Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τελευταία ευκαιρία για τους ωφελούμενους-Πού σκόνταψε το πρόγραμμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τελευταία ευκαιρία για τους ωφελούμενους-Πού σκόνταψε το πρόγραμμα
Παράταση για το "Εξοικονομώ-Αυτονομώ". Ποια άλλα προγράμματα "τρέχουν".

Με νέα παράταση για την υλοποίηση των παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους βαίνει προς ολοκλήρωση ένα «πολύπαθο» πρόγραμμα για την ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παίρνει νέα παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι δικαιούχοι να υλοποιήσουν τις παρεμβάσεις και πλέον το πρόγραμμα καταγράφει 2,5 χρόνια ζωής με την αγορά και τους φορείς να αναφέρουν επανειλημμένως ότι έχει περάσει από «σαράντα κύματα».
Ύστερα από τις «τρικλοποδιές» που έβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος ο κορονοϊός, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός αλλά και κάποιες αστοχίες στην υποβολή των αιτήσεων καθώς και του συστήματος υποδοχής/αξιολογήσεων, το Εξοικονομώ-Αυτονομώ τείνει να ολοκληρωθεί προσφέροντας τη δική του συμβολή στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ προέβλεπε επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των επαγγελματικών που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με την εκτέλεση των έργων, τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι ήταν η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτημάτων τελικής εκταμίευσης, η αδυναμία επικοινωνίας με τον ελεγκτικό μηχανισμό, ο αποσπασματικός έλεγχος, με τυχαία επαναλαμβανόμενες και άστοχες παρατηρήσεις (που οδηγούσαν με τη σειρά τους σε καθυστερήσεις), και η απαίτηση υποβολής επιπρόσθετων δικαιολογητικών, για τα οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στον οδηγό του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, αυτή την περίοδο «τρέχει» και το «Εξοικονομώ 2023», το οποίο παρέχει επιδοτήσεις έως και 75% για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου τους κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%, κάτι που θα μειώσει τους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά αλλά και τις εκπομπές ρύπων.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να διατεθούν κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα διανεμηθούν σε περίπου 20.000 πολίτες ενώ η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Την ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία για τις αιτήσεις ενός ακόμη προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το Μάιο. Πρόκειται για το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» το οποίο στοχεύει στη στήριξη των νέων, προκειμένου να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια κατοικία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Παρατείνεται ως τις 15 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα «Eξοικονομώ – Αυτονομώ»

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να προλάβουν τις προθεσμίες

Που κολλάει το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» - Τι κάνουν λάθος οι πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider