Δυναμική εκκίνηση για το Εξοικονομώ 2023 – Τα κόστη και οι προθεσμίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμική εκκίνηση για το Εξοικονομώ 2023 – Τα κόστη και οι προθεσμίες
Τα κόστη, οι προθεσμίες και οι προϋποθέσεις ένταξης για το νέο Εξοικονομώ. Τι πληρώνει ο καταναλωτής και ποιες δαπάνες καλύπτονται πλήρως ή μερικώς.

Με αυξημένο ενδιαφέρον συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2023 η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Από το πρόγραμμα προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα ωφεληθούν 20.000 νοικοκυριά, τα οποία θα λάβουν επιχορήγηση έως και 75% για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους».

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και το σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης) επιδοτούνται επίσης.

Τα κόστη που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρόγραμμα, υπάρχουν δύο επιλογές κάλυψης των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης. Είτε με ιδία κεφάλαια και επιδότηση είτε με τραπεζικό δανεισμό και επιδότηση. Όταν ένα πρόγραμμα τελειώσει και τιμολογηθεί, τότε ξαναβγαίνει καινούριο ενεργειακό πιστοποιητικό για το ακίνητο με το οποίο ένας δεύτερος ενεργειακός επιθεωρητής (και όχι ο μηχανικός) πιστοποιεί ότι όλα έγιναν όπως είχαν προδιαγραφεί και επιτυγχάνεται η ενεργειακή βαθμίδα που είχε προϋπολογιστεί. Το κόστος του νέου πιστοποιητικού καλύπτεται αρχικά από τον ωφελούμενο αλλά όπως συμβαίνει και με το πρώτο το ποσόν του επιστρέφεται μέσω της επιδότησης. Κατόπιν ανεβαίνουν όλα στην πλατφόρμα και έτσι προχωρά προς έλεγχο ο φάκελος προκειμένου να φθάσει κάποια στιγμή στην τελική εκταμίευση και ο καθένας να πάρει ό,τι του αναλογεί, δηλαδή ο ωφελούμενος θα πάρει αυτά που έχει δώσει, ο προμηθευτής θα πάρει το τελικό κομμάτι που έχει μείνει για την εξόφληση του έργου και ο σύμβουλος έργου θα λάβει και αυτός την αμοιβή του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα, στο «Εξοικονομώ 2023» το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης πληρώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια με αποτέλεσμα στο τέλος να υπολείπονται μικρά ποσά προς πληρωμή.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου , δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,10 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) το γινόμενο του 220 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,

γ) τα 22.500 ευρώ.

Πρόσθετε δαπάνες οι οποίες καλύπτονται (100%) από το πρόγραμμα είναι το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, την κατάρτιση ηλεκτρονικής ταυτότητας και την καταχώρηση της Πρότασης Παρεμβάσεων και της Καταγραφής Παρεμβάσεων.

H επιλέξιμη αμοιβή ενεργειακών επιθεωρήσεων καθορίζεται ως εξής:

Α’ ΠΕΑ: για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 2,50 €/m2 ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 400 €.

Β’ ΠΕΑ: για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 2,50 €/ m2ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 400 €.

Η επιλέξιμη αμοιβή για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας ορίζεται στα 150 ευρώ επαυξημένη κατά 3,00 €/ m2ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 550 € (είτε πρόκειται για μονοκατοικία είτε για διαμέρισμα).

H επιλέξιμη αμοιβή του Τεχνικού Συμβούλου σχετικά με την υποβολή και διαχείριση της αίτησης ορίζεται στα 250 € επαυξημένη κατά 1,50 €/m2 ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 450 €.

H επιλέξιμη αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για την εκπόνηση μελέτης εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου), ορίζεται στα 300 ευρώ με δυνατότητα πολλαπλών αδειών/μελετών και έως του συνολικού ποσού των 700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα τελικά επιλέξιμα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών θα καθορίζονται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών. Τόσο το τελικό επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων όσο και το τελικό κόστος των λοιπών δαπανών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα συνολικά ποσά της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα επιμέρους ανώτατα όρια παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών του Προγράμματος. Επίσης, η επιχορήγηση δεσμεύεται στα πλαίσια του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων, όμως η καταβολή της γίνεται πάντα επί του τελικού επιλέξιμου κόστους παρεμβάσεων.

Οι προθεσμίες και οι κρίσιμες ημερομηνίες για το Εξοικονομώ 2023

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 12 Ιουνίου 2023 έως την 15η Σεπτεμβρίου 2023 ενώ εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων, η διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και η εξόφλησή της, η έκδοση παραστατικών μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και η καταχώριση της πρώτης δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και παραστατικά δαπανών στο πληροφοριακό σύστημα. Ο σχετικός οδηγός προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης 90 ημερών στην 12μηνη προθεσμία υλοποίησης των εργασιών (το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά) ενώ καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας υποβαλλόμενων δαπανών έχει οριστεί η 30η Ιουνίου 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποσά, δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Εξοικονομώ 2023: Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να αξιοποιήσουν έξυπνα την επιδότηση

Εξοικονομώ 2023: Στις 12 Ιουνίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων - 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider