Σε ποιες χώρες συρρέουν οι πιο έξυπνοι του πλανήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες χώρες συρρέουν οι πιο έξυπνοι του πλανήτη
Η Ελβετία είναι και πάλι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο σε επίπεδο προσέλκυσης ταλέντων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων για το 2023 που καταρτίζει η επιχειρηματική σχολή INSEAD.

Η Ελβετία είναι και πάλι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο σε επίπεδο προσέλκυσης ταλέντων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων για το 2023 που κατήρτισε η επιχειρηματική σχολή INSEAD.

Η ευρωπαϊκή χώρα διατηρεί το «στέμμα» της για δέκα συναπτά έτη, επωφελούμενη από τα «υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας» και την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, σημειώνει η έκθεση.

Αντίστοιχα, η Σιγκαπούρη διατήρησε τη 2η θέση χάρη στο υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό της και την καινοτόμο οικονομία της, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ που βελτίωσαν τη θέση τους στο Νο 3, από το Νο 4 στην κατάταξη του 2022.

Η ετήσια έκθεση αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο 134 χώρες προσελκύουν, αναπτύσσουν και διατηρούν τα ταλέντα τους. Οι χώρες της πρώτης δεκάδας δεν έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία, με την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της κατάταξης ως «ξεκάθαροι ηγέτες».

«Την τελευταία δεκαετία, είδαμε μια αταλάντευτη σχέση μεταξύ του πλούτου μιας χώρας και της ανταγωνιστικότητας των ταλέντων της, με τις πλουσιότερες οικονομίες να συνεχίζουν να υπερτερούν των φτωχότερων οικονομιών», σημειώνεται στην έκθεση.

Υπάρχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να κατακτήσουν μια θέση ψηλά στη λίστα, όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Η λίστα των 15 χωρών με τα πιο ανταγωνιστικά ταλέντα

1. Ελβετία

2. Σιγκαπούρη

3. ΗΠΑ

4. Δανία

5. Ολλανδία

6. Φινλανδία

7. Νορβηγία

8. Αυστραλία

9. Σουηδία

10. Ην. Βασίλειο

11. Λουξεμβούργο

12. Ιρλανδία

13. Καναδάς

14. Γερμανία

15. Ισλανδία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ανέβηκε στην κατάταξη: από την 47η στην 40η θέση.

Η Ινδία, η οποία προβλέπεται ευρέως ότι θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, βρέθηκε στην 103η θέση. Το INSEAD το απέδωσε αυτό σε μια «ύφεση του επιχειρηματικού κλίματος», που μείωσε την ικανότητά της να προσελκύει ταλέντα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

«Αυτό οδήγησε επίσης σε αυξημένη αναντιστοιχία δεξιοτήτων και μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση ειδικευμένων υπαλλήλων», πρόσθεσε η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι καλύτερες χώρες στο να προσελκύουν ταλέντα - Ποιες οι επιδόσεις της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider