EKT: Παύση ή διατήρηση των αυξήσεων στα επιτόκια - Αύριο τα «σπουδαία» στην Φρανκφούρτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EKT: Παύση ή διατήρηση των αυξήσεων στα επιτόκια - Αύριο τα «σπουδαία» στην Φρανκφούρτη
Προς μία παύση στις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων προσανατολίζονται οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πλέον είναι διάχυτη η εκτίμηση πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Προς μία παύση στις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων προσανατολίζονται οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πλέον είναι διάχυτη η εκτίμηση πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, παρατηρείται πλέον πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συγκρατούν τις δαπάνες καθώς ο πληθωρισμός κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημά τους, τη στιγμή που ο τομέας της μεταποίησης βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία από τα μέσα του 2022. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως σε θεωρητική βάση αυτοί οι δύο παράγοντες θα οδηγούσαν στην μείωση του πληθωρισμού, εν τούτοις η συζήτηση εντός των τειχών της ΕΚΤ βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη.

«Στους κύκλους της ΕΚΤ, τα γεράκια επιμένουν πως η αδύναμη ανάπτυξη τροφοδοτείται από τη μείωση των προμηθειών και όχι από την μείωση της ζήτησης, ενώ οι πιο ήπιων τόνων τραπεζίτες εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η αδύναμη ανάπτυξη να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas Paul Hollingsworth, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να είναι μικρότερες μέσα σε ένα περιβάλλον ασθενέστερης ανάπτυξης».

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 5,3% ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Φρανκφούρτη, όπου αύριο Πέμπτη οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θα δημοσιοποιήσουν τις προβλέψεις τους τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη, με την αγορά να αναμένει αναθεωρημένα μεγέθη και για τους δύο κρίσιμους δείκτες.

«Δεδομένων των πρόσφατων μετρήσεων, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο Mark Wall της Deutsche Bank, με τον ίδιο να τονίζει πως «η αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η βραδύτερη ανάπτυξη θα πρέπει να μεταφραστούν σε χαμηλότερο επίπεδο δομικού πληθωρισμού στο εγγύς μέλλον».

Σημειώνεται, τέλος, πως κατά την πρόσφατη ομιλία της στο συμπόσιο του Jackson Hole, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επιφυλάχθηκε να δώσει μία κατεύθυνση αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η ευρωτράπεζα στην προσεχή της συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι ακόμα εξαιρετικά αβέβαιες».

Αύξηση 25 μ.β. «βλέπουν» οι traders

Αυξημένες πιθανότητες για μία αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης δίνουν οι traders, εκτιμώντας πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους τραπεζίτες σε μία ακόμα κίνηση νομισματικής σύσφιξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιθανότητες για μία αύξηση κατά 0,25% συγκεντρώνει το 70% των πιθανοτήτων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο των προηγούμενων ημερών, που κυμαινόταν κοντά στο 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η οικονομία τον Ιούλιο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και επτά μήνες

Τζεντιλόνι: Έκτακτες δαπάνες δεν επιβαρύνουν τα πλεονάσματα σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider