Καύσιμα: Άνοδος στις τιμές αναμένεται στην ελληνική αγορά – Παραμένουν οι φόβοι για «σφιχτή» προσφορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Άνοδος στις τιμές αναμένεται στην ελληνική αγορά – Παραμένουν οι φόβοι για «σφιχτή» προσφορά
Οι τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά κατέγραψαν μικρή πτώση την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Οι τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά κατέγραψαν μικρή πτώση την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν θα διαρκέσει για πολύ καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται άνοδος στις τιμές χονδρικής ενώ και το Brent «πήρε τα πάνω του» στο κλείσιμο της εβδομάδας. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης εξακολουθεί να διαταράσσει τις ισορροπίες και να ενισχύει τους φόβους για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι διεθνείς αναλυτές επιμένουν σε ανοδικές εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του Brent με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Αυτήν την στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,892 ευρώ το λίτρο από 1,899 πριν από μία εβδομάδα, του πετρελαίου κίνησης στα 1,790 από 1,809 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,416 από 1,428. Και παρά το γεγονός ότι οι διακυμάνσεις στην εγχώρια αγορά μπορεί να δείχνουν ανεπαίσθητες, αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί όσο οδεύουμε προς το 2024.

Η Carla Slim από την Standard Chartered εκτιμά ότι το Brent θα σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια το 2024 λόγω των περιορισμών της προσφοράς. Μια τέτοια προοπτική πιθανότητα θα ωθούσε σε υψηλότερα επίπεδα και τις τιμές στην ελληνική αγορά καυσίμων επηρεάζοντας όλα τα βασικά καύσιμα σε μία περίοδο όπου αναμένεται να κορυφωθεί η κατανάλωση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Θολή η προοπτικής της ζήτησης

Ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας και ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατούν σε εγρήγορση την παγκόσμια αγορά και ρίχνουν σκιές στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας η οποία ούτως ή άλλως δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση. Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι δύο κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί – ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ – έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη το 2024.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ επανέλαβε την προσδοκία του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,44 εκατομμύρια φέτος, ενώ ο IEA αναμένει αύξηση που φθάνει μόλις 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Μια έρευνα του Reuters σε 40 οικονομολόγους και αναλυτές διαπίστωσε ότι η μέση πρόβλεψη για το Brent για το 2024 έφτασε στα 86,62 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με το φετινό εύρος των 84-85 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί της αύξησης της ζήτησης αργού το επόμενο έτος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για την πρώτη πτώση της ζήτησης με την πτώση να προσεγγίζει τα 19,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Σε τεντωμένο σκοινί οι τιμές – Γιατί δεν πέφτουν στην αντλία

Καύσιμα: «Φοβισμένος» μήνας ο Σεπτέμβριος – Πτωτική η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider