Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Χαμάς - Ποιους αφορούν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Χαμάς - Ποιους αφορούν
σημαία των ΗΠΑ
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος δέκα «σημαντικών μελών της Χαμάς».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος δέκα «σημαντικών μελών της Χαμάς», αντιπροσώπων και προσώπων που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, που είναι εγκατεστημένοι στη Γάζα αλλά και στο Σουδάν, στην Τουρκία, στην Αλγερία και στο Κατάρ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν γρήγορη και αποφασιστική δράση για να στοχοποιήσουν χρηματοδότες και υποστηρικτές της Χαμάς μετά τη θηριώδη και απαράδεκτη σφαγή Ισραηλινών αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά», τόνισε σε μια ανακοίνωση η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, αναφερόμενη στη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που θέτουν στο στόχαστρο κυρίως «τα μέλη που διαχειρίζονται το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς» ανακοινώθηκαν την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ. Στοχοποιούν μεταξύ άλλων έναν χρηματοπιστωτικό εκπρόσωπο εγκατεστημένο στο Κατάρ «που πρόσκειται στο Ιράν» καθώς και τους υπευθύνους μιας βάσης κρυπτονομισμάτων στη Γάζα.

Ανάμεσά τους είναι επίσης και ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, που κατηγορείται ότι συμμετείχε «στον συντονισμό με παλαιστινιακές παρατάξεις στο Ισραήλ» ο οποίος φέρεται ωστόσο ότι έχει σκοτωθεί έπειτα από ισραηλινό πλήγμα.

«Αυτά τα δίκτυα επενδύσεων διευθύνονται από τα πλέον υψηλόβαθμα μέλη της διοίκησης της Χαμάς και τους επιτρέπουν να ζουν μέσα στη χλιδή ενώ οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης», πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, οι αμερικανικές αρχές είχαν λάβει κυρώσεις σε βάρος «σχεδόν 1.000 προσώπων και οργανώσεων που είχαν σχέσεις με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς ή προσκείμενες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, στην περιοχή».

Οι κυρώσεις προβλέπουν κυρίως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα τα εν λόγω πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απαγόρευση σε κάθε άτομο ή αμερικανική οντότητα να πραγματοποιεί συναλλαγές με το αμερικανικό δολάριο προκειμένου να διεξαγάγει συναλλαγές με τα πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Το Εβραϊκό Συμβούλιο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική επίθεση» την απόπειρα εμπρησμού σε συναγωγή

Τουρκία: Είμαστε σε συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους, αλλά «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο»

Χαμάς κατά των ΗΠΑ: «Συνεργός στις σφαγές»

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider