Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να σταματήσει νωρίς τις αγορές ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να σταματήσει νωρίς τις αγορές ομολόγων
Κατά της πρόωρης διακοπής των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες τάχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ.

Κατά της πρόωρης διακοπής των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters, όπου προειδοποιεί παράλληλα για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού από έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο στο να το σταματήσουμε ειδικά τώρα υπό τη νέα αβεβαιότητα που έχουμε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας και να δράσουμε αν χρειαστεί».

Η ΕΚΤ σχεδόν σταμάτησε να αγοράζει ομόλογα πέρυσι, ωστόσο, διατήρησε το Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Πανδημίας (PEPP) ως «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στις ξαφνικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού για χώρες με χρέη, όπως η Ιταλία.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις ανησυχίες της αγοράς για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας. «Η κατάσταση στην Ιταλία δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες αυτή τη στιγμή, υπό την προϋπόθεση ότι η ιταλική κυβέρνηση διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημοσιονομικό έλλειμμα», είπε.

Όσον αφορά τον ευρύτερο αντίκτυπο της σύγκρουσης, ανέφερε πως οι πόλεμοι τείνουν να είναι «στασιμοπληθωριστικοί» - ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας - αλλά προειδοποίησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να το πούμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: «Credit positive» για τις ελληνικές τράπεζες η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank - Έως 4 δισ. για το Δημόσιο

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ξεπέρασε τα 45.000 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Στο 3,68% το μέσο επιτόκιο

PQH: Πουλάει δάνεια 4,8 δισ. ευρώ – Το project «Alphabet» διαδέχεται την άγονη «Αριάδνη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider