Οι καλύτερες χώρες στο να προσελκύουν ταλέντα - Ποιες οι επιδόσεις της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι καλύτερες χώρες στο να προσελκύουν ταλέντα - Ποιες οι επιδόσεις της Ελλάδας
Η Ελβετία παραμένει η Νούμερο 1 χώρα παγκοσμίως στην προσέλκυση ταλέντων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση σε σύνολο 134 χωρών, ενώ έρχεται 27η μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελβετία παραμένει η Νούμερο 1 χώρα παγκοσμίως στην προσέλκυση ταλέντων, διατηρώντας τη δεκαετή κυριαρχία της στον Δείκτη «2023 Global Talent Competitiveness Index» που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Insead.

Η Ελβετία διατήρησε την πρώτη θέση σε μια κατάταξη εθνών με βάση την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα, σηματοδοτώντας μια δεκαετία κυριαρχίας στον ανταγωνισμό για την απόκτηση του κρεμώδους στρώματος ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, ενώ στη λίστα υπερέχει το «ευρωπαϊκό στοιχείο» (7 από τις 10 κορυφαίες χώρες του Δείκτη είναι ευρωπαϊκές).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, καταλαμβάνει την 39η θέση σε σύνολο 134 χωρών, ενώ έρχεται 27η μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Το top 10 των πιο ανταγωνιστικών χωρών στην προσέλκυση ταλέντων:

  1. Ελβετία
  2. Σιγκαπούρη
  3. ΗΠΑ
  4. Δανία
  5. Ολλανδία
  6. Φινλανδία
  7. Νορβηγία
  8. Αυστραλία
  9. Σουηδία
  10. Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση στις κατηγορίες ικανοποίησης και διατήρησης ταλέντων λόγω των υψηλών επιπέδων κοινωνικής προστασίας και του φυσικού της περιβάλλοντος. Η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα για όσους στοχεύουν να γίνουν κόμβοι ταλέντων» κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, ο ανταγωνισμός για ταλέντα μεταξύ των χωρών ενδέχεται να ενταθεί τα επόμενα 10 χρόνια, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στο γεωπολιτικό πεδίο.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσε την ανισότητα των φύλων.

Ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει ότι «το ανειδίκευτο ή χαμηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό θα υποστεί μεγάλη πρόσθετη πίεση, ενώ οι νέες κατηγορίες εργαζομένων θα υποφέρουν από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πριμοδότηση της δεύτερης δουλειάς για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων - Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά

Φοροδιαφυγή: Παράθυρο για «μερεμέτια» στο ν/σ μετά τη διαβούλευση - Γραμμένες στην «πέτρα» οι παρεμβάσεις για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Σιδηρόδρομος: Έρχονται... πιο κοντά ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ; - Σενάριο (πιθανής) «ομογενοποίησης» αντί διαχωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider