPowerEU με επιπλέον δάνειο 5 δισ. ευρώ αλλά και ένα ποσό 686 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις σε δράσεις για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας τώρα αναμένεται στις 8 Δεκεμβρίου, όταν και το Ecofin θα δώσει την έγκριση του στο ελληνικό σχέδιο, ανάβοντας το «πράσινο φως» στην εκταμίευση 158,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του REPowerEU για το σκέλος των επιδοτήσεων. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του Ταμείου βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του αιτήματος από την Κομισιόν η οποία στη συνέχεια θα στείλει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση των απαιτούμενων στόχων για την πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ζημίες ή μηδενικό εισόδημα

Παπαθανάσης: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης -Επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής

Ο Προϋπολογισμός της -πλήρους- επιστροφής στη νέα «κανονικότητα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider