Παπαθανάσης: Κομβικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για βιωσιμότητα και πράσινες επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Κομβικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για βιωσιμότητα και πράσινες επενδύσεις
Την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την βιώσιμη ανάπτυξη υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist. 

Την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την βιώσιμη ανάπτυξη υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός ανέφερε πως το RRF αποτελεί «εργαλείο» με κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη χαρακτηρίζοντας το ως μια «κίνηση γενναιοδωρίας της ΕΕ».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο υδρογόνο ως πηγή ενέργειας εναλλακτική στον λιγνίτη μιλώντας για προϋπολογισμό 795 εκατ. ευρώ από το REPowerEU συν τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια για τη χρηματοδότηση της έρευνας στην αξιοποίηση του υδρογόνου.

«Το υδρογόνο αποτελεί κορυφαίας σημασίας καύσιμο με μηδενική έκθεση στον άνθρακα. Υπάρχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (2021-2027). Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει ένα τέτοιο σχέδιο: Να στηρίξει περιοχές που παραγόταν λιγνίτης, Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπως και όμοροι δήμοι όπως η Τρίπολη. Πρόκειται για project ύψους 6 δισ. ευρώ.

Υπάρχει, επίσης, και ξεχωριστό project για το υδρογόνο και ήδη δύο εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Τα «όπλα» για τις πράσινες επενδύσεις

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε το αναθεωρημένο «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» με τα 36 δισ. ευρώ προϋπολογισμό συνεισφέρει το «40% των διαθέσιμων κονδυλίων για το αύριο» των πράσινων επενδύσεων. Τα άλλα εργαλεία για τον ίδιο σκοπό είναι:

  • ΕΣΠΑ 2021 – 2027 (26 δισ. ευρώ για την Ελλάδα)
  • Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (18 δισ. ευρώ για την Ελλάδα)
  • Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα)

Επεσήμανε ακόμα πως πρόκειται για 700 δράσεις και projects, που πρέπει να ακολουθούνται από μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων, φέρνοντας παράδειγμα τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται επίσης η αναδάσωση, η κτιριακή ενεργειακή απόδοση και τα projects για να γίνουν οι επιχειρήσεις περισσότερο «πράσινες» ενεργειακά.

Πότε εκταμιεύεται η τρίτη δόση

To Ταμείο Ανάκαμψης «βασίζεται στις επιδόσεις και όχι στις δαπάνες», υπογράμμισε ο Νίκος Παπαθανάσης, και για το οποίο πρέπει να πληροίς τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των δόσεων, σημειώνοντας πως η έγκριση για την τρίτη δόση των 1,8 δισ. ευρώ, αναμένεται τον Δεκέμβριο στο Ecofin.

Επιπλέον ο υπουργός ζήτησε αύξηση κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς σήμερα είναι ορατές οι πραγματικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της.

«Συστάθηκε σε εποχή που ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ο ίδιος. Το επίπεδό του είναι χαμηλό και πρέπει να ενισχυθεί. Ειδικά σε χώρες του Νότου, υπάρχουν ζημιές που μπορούν να επηρεάσουν πολύ τη δημοσιονομική εικόνα».

Όσον αφορά στο 2024 ο υπουργός τόνισε πως αναμένεται αύξηση 15% στις επενδύσεις, γεγονός που «θέτει την Ελλάδα στην προμετωπίδα των οικονομικών επιδόσεων σε όλη την Ευρώπη» ενώ παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει ανακατεύθυνση μεγάλων ευρωπαϊκών κονδυλίων στην έρευνα για το υδρογόνο και τις δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας. Κλείνοντας επεσήμανε πως η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να απορροφήσει τα σχετικά κεφάλαια, συμβάλλοντας στην επίτευξη βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Νέα διψήφια άνοδος τουριστικών εισπράξεων τον Σεπτέμβριο - Βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο

Σκρέκας: Νέα κίνητρα για τη βιομηχανία ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου - Εξαιρετική η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider