Στην Αυστρία το ακριβότερο παγωτό της Ευρώπης - Η παραγωγή ανά χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αυστρία το ακριβότερο παγωτό της Ευρώπης - Η παραγωγή ανά χώρα
Το καλοκαίρι θα ήταν «άδειο» χωρίς ένα δροσιστικό παγωτό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράγει συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα πέρυσι. Οι μεγαλύτερες χώρες - εξαγωγείς. Πού είναι ακριβότερο.

Το καλοκαίρι θα ήταν «άδειο» χωρίς ένα δροσιστικό παγωτό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράγει συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα πέρυσι, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για αύξηση 5% σε σχέση με το 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες παρήγαγαν όμως το περισσότερο παγωτό το 2022; Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο «ηγέτης» στην παραγωγή παγωτού το 2022, με 620 εκατομμύρια λίτρα, ενώ δεύτερη ανήλθε η Γαλλία (591 εκατομμύρια λίτρα) και την τριάδα ολοκληρώνει η Ιταλία (571 εκατομμύρια λίτρα).

Εκτός από τον μεγαλύτερο παραγωγό παγωτού το 2022, η Γερμανία παρήγαγε κατά μέσο όρο το φθηνότερο παγωτό με 1,5 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή στη Γαλλία ήταν 1,9 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ φημισμένη για το «gelato» της, η Ιταλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με παραγωγή 571 εκατομμυρίων λίτρων το 2022 και κόστος 2,3 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί παγωτού στην Ευρώπη είναι η Νορβηγία (56 εκατομμύρια λίτρα), η Λιθουανία (46 εκατομμύρια λίτρα), η Τσεχία (44 εκατομμύρια λίτρα), η Φινλανδία (38 εκατομμύρια λίτρα), η Ρουμανία (35 εκατομμύρια λίτρα), η Κροατία (33 εκατομμύρια λίτρα), η Λετονία (19 εκατομμύρια λίτρα), η Δανία (16 εκατομμύρια λίτρα) και η Αυστρία (2,3 εκατομμύρια λίτρα).

Ακριβό παγωτό

Στον αντίποδα, το πιο ακριβό παγωτό παρήχθη στην Αυστρία, με μέση τιμή 7,0 ευρώ ανά λίτρο, με τη Δανία να έπεται (4,4 ευρώ ανά λίτρο) και την Φινλανδία (2,8 ευρώ ανά λίτρο) να κλείνει το τοπ-3 της ακρίβειας. Το 2022, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 250 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες στο εξωτερικό, συνολικής αξίας 930 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 61 εκατ. κιλά, αξίας 203 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ποσότητα των εισαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 14% το 2022, σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 2%. Η Γαλλία εξήγαγε 53 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 21% των εξαγωγών εκτός ΕΕ, όντας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Γηραιάς Ηπείρου. Δεύτερη αναδείχθηκε η Ολλανδία (42 εκατομμύρια κιλά παγωτού, 17% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ), 3η η Ιταλία (31 εκατομμύρια κιλά, 13%), 4η η Γερμανία (28 εκατομμύρια κιλά, 11%) και 5ο το Βέλγιο (23 εκατομμύρια κιλά, 9%).

Τα στοιχεία για την παραγωγή παγωτού δεν ήταν διαθέσιμα για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία, ενώ η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα εξαιρούνται από την παροχή στοιχείων παραγωγής λόγω των οικονομικών τους μεγεθών, όπως καταλήγει η Eurostat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης το α’ εξάμηνο

Τι δείχνει η ακτινογραφία της Autonomous για τις ελληνικές τράπεζες - Ποια τραπεζικά ομόλογα ξεχωρίζει

Goldman Sachs: Μείωση επιτοκίων από Fed το 2ο τρίμηνο του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider