Αναζητείται σύμβουλος για νέους χώρους διάθεσης (ταφής) υπολειμμάτων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται σύμβουλος για νέους χώρους διάθεσης (ταφής) υπολειμμάτων
Διαγωνισμός από τον ΕΔΣΝΑ για να εξασφαλίσει υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης για εξεύρεση & προετοιμασία νέου χώρου διάθεσης υπολειμμάτων και για την βελτιστοποίηση αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών. 

Νέους χώρους… διάθεσης υπολειμμάτων (και ταφή;) φαίνεται να αναζητάει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και προς την κατεύθυνση αυτή προκήρυξε διαγωνισμό για να εξασφαλίσει «υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης για εξεύρεση & προετοιμασία νέου χώρου ταφής», μια σύμβαση αξίας 7,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 5,8 εκατ. περίπου, μαζί με την προαίρεση). Προσφορές από τους ενδιαφερόμενους μπορούν να δοθούν έως τις 2 Οκτωβρίου.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων υπηρεσιών για την υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ αναφορικά με την ωρίμανση και υλοποίηση νέου χώρου διάθεσης υπολειμμάτων και για την βελτιστοποίηση αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης αφορά στην υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Βελτιστοποίηση αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών τελικής διάθεσης στερεών αποβλήτων ή/και υπολειμμάτων.

2. Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και υπόδειξη της πλέον κατάλληλης λύσης για τη διάθεση των υπολειμμάτων.

3. Υποστήριξη στον προγραμματισμό των απαιτούμενων έργων.

4. Υποστήριξη στην ωρίμανση του έργου μέχρι την δημοπράτηση της υλοποίησης.

5. Υποστήριξη στη προετοιμασία εγγράφων και αιτήσεων σχετικών με τη χρηματοδότηση των έργων.

6. Υποστήριξη σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με τον Ανάδοχο.

7. Υποστήριξη στην παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

8. Υποστήριξη σε καταγγελίες, αναφορές και ζητήματα τήρησης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αδειοδοτήσεων.

Διάρκεια και προαίρεση

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 48 μήνες και μπορεί να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση τις αναθέτουσας αρχής μέχρι το 50% τις, ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη τις διάρκειάς της, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου.

Προβλέπεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του δικαιώματος προαίρεσης στην περίπτωση που δικαιολογείται από τις ανάγκες της Αναθέτουσας Αρχής για χρονικό διάστημα επιπλέον εξήντα (60) μηνών. Ο προϋπολογισμός του δικαιώματος προαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.898.000,00€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (εκτιμώμενη αξία συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ: 3.593.520,00€), για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους εξήντα (60) μήνες.

Γιατί ο ΕΔΣΝΑ αναζητάει σύμβουλο

Όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφα – μελέτες που συνοδεύουν την προκήρυξη (τεχνική έκθεση), ο ΕΔΣΝΑ έχει δρομολογήσει την ωρίμανση υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων, που θα δράσουν συνεργατικά στις υφιστάμενες υποδομές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις χρήζουν βελτιστοποίησης (βελτιστοποίηση αξιοποίησης, χρήση ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, κ.λπ.). Η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου χώρου υγειονομικής ταφής είναι περιορισμένη και για το σκοπό αυτό απαιτείται η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για τη σύννομη και ασφαλή τελική διάθεση των υπολειμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, όγκου τουλάχιστον 10 εκ. κ.μ..

Η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής για τα υπολείμματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζει πολυπλοκότητα από τεχνική και νομική πλευρά καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ιδιαιτερότητες και ειδικές περιστάσεις, όπως ο μεγάλος όγκος αποθέσεων, οι απαιτήσεις και περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου, η αναγκαιότητα εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κλιματικής ανθεκτικότητας, τα προγραμματιζόμενα έργα επεξεργασίας και για αυτό απαιτείται ιδιαίτερος σχεδιασμός ή ακόμη και καινοτόμες λύσεις για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης.

Με βάση τα παραπάνω, η βέλτιστη τεχνική λύση δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εκ των προτέρων και οι τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι δυνατόν να προκαθοριστούν με επαρκή ακρίβεια από την Αναθέτουσα Αρχή, ο ΕΔΣΝΑ θα προχωρήσει στην υλοποίηση νέο χώρου διάθεσης υπολειμμάτων διαγωνιστική διαδικασία δύο (2) σταδίων.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξη από εξειδικευμένο Σύμβουλο για την υποστήριξη στον προγραμματισμό, ωρίμανση, χρηματοδότηση και υλοποίηση χώρου τελικής διάθεσης υπολειμμάτων καθώς και την κατασκευή / λειτουργία τους. Προκειμένου να προσδιοριστεί η βέλτιστη λύση υλοποίησης του έργου, ο Σύμβουλος θα αξιολογήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές για την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικοοικονομικά λύσης της διαγωνιστικής διαδικασίας δύο (2) σταδίων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές

Βελτιστοποίηση αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών τελικής διάθεσης στερεών αποβλήτων ή/και υπολειμμάτων: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ στην βελτιστοποίησης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών τελικής διάθεσης στερεών αποβλήτων ή/και υπολειμμάτων με τις ακόλουθες δράσεις: − Αποτύπωση ποσοτήτων και σύστασης εισερχόμενων αποβλήτων στους χώρους διάθεσης. − Έλεγχος – αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης χώρων διάθεσης και εναπομείνουσας διαθέσιμης χωρητικότητας. − Υποστήριξη σε περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. − Προτάσεις βελτιστοποίησης αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών.

Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και υπόδειξη της πλέον κατάλληλης λύσης για τη διάθεση των υπολειμμάτων: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ στην αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και υπόδειξη της πλέον κατάλληλης λύσης για τη διάθεση των υπολειμμάτων με τις ακόλουθες δράσεις: − Δημιουργία μοντέλου εκτίμησης ποσοτήτων στερεών αποβλήτων με ορίζοντα 20ετίας για την Αττική. − Ρεαλιστική εκτίμηση εκτρεπόμενων ποσοτήτων από διεργασίες ανακύκλωσης και επεξεργασία αποβλήτων. − Εκτίμηση σύστασης και ποσοτήτων υπολειμμάτων προς ταφή. − Απαιτούμενη χωρητικότητα και ανάγκες σε υλικά επικάλυψης. − Πρόβλεψη παραγωγής στραγγισμάτων και ποιότητα αυτών. − Πρόβλεψη παραγωγής βιοαερίου. − Εντοπισμός εναλλακτικών λύσεων διάθεσης. − Νομική στήριξη σε θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χρήσεων γης, περιβαλλοντικής νομοθεσίας κ.λπ. − Όποια άλλη υποστηρικτική ενέργεια ζητήσει η αρμόδια υπηρεσία (ad-hoc support).

Υποστήριξη στον προγραμματισμό των απαιτούμενων έργων: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ στον προγραμματισμό, ωρίμανση και εύρεση τρόπου χρηματοδότησης νέου χώρου διάθεσης με τις ακόλουθες δράσεις: − Δημιουργία αναλυτικού χρονοδιαγράμματος ενεργειών σε μορφή Gantt. − Αναλυτική προσέγγιση σημείων καμπής και κρίσιμων διαδρομών για την επιτυχία του έργου. − Εκτίμηση βασικών κινδύνων και σχέδιο αντιμετώπισης αυτών. − Προτάσεις ενίσχυσης της αρμόδιας Υπηρεσίας καθώς και σχέδιο λειτουργίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση της κατασκευής του έργου. − Υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας στις επαφές και συζητήσεις με άλλους αρμόδιους οργανισμούς, προετοιμασία σχετικών εγγράφων κατ’ απαίτηση της υπηρεσίας.

Υποστήριξη στην ωρίμανση του έργου μέχρι την δημοπράτηση της υλοποίησης: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ στην προετοιμασία της δημοπράτησης της κατασκευής των έργων τελικής διάθεσης με τις ακόλουθες δράσεις: − Υποστήριξη σε όλες τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας. Η εν λόγω υποστήριξη μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο και βελτίωση εγγράφων, ποιοτικό έλεγχο μελετών, αξιολόγηση καταλληλόλητας και πληρότητας κ.λπ. − Υποστήριξη, έλεγχος ποιότητας και προτάσεις βελτίωσης προσχεδίων τευχών δημοπράτησης, συμβατικών εγγράφων, τεχνικών υπολογισμών και προδιαγραφών καθώς και λειτουργικών αποτελεσμάτων έργων.

Υποστήριξη στη προετοιμασία εγγράφων και αιτήσεων σχετικών με τη χρηματοδότηση των έργων: Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του έργου σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία. • Υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας στις επαφές και συζητήσεις με άλλους αρμόδιους οργανισμούς, προετοιμασία σχετικών εγγράφων κατ’ απαίτηση της υπηρεσίας. 6 • Δημιουργία χρηματο-οικονομικού μοντέλου με βάση τον τρόπο χρηματοδότησης που θα προτιμηθεί. • Νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των έργων. • Αποτίμηση των επιπτώσεων του έργου στα λειτουργικά έξοδα του ΕΔΣΝΑ και προτάσεις απομείωσης αυτού.

Υποστήριξη σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με τον Ανάδοχο: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού με τις ακόλουθες δράσεις: − Υποστήριξη σε τεχνικά, νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα. − Υποστήριξη στην παροχή αιτούμενων απαντήσεων και διευκρινίσεων στους συμμετέχοντες. − Υποστήριξη στην αξιολόγηση των αρχικών προσφορών των συμμετεχόντων. − Υποστήριξη στην αξιολόγηση των τελικών προσφορών των συμμετεχόντων. − Νομική υποστήριξη στο προσυμβατικό στάδιο (προσφυγές, διευκρινίσεις). − Υποστήριξη στον έλεγχο των δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου. − Υποστήριξη στη σύνταξη σχεδίου σύμβασης.

Υποστήριξη στην παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ στην παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων τελικής διάθεσης με τις ακόλουθες δράσεις: − Υποστήριξη στον έλεγχο των απαιτούμενων μελετών (εφαρμογής, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κ.λπ.) από τον Ανάδοχο για την κατασκευή του έργου. − Υποστήριξη στην διαδικασία περιβαλλοντική αδειοδότησης του έργου. − Υποστήριξη στην ετοιμασία μελέτης αξιολόγησης κλιματικής ανθεκτικότητας. − Υποστήριξη στην παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

Υποστήριξη σε καταγγελίες, αναφορές και ζητήματα τήρησης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αδειοδοτήσεων: Ο Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον ΕΔΣΝΑ σε όλες τις καταγγελίες, αναφορές και ζητήματα σχετικά με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για την υλοποίηση του έργου με τις ακόλουθες δράσεις: − Υποστήριξη σε τεχνικά, νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα. − Όποια άλλη υποστηρικτική ενέργεια ζητήσει η αρμόδια υπηρεσία (ad-hoc support).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider