ΥΠΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά διαγωνισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Δέσμευση 70 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά διαγωνισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Δέσμευση 70 εκατ. ευρώ
«Πράσινο» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προώθηση σχετικών διαγωνισμών. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι προκηρύξεις από ΤΑΙΠΕΔ – PPF. Ποιο είναι το project 200 εκατ. αποκατάστασης περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Η συνδρομή 156 εκατ. από το RRF.

Την έγκριση διενέργειας Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού, σε τμήματα, για την επιλογή αναδόχων εκτέλεσης του έργου «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ», ήτοι του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η από 08.08.2023 Γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασοτεχνικών έργων Υ.Π.ΕΝ., η από 25.09.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα για την έγκριση της διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, η προ ημερών (11.10.2023) σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, η δέσμευση ποσού 69,099 εκατ. ευρώ όπως και η από 12.10.2023 σχετική εισήγηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η δημοσίευση σχετικών διαγωνισμών μέσα στο προσεχές διάστημα, αν όχι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και εντός ημερών.

Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης

Προ ολίγων μηνών, τον Απρίλιο του 2023, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τη διαδικασία υλοποίησης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 194 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – NextGenerationEU και θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και την επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης προέβλεπε την εκπόνηση μελετών αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές και την εκτέλεσή τους από τους αναδόχους που θα επιλεγούν, υπό την επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, με προϋπολογισμό ύψους 185,2 εκατ. ευρώ, καθώς και παρεμβάσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων δασικών φυτωρίων με στόχο την παραγωγή μέγιστου αριθμού δενδρυλλίων.

Οι στόχοι του έργου συνοψίζονται ως εξής:

· Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών έναντι φυσικών καταστροφών.

· Προστασία της βιοποικιλότητας.

· Περιορισμός ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας και άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

· Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

· Βελτίωση συνθηκών ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο.

· Εμπέδωση της οικολογικής κουλτούρας και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Όπως είχε αναδείξει το insider.gr τον Μάρτιο, το ευρύτερο πρόγραμμα αφορά στην αναδάσωση 16.500 εκταρίων (165.000 στρεμμάτων) υποβαθμισμένων, από φυσικές καταστροφές, δασικών οικοσυστημάτων της ελληνικής επικράτειας με στόχο την αποκατάστασή τους, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος και των υποδομών έναντι φυσικών καταστροφών.

Η δημόσια δαπάνη που προτείνεται προσεγγίζει τα 194 εκατ. ευρώ (ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ΠΔΕ πάντως ξεπερνά τα 248 εκατ. ευρώ), με τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 156,44 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η μονάδα PPF μέσα στο 2022 έχουν προωθήσει συμβάσεις δεκάδων εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό δεκάδων δρυμών της χώρας αλλά και περιαστικών δασών στην Αττική. Πλέον, προχωρά και η δράση των έργων αναδάσωσης των δρυμών που έχουν καεί το 2021 ή και πιο πίσω.

Όπως αναφέρονταν στο Τεχνικό Δελτίο που συνόδευε την ένταξη στο RRF, στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των απαραίτητων κρατικών δασικών φυτωρίων ώστε να αυξηθεί η παραγωγική τους δυναμικότητα και να μπορούν να παράγουν το μέγιστο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για το κύριο έργο των αναδασώσεων του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης. Εκτός από τις παραδοσιακές τεχνικές φύτευσης, θα χρησιμοποιηθούν πειραματικά καινοτόμες λύσεις, όπου είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα με τη χρήση drone. Θα δοθεί έμφαση στις περιοχές μίξης δασών-οικισμών με τη φύτευση αυτοχθόνων πλατυφύλλων ειδών με σκοπό να ενισχυθεί η πυροπροστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και παράλληλα των οικισμών. Το τελευταίο κρίνεται σκόπιμο, καθώς οι δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και οι αναδασώσεις αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες αναβάθμισης και ανανέωσης του δασικού πλούτου της χώρας.

Η συνδρομή του PPF με τα προγράμματα Antinero

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το Ταμείο έχει αυξημένο ρόλο στις δράσεις του ΥΠΕΝ για αναδασώσεις και καθαρισμό δασών. Για παράδειγμα, τη δική του συνδρομή στον τομέα ευρύτερο καθαρισμού δεκάδων δασικών οικοσυστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζει να προσφέρει το Ταμείο, μέσω και της μονάδας ωρίμανσης έργων PPF (υπό τον Π. Σταμπουλίδη). Μετά από την επιτυχία του προγράμματος AntiNero I την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τον καθαρισμό και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αναλάβει να δημοπρατήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τα έργα που εντάσσονται στο AntiNero II, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως φάνηκε και στο περσινό πρόγραμμα στο AntiNero I, οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ – PPF προχώρησαν τις διαδικασίες σε χρόνο – ρεκόρ από τότε που έλαβαν σχετικές εντολές.

Το έργο αφορά στον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων, στη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει από τις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Στις 21 Μαρτίου 2023 το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις 24 Μαρτίου 2023 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά στο Anti Nero I, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2022 με προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό Εθνικών Δρυμών και δασών σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά με συντονισμένο τρόπο και με ταχύτητα δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν έργα για τον καθαρισμό 80.000 στρεμμάτων δάσους και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών μήκους άνω των 12.000 χιλιομέτρων και στην συντήρηση ή διάνοιξη 1.600 χιλιομέτρων αντιπυρηνικών ζωνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΕΕΑΠ – Ακίνητα: Το discount, οι ζυμώσεις λόγω ΧΑ και οι επενδύσεις 4,6 δισ. ευρώ

Φυλακές – ΤΑΙΠΕΔ: «Πρώτο βήμα» για το πρωτοποριακό ΣΔΙΤ αξίας έως 765 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο

Λιμάνι Βόλου - ΟΛΘ: Απορρίφθηκε η προσφυγή των Goldair Cargo - Goldair Handling για αναστολή διαγωνισμού, τον Νοέμβριο η κύρια εκδίκαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider