Deutsche Bank: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2023 - Τα «mind games» της ΕΚΤ και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2023 - Τα «mind games» της ΕΚΤ και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα
Ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% για φέτος αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη εκτιμώμενη απόδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω μόνο από την Ιρλανδία. Τι «βλέπει» σε έλλειμμα και πληθωρισμό. Πώς θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο διάστημα.

Ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% για φέτος αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη εκτιμώμενη απόδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω μόνο από την Ιρλανδία.

Ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική το 2024 θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα από φέτος, στο 1,5%, έναντι 0,5% για την Ευρωζώνη, προτού ενισχυθεί στο 1,8% το 2025 (έναντι 1,5% για την Ευρωζώνη).

Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Deutsche Bank αναμένει πως θα φτάσει στο 1,3% του ΑΕΠ το 2024 και στο 1,2% για το 2025 από 2,4% που εκτιμάται για φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα για το διάστημα 2024 - 2025 από 8% το 2023.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 4,3% φέτος, με περαιτέρω ουσιαστική αποκλιμάκωση τα επόμενη έτη, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1% και στο 1,8% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

Ευρύτερα ωστόσο, στο επίκεντρο των αναλυτών βρίσκονται οι κινήσεις και οι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της 27ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, αναμένουν πως το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%, ενώ δε μπορεί να αποκλειστεί μια περαιτέρω αύξηση, ώστε να φτάσει στο 4% τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνουν, «είτε έτσι είτε αλλιώς, η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ο Σεπτέμβριος ως ένα σημείο καμπής στον κύκλο της νομισματικής πολιτικής. Το στρατηγείο της Φρανκφούρτης επιθυμεί να κατανοήσουν οι αγορές τη δέσμευσή της για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο και την προθυμία της να κινηθεί «ολοένα και υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank η απόφαση για μια αύξηση των επιτοκίων στο ύψους του 4% θα εξαρτηθεί από τρία αλληλοσυνδεόμενα στοιχεία της συνάρτησης αντίδρασης, γύρω από την εκτίμηση για τον πληθωρισμό, τον δομικό πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής αυστηροποίησης της πολιτικής. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι μια αύξηση στο 4% τον Σεπτέμβριο γίνεται ολοένα και πιο πιθανή. Ωστόσο, υπάρχουν αναλύσεις και στοιχεία που τάσσονται και με την αντίθετη άποψη. «Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι αναπόφευκτη» επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι το κομμάτι της επικοινωνίας της ΕΚΤ και η συνεχής έμφαση στο «υψηλότερο επίπεδο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». «Το να μην προβούμε σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι το 3,75% θα είναι το τελικό επίπεδο. Επιπλέον, μια αύξηση τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ούτε ότι το 4% θα το τελικό σημείο», όπως σχολίασε η Κριστίν Λαγκάρντ στη Σίντρα, βάζοντας στο επίκεντρο τη δυνατότητα μιας στάσης αναμονής. Υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και τη δύναμη μετάδοσης της πολιτικής. Η ΕΚΤ θέλει να γίνει κατανοητό ότι μια παύση, είτε γίνει στο 3,75%, στο 4% είτε υψηλότερα, δεν συνεπάγεται ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν περαιτέρω ή θα παραμείνουν στο «πάγο» για μια παρατεταμένη περίοδο.

Ένα τρίτο και τελικό στοιχεία που εξετάζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank είναι η συνάρτηση αντίδρασης της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κύκλο αυξήσεων στο επόμενο επίπεδο (4,25 - 4,50%). Οι ενδείξεις ενός «σπιράλ» μισθών - τιμών, ενός επίμονου δομικού πληθωρισμού και - ή αδύναμης μετάδοσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια. «Αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να μην εμφανιστούν άμεσα. Εξ ου και η επιθυμία της ΕΚΤ να διατηρήσει στο τραπέζι την επιλογή του «υψηλότερου επιπέδου και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ακόμη και μετά από μια παύση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Νέο βήμα διεθνοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Είσοδος στην αγορά της Αυστρίας

Γεωργιάδης: Σε αναστολή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με επίδομα έως 534 ευρώ

Φόροι: Πάνω από 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider