Αποκαλυπτήρια «δημιουργικής λογιστικής» στο έλλειμμα και το χρέος της Γερμανίας

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια «δημιουργικής λογιστικής» στο έλλειμμα και το χρέος της Γερμανίας
Πριν λίγες ημέρες το θέμα πέρασε κάπως στα... ψιλά, καθώς η τεράστια φυσική καταστροφή στην Θεσσαλία δεν άφησε κανένα περιθώριο να κοιτάξει κανείς προς τα... έξω. Όμως σήμερα η «είδηση» επανέρχεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση: η γερμανική οικονομία «πνίγεται» όχι μόνο σε ένα πολύ υψηλότερο «κρυφό» δημόσιο χρέος, αλλά και σε ένα πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Πριν λίγες ημέρες η είδηση πέρασε κάπως στα... ψιλά των ΜΜΕ καθώς η τεράστια φυσική καταστροφή στην Θεσσαλία δεν άφησε κανένα περιθώριο να κοιτάξει κανείς προς τα... έξω. Όμως σήμερα η «είδηση» επανέρχεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση: η γερμανική οικονομία «πνίγεται» όχι μόνο σε ένα πολύ υψηλότερο «κρυφό» δημόσιο χρέος, αλλά και σε ένα πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η σημασία αυτής της «είδησης» θα μπορούσε να είναι μικρή αν αφορούσε αποκλειστικά την γερμανική οικονομία. Αντίθετα, τώρα, από μόνη της φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα τόσο για τους υπολογισμούς της ΕΚΤ όσον αφορά την περαιτέρω αύξηση ή όχι των επιτοκίων, όσο επίσης και το πώς θα προχωρήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τις 31/12/2023.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο (Bundesrechnungshof) με συμπληρωματική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση «κρύβει» μέσω της δημιουργικής λογιστικής το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο προσδιορίζει για το 2024 στα 85,7 δισ. ευρώ έναντι των 16,6 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει το Υπουργείο Οικονομικών. Η αποκάλυψη αυτή εξηγεί άλλωστε την μόλις πριν από λίγα 24ωρα ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από το επίσημα προβλεπόμενο κατά 869 δισ. ευρώ. Όπως είχε επισημάνει πριν από λίγα 24ωρα το Insider.gr, «αν αυτή η θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκτήσει επίσημη αναφορά στην Eurostat, ακόμα και σαν “συζήτηση/διερεύνηση”, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποκτά άλλες διαστάσεις και γίνεται πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα...».

Πώς το έκρυψαν

Όπως έχει επισημάνει το Insider.gr, ο τρόπος που η κυβέρνηση Σολτς, δηλαδή το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών κ. Λίντνερ, δηλαδή του βασικού οπαδού της δημοσιονομικής αυστηρότητας, απέκρυψε το χρέος αυτό, αποκαλύπτεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι ο ακόλουθος.

«Το ΥΠΟΙΚ μετέφερε πολυετείς οικονομικές υποχρεώσεις σε ειδικές εταιρείες (“Οχήματα Ειδικού Σκοπού - SPV”, αν μας θυμίζει κάτι αυτό) οι οποίες κατανέμουν/διαχέουν τον όγκο των υποχρεώσεων/πιστώσεων σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών μέσω “παραγώγων”. Στην Γερμανία οι εταιρείες αυτές λέγονται (Sondervermoegen)».

Με άλλα λόγια το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τους Γερμανούς ελεγκτές, έχει επαναφέρει γνωστές πρακτικές δημιουργικής λογιστικής προκειμένου να αποκρύψει τόσο μεγάλο μέρος του χρέους των 869 δισ. ευρώ, όσο και των επιπλέον 68,1 δισ. ευρώ του επιπλέον «κρυφού» ελλείμματος. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η «πράξη» αυτή παραβιάζει τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες (ESA) και αποκρύπτει δημοσιονομικές υποχρεώσεις της τάξης των 869 δισ. ευρώ από το χρέος, αλλά και από την διαμόρφωση των προβλέψεων για τα ετήσια ελλείμματα τα οποία είναι 68,1 δισ. ευρώ μεγαλύτερα από ότι έχει πει η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ...

Με τα δεδομένα αυτά τόσο του χρέους όσο και του ελλείμματος η Γερμανία αναπάντεχα «τοποθετείται» μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος, ίσως κοντά σε εκείνο της Ιταλίας και σίγουρα επάνω από εκείνο της Γαλλίας... Βέβαια «για πολλούς λόγους, πολιτικούς, οικονομικούς και διαδικαστικούς μέχρι να φτάσει κανείς πρακτικά σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα», θα πρέπει να μεσολαβήσει πολύς – πολύς χρόνος γιατί η Γερμανία, αφενός δεν είναι Ελλάδα και αφετέρου υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπου πολλά θα μπουν στο τραπέζι και ακόμα περισσότερα που... θα μπουν και θα βγουν μέχρι τον τελικό συμβιβασμό.

Οι αντιδράσεις

Το βασικό είναι ότι το θέμα μπαίνει στο τραπέζι και οι Βρυξέλλες υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν... «προσεκτικά».

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δήλωσε ότι «καμία χρήση ειδικών κονδυλίων δεν πρέπει να γίνεται που να επηρεάζει την μείωση των ελλειμμάτων», ενώ από την Κομισιόν υπενθύμισαν ότι δεν επιτρέπεται η χρήση ειδικών εργαλείων που επηρεάζουν την διαμόρφωση ελλειμμάτων και χρέους. «Αυτή πρέπει να γίνεται στην βάση της μεθοδολογίας που έχει συμφωνηθεί από όλους, δηλαδή την ESA 2010» με την οποία εφαρμόζεται η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες και κανένα κράτος δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Τι «δαπάνες» και υποχρεώσεις έχει «κρύψει» το γερμανικό ΥΠΟΙΚ; Σύμφωνα πάντα με την Bundesrechnungshof, η κυβέρνηση Σολτς έχει αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια για την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών (απαίτηση ΝΑΤΟ), για την υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία, για την ενεργειακή μετάβαση, την στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων στην πανδημία και άλλα διάφορα. Σύνολο λογαριασμού 869 δισ. ευρώ για χρέος και 68,1 δισ. στο έλλειμμα...

Η «είδηση» έχει προκαλέσει χαμόγελα σε κάποιες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης καθώς ο κ. Λίντνερ είναι αυτός που υποστηρίζει την θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ετήσιου ορίου υποχρεωτικής μείωσης του δημόσιου χρέους στο αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για αλά καρτ πενταετές σχέδιο μείωσης του χρέους κάθε χώρας.

Βέβαια, επειδή καμία – εκτός Ελλάδας λόγω των όσων έχουν γίνει μετά το 2010 – χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει εντελώς καθαρή την... φωλιά της, όσον αφορά στο θέμα αυτό, δηλαδή της δημιουργικής λογιστικής στα δημοσιονομικά της η «συζήτηση» που θα ακολουθήσει θα είναι... διακριτική.

Όπως σημείωσε σχετικά το Insider.gr σε προηγούμενη δημοσίευση «σε κάθε περίπτωση οι επόμενες συναντήσεις του Eurogroup και οι ανεπίσημες συζητήσεις που θα γίνουν πριν το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας μπει στην τελική ευθεία, θα δείξουν το πως η αναθεώρηση του Συμφώνου θα επηρεαστεί από τις αποκαλύψεις του Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διαφωτιστική θα είναι στην κατεύθυνση αυτή η αντίδραση ή μη της Eurostat απέναντι στις αποκαλύψεις του γερμανικού Bundesrechnungshof...».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα Bloomberg: Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται και κατά το τρέχον τρίμηνο

Γερμανία: Ο "ασθενής της Ευρώπης" επιστρέφει;

Bundesbank: Σχεδόν σε χαμηλό 20ετίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider