Ρεύμα: Άλμα 32% σήμερα στη χονδρική – Ακριβότερος από τον Σεπτέμβριο ο μήνας που διανύουμε

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Άλμα 32% σήμερα στη χονδρική – Ακριβότερος από τον Σεπτέμβριο ο μήνας που διανύουμε
Η ελληνική αγορά σκαρφάλωσε στα 168,43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αποτελώντας σήμερα την 3η ακριβότερη στην Ε.Ε. Στα 111,31 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η μέση τιμή Οκτωβρίου, αισθητά πάνω από τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα. Αυξημένα αναμένονται τα τιμολόγια Νοεμβρίου, καθώς τα «σήματα» των αγορών δείχνουν επιπλέον επιβάρυνση της χονδρεμπορικής τον επόμενο μήνα.

Άλμα 31,8% σημειώνει σήμερα η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σκαρφάλωσε στα 168,43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καθώς σημείωσε αύξηση κατά 40,68 μέσα σε ένα 24ωρο. Έτσι, χρίστηκε 3η ακριβότερη στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία (172,59 ευρώ ανά MWh) και τη Ρουμανία (επίσης 172,59 ευρώ ανά MWh).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένας σημαντικός λόγος για την άνοδο είναι η μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα, οι οποίες συγκρατούν τις χονδρεμπορικές τιμές. Σήμερα, οι ανανεώσιμες έχουν μερίδιο 22%. Τα σκήπτρα κρατά το αέριο με 43,4%, ενώ ακολουθούν με 12,1% τα υδροηλεκτρικά, με 9,7% οι εισαγωγές και 9,3% οι λιγνιτικές μονάδες.

Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, «στη σκιά» τόσο της βλάβης σε υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, όσο και της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές αιτίες έχουν εκτινάξει στα επίπεδα των 50 ευρώ ανά MWh τις τιμές του καυσίμου στο συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα, στον ολλανδικό κόμβο (TTF).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω του τρόπου κοστολόγησης του αερίου, άλλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο «ευαίσθητες» σε απότομες μεταβολές της τιμής του καυσίμου. Ωστόσο, λόγω του σημαντικού ποσοστού των εξαγωγών (που σήμερα φτάνουν το 16,5%) και η εγχώρια αγορά συμπαρασύρεται προς τα πάνω.

Ακριβότερος ο Οκτώβριος

Σε κάθε περίπτωση, έως και σήμερα (17/10) η μέση τιμή Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 111,31 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, είναι σημαντικά ενισχυμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε κλείσει στα 101,95 ευρώ ανά MWh.

Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική βελτίωση τον υπόλοιπο μήνα, ο Οκτώβριος θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα. Κάτι που θα σημαίνει πως οι μηνιαίες μεταβολές στις χονδρεμπορικές τιμές θα επιστρέψουν στα θετικά πρόσημα, έπειτα από το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη μέση τιμή του μήνα που διανύουμε, η Ελλάδα είναι η 5η ακριβότερη στην Ε.Ε. Τα πρωτεία κατέχει η Ιταλία με 134,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ακολουθούν η Ιρλανδία με 120,7 ευρώ ανά MWh, η Ισπανία (115,28 ευρώ ανά MWh) και η Πορτογαλία (επίσης με 115,28 ευρώ ανά MWh).

Αυξητικές τάσεις στις χονδρεμπορικές τιμές Οκτωβρίου «φωτογράφιζαν» οι χρεώσεις που ανακοίνωσε για αυτό τον μήνα η συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτών. Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις των περισσότερων εταιρειών ήταν ενισχυμένες έναντι του Σεπτεμβρίου, αν και σε μονοψήφια ποσοστά.

Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr, τα προϊόντα των παρόχων για τον τρέχοντα μήνα κινήθηκαν μεταξύ 8,88 έως 19,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Σεπτέμβριο ξεκινούσαν από τα 8 και 19,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση χρέωση διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 14,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν ήταν 13,8 λεπτά ανά kWh.

Προς αύξηση στα τιμολόγια Νοεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των διεθνών τιμών του αερίου θα «περάσουν» στην ελληνική χρονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον Νοέμβριο. Κι αυτό γιατί στη χώρα μας το καύσιμο τιμολογείται με το μοντέλο month-ahead, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή αερίου με την οποία θα «τρέξει» ο Νοέμβριος θα καθοριστεί από το ύψος στο οποίο θα κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου το συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα στο TTF.

Κατ΄ αναλογία, ο Οκτώβριος «τρέχει» στην εγχώρια αγορά με το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου στο TTF, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, με βάση τις τρέχουσες τιμές αερίου, αλλά και το γεγονός ότι καμία εκτίμηση δεν συνηγορεί στη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους του καυσίμου, ο επόμενος μήνας θα «κάνει ποδαρικό» με αισθητά αυξημένο το κόστος του αερίου.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος σε ακόμη ακόμη υψηλότερα νούμερα τον Νοέμβριο. Επομένως, οι χρεώσεις Νοεμβρίου από τους προμηθευτές αναμένεται κι αυτές να συμπαρασυρθούν προς τα πάνω. Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών θα γίνουν την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider