Ενδιαφέρον από Λάμψα, Όμιλο Διβάνη και Grivallia για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδιαφέρον από Λάμψα, Όμιλο Διβάνη και Grivallia για το Μέγαρο Μποδοσάκη
Το ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια μίσθωση ενός εκ των ιστορικότερων κτιρίων, φέρεται αντάξιο και της σημαντικότητας του ίδιου του ακινήτου.

Άνοιξε η αυλαία της ρεαλιστικής επενδυτικής σπουδής για το εμβληματικό Μέγαρο Μποδοσάκη που δεσπόζει στη Λεωφόρο Αμαλίας. Το ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια μίσθωση ενός εκ των ιστορικότερων κτιρίων, όπως διεφάνη χθες στη διαγωνιστική διαδικασία που τρέχει η εταιρεία Savilis για λογαριασμό του Ιδρύματος Μποδοσάκη, φέρεται αντάξιο και της σημαντικότητας του ίδιου του ακινήτου.

Ειδικότερα, μετά από παράταση δύο ημέρων, χθες έληξε η προθεσμία για την αρχική εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος (στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο ιδιοκτήτης, το ίδρυμα Μποδοσάκη) με την εμφάνιση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σημαντικών ονομάτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο όμιλος ΛΑΜΨΑ με ισχυρό αποτύπωμα στην πλατεία Συντάγματος μέσω των 5άστερων Μεγάλη Βρετανία, King George, Αthens Capital MGallery, η Grivalia με το πολλά υποσχόμενο project για το πρώτο *5 Οne & Only Resort στα πρώην Αστέρια Γλυφάδας (με επίσημη λειτουργία από τις αρχές Οκτωβρίου) και δεδηλωμένο ενδιαφέρον για περαιτέρω επέκταση στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας και ο όμιλος Διβάνη, που δεσπόζει εδώ πολλά χρόνια με ποιοτική παρουσία στα ξενοδοχειακά δρώμενα της Ελλάδας με πολυτελή ανά την Ελλάδα ξενοδοχεία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενδιαφέρον - μη δεσμευτικό πάντα - υπήρξε κυρίως για ξενοδοχειακή χρήση μεν, ωστόσο δεν έλειψαν και προτάσεις για γραφεία. Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για το Μέγαρο που προσφέρει απρόσκοπτη θέα από την Ακρόπολη μέχρι τον λόφο του Λυκαβηττού και τον Εθνικό Κήπο, θα ήταν ενδεδειγμένη η αξιοποίηση του για ξενοδοχείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, της θέσης του ακινήτου στην «καρδιά» της πρωτεύουσας απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και φυσικά λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα από τα ελάχιστα αυτοτελή κτίρια προς μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα πολύ υψηλών προδιαγραφών, έστω κι αν χρειάζονται αρκετά κεφάλαια για τη μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Η επόμενη ημέρα της διαδικασίας που έχει αναλάβει, όπως προαναφέρθηκε, ο σύμβουλος του ιδρύματος, η εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Κεντρική- Savills Hellas, θα είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, στα τέλη Σεπτεμβρίου για το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 12.819 τ.μ. επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5. Το ίδρυμα Μποδοσάκη είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει την πρόθεσή του, στις αρχές του τρέχοντος έτους για την εκμίσθωση του ακινήτου. Ο σημερινός μισθωτής, η Eurobank, αναμένεται να φύγει έως το τέλος του 2023, οπότε και λήγει το συμβόλαιό της για να μεταφερθεί στο νέο, «πράσινο» κτίριο επί της Σταδίου, που είχε αποκτηθεί το 2018 από την τότε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (σ.σ. συγχωνεύθηκε μετέπειτα με την Eurobank) κι έχει συνολική επιφάνεια 4.650 τ.μ. με απρόσκοπτη θέα στην παλιά Βουλή.

Όσον αφορά στην αποτίμηση του Trophy asset Μεγάρου, στο τέλος Δεκεμβρίου είχε εύλογη αξία στα 72,54 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί έναντι των 71 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Χωρίς να ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ελάχιστο τίμημα μίσθωσης, το Μέγαρο μπορεί να μισθωθεί είτε τμηματικά κατ’ όροφο, είτε αυτοτελώς, ενώ διαθέτει, αν και παλιό, μικρούς χώρους στάθμευσης στα υπόγεια. Για το θέμα του μισθώματος πάντως, όπως είναι εύλογο, πρόθεση του ιδρύματος είναι να είναι αντίστοιχα ικανοποιητικό και υψηλότερο από αυτό που εισπράττεται τώρα από την Eurobank, ενώ οι υποψήφιοι μισθωτές είναι ελεύθεροι να προτείνουν και την προτιμώμενη χρήση. Σύμφωνα με την πρόσκληση, «οι προτιμώμενοι πλειοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στις προσφορές τους ότι αυτές θα ισχύσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 και καλό είναι να λάβουν υπόψη στη διαμόρφωση της προσφοράς τους ότι το ίδρυμα, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εκτέλεση του κοινωφελούς έργου του, σκοπεύει να επιλέξει ένα μισθωτή του οποίου η προσφορά θα παρέχει εισόδημα ενοικίου από την έναρξη της μισθωτικής περιόδου, στις αρχές του 2024».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: H Eurobank τραβάει τη «σκανδάλη» της αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Εγκρίνεται αύριο η επαναγορά του 1,4% των μετοχών της 

Οδικές Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ: Το «πετράδι του στέμματος» για τους ομίλους υποδομών

ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης των καταστημάτων - Τι περιλαμβάνει η συνέχεια του σχεδίου εκσυγχρονισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider