DBRS: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2023 και 1,5% το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2023 και 1,5% το 2024
Σε μια ήπια αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η DBRS, αναμένοντας πως θα διαμορφωθεί στο 1,9% για φέτος και στο 1,5% το 2024.

Σε μια ήπια αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η DBRS, αναμένοντας πως θα διαμορφωθεί στο 1,9% (0,4% υψηλότερα) για φέτος και στο 1,5% (σταθερή εκτίμηση) το 2024.

Παράλληλα, η ανεργία στη χώρας αναμένεται στο 11% φέτος και στο 10,8% το 2024, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Οι μέσες εκτιμήσεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα πάνω το περασμένο τρίμηνο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να φτάσει περίπου στο 2% για το 2023 - ελαφρώς υψηλότερα από τις περισσότερες εκτιμήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη - με ανάπτυξη 1,4% να προβλέπεται για τον Καναδά και 1,8% για την Ιαπωνία.

Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη ήταν πιο μικτές. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, αν και εξακολουθούν να είναι με χαμηλό ρυθμό 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία κινήθηκαν αντίθετα, στο 0,8% και στο -0,3%. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχουν επιδεινωθεί ελαφρώς στο 5,1%, ενώ η μέσι πρόβλεψη για την Ινδία παραμένει αμετάβλητη στο 6%.

Οι προβλέψεις για πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν βελτιωθεί. Η Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 2,5% και 2,9%, από λιγότερο από 2% πριν από τρεις μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επίσης βελτιωθεί κοντά στο 2% η καθεμία.

Ο οίκο αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης να διατηρήσουν υψηλότερα τα επιτόκια για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, αλλά τα επιτόκια μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται ξανά στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Οι σφιχτές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλουν σε συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις, καθιστώντας πιο δύσκολη τη μείωση των τιμών ή ακόμα και να διατηρήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider