Ακρίβεια, φωτιές και πλημμύρες φρενάρουν το Εξοικονομώ 2023

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακρίβεια, φωτιές και πλημμύρες φρενάρουν το Εξοικονομώ 2023
Με μειωμένες ταχύτητες σε σχέση με τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα προχωρά το «Εξοικονομώ 2023».

Με μειωμένες ταχύτητες σε σχέση με τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα προχωρά το «Εξοικονομώ 2023», καθώς στην ακρίβεια και την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που αποτελούν και τον βασικό ανασχετικό παράγοντα για την υποβολή αιτήσεων, προστίθενται πλέον και οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές στον Έβρο και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Το «Εξοικονομώ 2023», με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε δίμηνη παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, μια παράταση που είχαν ανάγκη οι αγορά και τα νοικοκυριά. Το θέμα είχε τεθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από λίγες ημέρες με τον βουλευτή Δράμας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Αναστάσιο Νικολαΐδη να αναφέρει ότι «οι τεράστιες καταστροφές σε πολλούς νομούς της χώρας από πλημμύρες και πυρκαγιές, όπως και το γεγονός ότι το διάστημα των αιτήσεων συνέπεσε με τις καλοκαιρινές διακοπές, τις άδειες υπαλλήλων και τον καύσωνα, καθιστούσε δύσκολη τη συλλογή των δικαιολογητικών και ώθησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας να ζητά με αγωνία την παράταση των αιτήσεων». Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφορικά με την παράταση σημείωσε ότι «το κάναμε κοντά στην τελευταία στιγμή, για να πιέσουμε όσο γίνεται, ώστε όσοι ήταν έτοιμοι να κάνουν μια μικρή προσπάθεια και να καταθέσουν. Γιατί αυτά τα προγράμματα είναι σημαντικό να ολοκληρώνονται. Έχουμε και προθεσμίες και στόχους και χρονοδιαγράμματα λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να προσπαθούμε να πετυχαίνουμε κατά το δυνατόν τους στόχους».

Μέσω των επιδοτήσεων συνολικού 600 εκατ. ευρώ οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους με το ποσοστό επιχορήγησης να κυμαίνεται από 40% έως 75%. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις στα υλικά και τις εργασίες, οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειες που είχαν αυτές για τα τις οικογένειες που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές αλλά και μια ασάφεια που προκύπτει στον τεχνικό χώρο αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται ποιες εργασίες θα επιδοτηθούν (σε αντίθεση με την σαφήνεια που διέπει τον οδηγό του προγράμματος), δείχνουν να πηγαίνουν «πίσω το πρόγραμμα».

H κ. Αγορίτσα Τζοβάνη, υπεύθυνη του τμήματος «Εξοικονομώ» στην εταιρεία κατασκευών, ανακαινίσεων και ενεργειακών υπηρεσιών, της εταιρείας ανακαινίσεων Nas.Co, μιλώντας στο Insider.gr σημειώνει ότι το «Εξοικονομώ 2023», μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να έχει την ανταπόκριση που είχαν τα προηγούμενα προγράμματα. Αυτό είναι εν μέρει αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ποσά, ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία μικρότερα και τα κριτήρια πιο αυστηρά. Η επιδότηση που παίρνουν οι δικαιούχοι και το σύνολο του ποσού των παρεμβάσεων που δικαιολογεί το πρόγραμμα είναι πιο μικρό. Για παράδειγμα, φανταστείτε να πάρει κάποιος επιδότηση 20.000 και ενώ θα μπορούσε να υλοποιήσει πέντε παρεμβάσεις να πρέπει τώρα να υλοποιήσει τέσσερις λόγω των συνθηκών και των ανατιμήσεων υλικών και εργασιών. Δεν είναι ελκυστικό».

Μία ακόμη πιο «αφανής» αιτία της διστακτικότητας των πολιτών να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι και η ανησυχία που προκαλείται στους ενδιαφερόμενους λόγω της ασάφειας που δημιουργείται αναφορικά με το τι επιδοτείται τελικά και το τι όχι και ειδικά στο κομμάτι της θέρμανσης, το οποίο έχει ειιδκό βάρος στην επιλογή των παρεμβάσεων. Έτσι, ενώ ο οδηγός του προγράμματος είναι σαφής, κυκλοφορούν στην αγορά μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορικά με το τι επιδοτείται και το τι όχι.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα προκαλούσε εντύπωση εάν το πρόγραμμα λάμβανε και δεύτερη παράταση, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν για άλλα προγράμματα όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο έχει λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις λόγω του COVID, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, στοιχεία τα οποία αν και κάποια από αυτά μπορεί τώρα να έχουν εκλείψει ή να έχουν μειωμένη ένταση, δεν παύουν επίσης να ανησυχούν τους καταναλωτές και την αγορά. Επισυνάπτεται και σε word.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Πόσο έχει προσαρμοστεί η ελληνική αγορά - Τα πρόστιμα και οι νέοι φόροι

ΗΛΕΚΤΡΑ: Στις τιμές ενέργειας «σκοντάφτουν» και οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια

Diesel κίνησης: Μειωμένη ζήτηση λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία - Τι λέει η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider