ΕΕ - ΗΠΑ: Προς συμφωνία για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα, αλουμίνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ - ΗΠΑ: Προς συμφωνία για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα, αλουμίνιο
Τα δύο μέρη θα βρεθούν σε σύνοδο κορυφής στις 20 Οκτωβρίου. Αν δεν προκύψει συμφωνία, οι δασμοί θα επιστρέψουν από τις αρχές του 2024.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακοινώσουν μια ενδιάμεση συμφωνία, σε μια σύνοδο κορυφής στις 20 Οκτωβρίου για το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου που θα αποτρέψει την εκ νέου επιβολή των δασμών της εποχής Τραμπ στον συγκεκριμένο τομέα διατλαντικού εμπορίου ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με άτομα με γνώση του ζητήματος, ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται μια προσωρινή πολιτική συμφωνία, που θα καλύπτει τους δύο κύριους άξονες του Παγκόσμιου Διακανονισμού για τον Χάλυβα και το Αλουμίνιο, που διαπραγματεύονται η ΕΕ και οι ΗΠΑ από το 2021: Την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των εκπομπών άνθρακα.

Το deal - το οποίο θα υπολείπεται μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας - επιδιώκει να διευθετήσει η διαφωνία που ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας έως τις 31 Οκτωβρίου θα σήμαινε ότι οι δασμοί στις εξαγωγές αξίας 10 δισ. δολαρίων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ στις αρχές του 2024.

Οι διατλαντικοί σύμμαχοι επιδιώκουν μια ενδιάμεση συμφωνία, επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταλήξουν σε μια επίσημη συμφωνία εντός της προθεσμίας, καθώς παραμένουν οι μεταξύ τους διαφορές σε ορισμένες βασικές πτυχές του θέματος, όπως η συμβατότητα με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Exxon: Κοντά σε συμφωνία 60 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources

Θύμα χάκερ (και) η MGM Resorts - Στα 100 εκατ. δολάρια οι ζημιές

Την εξαγορά της φαρμακευτικής Mirati Therapeutics εξετάζει η Sanofi

gazzetta
gazzetta reader insider insider