Επιχειρήσεις: Παραμένει το επενδυτικό κενό στις μικρομεσαίες – «Άγνωστα» τα ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Εξοικονομώ για τις μικρές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις: Παραμένει το επενδυτικό κενό στις μικρομεσαίες – «Άγνωστα» τα ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Εξοικονομώ για τις μικρές
To 43% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετείχε σε έρευνα της Eurobank δεν πραγματοποίησε καμία επένδυση τη τελευταία διετία και το 53% δεν σχεδιάζει κάποια επένδυση στο άμεσο μέλλον. Σχεδόν μια στις τρεις επιχειρήσεις θεωρεί ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Περιορισμένη παραμένει η διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού τους και τον εκσυγχρονισμό τους, καθώς οι περισσότερες «παλεύουν» με τις επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων των τελευταίων ετών και ειδικά με τα αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας. Την ίδια στιγμή, μικρός παραμένει ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρεί πως μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Αναπτυξιακός.

Μια ενδεικτική εικόνα δίνει πρόσφατη έρευνα της Eurobank στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της τράπεζας με κύκλο εργασιών έως 5 εκατ. ευρώ. Το 47% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους επένδυση την τελευταία διετία για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής της. Το 30% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως έχουν πραγματοποιήσει ι εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και το 16% Ψηφιακή αναβάθμιση.

Οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 1 εκατ. ευρώ είναι αυτές που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις την τελευταία διετία, με το εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού να αποτελεί το 35% των απαντήσεων των ερωτηθέντων. «Και αυτό το εύρημα συμβαδίζει με τις μακροικονομικά διαπιστωμένες τάσεις, ότι δηλαδή οι μικρότερες επιχειρήσεις επενδύουν λιγότερο, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε τεχνολογία, και αντιστοίχως είναι λιγότερο εξωστρεφείς», αναφέρεται στην έρευνα της Eurobank Research.

Και αν οι απαντήσεις για τις επενδύσεις των προηγούμενων ετών δείχνουν πως πολλές επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρότερες, είχαν ως προτεραιότητα την επιβίωσή τους και ανέβαλλαν τα όποια επενδυτικά τους σχέδια, τα σχέδια για μελλοντικές επενδύσεις δεν είναι ενθαρρυντικά. Το 53% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι δεν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση. «Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν σχεδιάζουν καμία επένδυση είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέπονται θετικές. Ως εκ τούτου, ανακύπτουν ζητήματα σχετικά με τη δομή της ελληνικής οικονομίας, το μέσο μέγεθος των οικονομικών μονάδων, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό περιβάλλον που θα βελτιώσουν την διάθεση υλοποίησης επενδύσεων», αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Με τις επενδύσεις να αποτελούν στόχο οικονομικής πολιτικής υψηλής προτεραιότητας, στην διάθεση των επιχειρήσεων βρίσκονται πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως όπως δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Επιχειρώ), του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, του αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 κτλ.

Και όμως το 30% των επιχειρήσεων θεωρούν πως δε μπορούν να ενταχθούν σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στοιχείo που οι αναλυτές της Eurobank χαρακτηρίζουν ως «απορίας άξιος». Σύμφωνα με την μελέτη, το εύρημα αυτό αναδεικνύει την ανάγκη όλοι οι φορείς να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια ενημέρωσης των επιχειρήσεων για όλες τις δράσεις – που είναι πολλές και σύνθετες μερικές φορές – ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι προσβασιμότητας, είτε σε προγράμματα επιχορηγήσεων είτε σε προγράμματα χαμηλότοκου δανεισμού».

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι περισσότερες από αυτές που σχεδιάζουν κάποια επένδυση στο μέλλον. Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας της Eurobank Οι διαφορές στα ποσοστά μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν διάθεση να υποβάλλουν αίτημα ένταξηςσε κάποια χρηματοδοτική δράση κι όσων έχουν διάθεση να προβούν σε επενδύσεις, δείχνει ότι κάποιες αντιλαμβάνονται αυτές τις δράσεις ως ενισχύσεις ρευστότητας για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη πληθωριστική συγκυρία και λιγότερο ως αναπτυξιακά εργαλεία. Επιπλέον, δυνητικά δηλώνει την απουσία επενδυτικού σχεδιασμού από κάποιες επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες.

Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται εθνική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο θέμα της μη αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσαν την Παρασκευή και το Σάββατο, η ΓΣΕΕΒΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα: «Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον».

«Δεδομένου ότι πολλές φορές οι ευρωπαϊκοί πόροι που κατευθύνονται στις ΜμΕ είναι κατακερματισμένοι, απαιτείται η θεσμοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Επιχειρηματικότητα, αντίστοιχη με την Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να εντάσσονται και οι επενδυτικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων κατά το στάδιο του σχεδιασμού πολιτικής επιτυγχάνοντας την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Πέρα από τα ανωτέρω, δεδομένου ότι οι ελληνικές ΜμΕ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν έλλειψη επαρκών γνώσεων γύρω από σημαντικά χρηματοοικονομικά θέματα (λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού), κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων αναβάθμισης της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και διευκόλυνσης της προσβασιμότητας στην ενημέρωση για τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης των ΜμΕ», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες τεχνολογίας: Βλέπουν νέα υψηλά αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους  - Στο «παιχνίδι» μπόνους, κινητά και δωρεάν γεύματα

Σφίγγει ο κλοιός για τις μικρές επιχειρήσεις – Με μηδενική ρευστότητα 1 στους 4, αδυνατούν να πληρώσουν ρυθμίσεις

Οι ελληνικές επιχειρήσεις «επιστρέφουν» στα Βαλκάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider