Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Κάλεσμα της ιστορίας» τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα – Οι 3 προκλήσεις για την οικονομία της ΕΕ

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Κάλεσμα της ιστορίας» τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα – Οι 3 προκλήσεις για την οικονομία της ΕΕ
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως ξεκινάει έρευνα

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Στο «χάος» και το «μακελειό» των ακραίων καιρικών συνθηκών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης / State of the Union, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EUGreenDeal) ήταν η δική μας απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας, είπε, χαρακτηρίζοντάς την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη μελλοντική ευημερία. «Ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές», επεσήμανε, κάνοντας λόγο για το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα και η Ισπανία χτυπήθηκαν από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές — και μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα χτυπήθηκαν ξανά από ολέθριες πλημμύρες. Και είδαμε το χάος και τα θύματα που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα — από τη Σλοβενία έως τη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ένωσή μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα σ' έναν πλανήτη που βράζει», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας, τονίζοντας ότι η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί (τσιπ) ή οι πρώτες ύλες. «Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη», τόνισε.

«Η γεωργία και η προστασία της φύσης μπορούν να συμπορευτούν. Τις χρειαζόμαστε και τις δύο. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε να ξεκινήσουμε στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ», πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα. «Η Ευρώπη είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό. Όχι όμως σ' έναν αγώνα δρόμου για χειρότερες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για κρίσιμη βιομηχανία της πράσινης οικονομίας, με τεράστιο δυναμικό για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλημμυρίσει πλέον με φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους παραμένει χαμηλή με τεχνητό τρόπο λόγω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων. Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας, είπε, τονίζοντας πως η ΕΕ επιθυμεί την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και όχι αποσύνδεση από την Κίνα. «Αυτή θα είναι η προσέγγισή μου στη συνάντηση με την κινεζική ηγεσία στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας αργότερα εντός του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.

Οικονομία - Προκλήσεις

«Βλέπω τρεις μείζονες οικονομικές προκλήσεις για τη βιομηχανία μας το επόμενο έτος: ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, πληθωρισμό και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις εταιρείες μας, είπε.

«Η πρώτη πρόκληση έχει να κάνει με την αγορά εργασίας μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Όταν όλοι προέβλεπαν ένα νέο κύμα μαζικής ανεργίας σαν εκείνο της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο, διαψεύσαμε αυτή την πρόβλεψη. Με το SURE —την πρώτη στα χρονικά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας— σώσαμε 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

«Η δεύτερη σημαντική οικονομική πρόκληση: ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός. Η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζονται εντατικά για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ θα απαιτήσει χρόνο. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας».

«Η τρίτη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν το προσωπικό για να αντεπεξέρχονται σε πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες. Ή καθυστερούν λόγω χρονοβόρων διαδικασιών».

Τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία

«Η διατήρηση του ευρωπαϊκού προβαδίσματος στις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες αποτελεί οικονομική επιταγή και επιταγή εθνικής ασφάλειας. Αυτή η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική απαιτεί επίσης κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο —στο πλαίσιο της πρότασής μας για αναθεώρηση του προϋπολογισμού μας— προτείναμε την πλατφόρμα STEP. Με την πλατφόρμα STEP μπορούμε να ενισχύσουμε, να μοχλεύσουμε και να κατευθύνουμε τα κονδύλια της ΕΕ προς επενδύσεις στα πάντα, από τη μικροηλεκτρονική έως την κβαντική υπολογιστική και την τεχνητή νοημοσύνη».

«Η Ευρώπη, σε συνεργασία με τους εταίρους της, θα πρέπει να δείξει τον δρόμο για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: προστατευτικά μέτρα, διακυβέρνηση και καθοδήγηση της καινοτομίας».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία όπου οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων της ΕΕ θα διατεθούν σε νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους.

Η ίδια εστίασε και στην ισότητα των φύλων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών που νομοθετεί την αρχή ότι η ίση εργασία αξίζει ίση αμοιβή. Μίλησε, εξάλλου, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας: «Θα ήθελα να βάλουμε σε νόμο μια άλλη βασική αρχή: Όχι, σημαίνει όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα χωρίς ελευθερία από τη βία».

Η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, ενώ θα εργαστεί και πάνω σε μια νέα στρατηγική προσέγγιση την οποία θα προτείνουμε στην επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

«Αν είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους, είναι σημαντικό για την Ευρώπη. Για μία ακόμα φορά – αυτή είναι η ευκαιρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας. Ζήτω η Ευρώπη», είπε κλείνοντας η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητείται σύμβουλος για την «αναβάθμιση» της πλατφόρμας του Elevate Greece

Τροχάδην κυβέρνησης - Βρυξελλών για τα 2,25 δισ. – Πρώτο μέλημα τα κονδύλια του 2022 και η ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider