Το «χρηματιστήριο» τιμών στα φρούτα – Πόσο πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «χρηματιστήριο» τιμών στα φρούτα – Πόσο πωλούνται στα σούπερ μάρκετ
Καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά «δοκιμάζονται» από το πιο σκληρό πρόσωπο της ακρίβειας, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε πριν από μερικές ημέρες στη δημιουργία ενός ακόμη καλαθιού, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες στο μέτωπο συγκράτησης της ακρίβειας.

Λεμόνια από 1,45 έως και 1,98 ευρώ το κιλό, μπανάνες από 1,59 έως και 3,45 ευρώ και πορτοκάλια Βαλέντσια από 1,79 έως 2,88 ευρώ είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τις τιμές στις οποίες κυμαίνονται οι βασικότερες κατηγορίες φρούτων στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στα αχλάδια ξεκινούν από 1,09 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και τα 3,65 ευρώ, ενώ τα μήλα, ποικιλίας Golden Delicious, πωλούνται στα ράφια των αλυσίδων από 1,98 έως και 2,95 ευρώ.

Καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά «δοκιμάζονται» από το πιο σκληρό πρόσωπο της ακρίβειας, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε πριν από μερικές ημέρες στη δημιουργία ενός ακόμη καλαθιού, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες στο μέτωπο συγκράτησης της ακρίβειας.

Πρόκειται για το «καλάθι» των οπωροκηπευτικών, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και στο οποίο περιλαμβάνονται οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης στα σούπερ μάρκετ για τις βασικότερες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών που είναι απαραίτητες σχεδόν για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ορίσει συνολικά 33 κατηγορίες οπωροκηπευτικών προϊόντων, για τις οποίες έχουν υποχρέωση τα σούπερ μάρκετ να γνωστοποιούν τις τιμές πώλησής τους. Οι κατηγορίες είναι αναλυτικά οι εξής: σταφύλια, λεμόνια, μπανάνες, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα, (μήλα Golden Delicious, μήλα Granny Smith, μήλα Starkin Delicious, μήλα Gala), ρόδια, μανιτάρια, αγκινάρες, τομάτες, τοματίνια, αγγούρια, κολοκύθια, μαρούλια, ρόκα, πατάτες, (πατάτες Κύπρου, πατάτες εγχώριες, πατάτες εισαγωγής), σκόρδα (κομμάτι), κρεμμύδια ξερά, κρεμμύδια φρέσκα, σπανάκι, παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολο, πιπεριές (πιπεριές χονδρές, πιπεριές μακριές), μελιτζάνες, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο και φασολάκια.

Να σημειωθεί ότι συνολικά 13 γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργήσει «καλάθι οπωροκηπευτικών» και οι οποίες είναι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, Discount Markt, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Πίτσιας, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ και Χαλκιαδάκης.

Οι ανακοινώσεις αποστέλλονται κάθε Τρίτη στις 09:00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.gr, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει το εύρος των τιμών που επικρατούν στα καταστήματα είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, είτε στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η εικόνα στις λαϊκές αγορές

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν την ίδια ώρα τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου για τις τιμές των φρούτων. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε είναι βέβαιο πως θα «τσιμπήσουν» ανοδικά μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στο πιάτο του τελικού καταναλωτή.

Ειδικότερα, την Πέμπτη τα αχλάδια πωλούνταν με επικρατούσα τιμή τα 1,30 ευρώ και τα μήλα Golden Delicious προς 1,20 ευρώ. Στα 0,95 ευρώ κυμαινόταν η επικρατούσα τιμή στις μπανάνες και στα 0,90 ευρώ στα λεμόνια.

«Οι λαϊκές αγορές είναι ο σταθερός σύμμαχος των καταναλωτών στη μάχη κατά της ακρίβειας» τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Μουλιάτος. Μιλώντας στο Action 24 και αναφερόμενος στις τιμές των προϊόντων συγκριτικά με άλλα καταστήματα και ειδικότερα με τα σουπερμάρκετ τόνισε ότι «οι τιμές στους πάγκους των λαϊκών αγορών είναι τουλάχιστον κατά 50% πιο χαμηλές ενώ η ποιότητα και η φρεσκάδα όλων των προϊόντων είναι μοναδική».

Και όλα αυτά ενώ ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε μεγάλη επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο. Παρά τη γενική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι υψηλές τιμές των τροφίμων καλά κρατούν, διατηρώντας στα ύψη την ανησυχία των ελληνικών νοικοκυριών. Φρούτα και λαχανικά άλλωστε εξακολουθούν να σέρνουν τον χορό των ανατιμήσεων, καταγράφοντας άνοδο 13,9% και 17,7% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγένετο «καλάθι» οπωροκηπευτικών στα σούπερ μάρκετ – Τα 33 φρούτα και λαχανικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider