Στα «μαχαίρια» Παρίσι - Βερολίνο για τη νέα ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «μαχαίρια» Παρίσι - Βερολίνο για τη νέα ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
Την επιφύλαξή της σχετικά με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο -καθώς αυτή έρχεται  σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ - εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Άγκνες Πανιέ-Ρουνασέ, μιλώντας στην Handeslblatt.

Την επιφύλαξή της σχετικά με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, -καθώς αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ - εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Άγκνες Πανιέ-Ρουνασέ, μιλώντας στην Handeslblatt.

«Είναι αντιφατικό να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες γαλλικής πυρηνικής ενέργειας από τη μία πλευρά και από την άλλη να απορρίπτουμε κάθε κείμενο ή νομοθεσία στην ΕΕ που αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία αυτής της μορφής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», δήλωσε η Πανιέ-Ρουνασέ. «Η Γερμανία κινδυνεύει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια των γειτόνων της».

Από τα μέσα Απριλίου, οι γαλλικές παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχουν αυξηθεί απότομα. Το αν και σε ποιο βαθμό η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το κλείσιμο των τριών τελευταίων γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων στις 15 Απριλίου δεν μπορεί να ειπωθεί με σαφήνεια, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Ωστόσο, η τελευταία τάση εγείρει το ερώτημα αν η Γερμανία θα πρέπει να βασίζεται στο μέλλον περισσότερο στις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό.

Η Πανιέ-Ρουνασέ ζήτησε από τη Γερμανία να διατηρήσει ελεγχόμενες βασικές ικανότητες, εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να είναι σε θέση να αντισταθμίζει τις διακυμάνσεις στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. «Κάθε χώρα πρέπει να εκπληρώσει την ευθύνη της για την εξασφάλιση του δικού της εφοδιασμού και να συμβάλει στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δικτύου», δήλωσε.

Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός είναι επιφυλακτική σχετικά με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο: «Το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο», είπε. Η δημιουργία νέων ορυκτών δυνατοτήτων έρχεται σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Η Πανιέ - Ρουνασέ επεσήμανε επίσης το υψηλό μερίδιο του άνθρακα που ανέρχεται σε 33% στη γερμανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Στη Γαλλία, το μερίδιο του άνθρακα είναι 0,6%», είπε. Όσον αφορά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται πρακτικά στο ίδιο επίπεδο, με μερίδιο λίγο πάνω από το 20% ενέργειας η καθεμία, είπε.

Ζητώντας η Handeslblatt να σχολιάσει το γεγονός ότι η Γερμανία έκλεισε τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της και έτσι έχει γίνει σήμερα καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από τη Γαλλία, η Πανιέ - Ρουνασέ δήλωσε πως «η Γαλλία αποδίδει μεγάλη σημασία στο να μπορεί κάθε χώρα να καθορίζει ανεξάρτητα το ενεργειακό της μείγμα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κήρυγμα στους γείτονές μας, όπως ακριβώς δεν θέλουμε να μας κάνουν κήρυγμα. Αλλά οι χώρες της Ευρώπης είναι συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες όσον αφορά το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε χώρα πρέπει να εκπληρώσει την ευθύνη της για την εξασφάλιση του δικού της εφοδιασμού και να συμβάλει στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δικτύου».

Παραπέρα, η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας συμπλήρωσε πως «δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας ποικίλλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, απαιτούνται ελεγχόμενες βασικές ικανότητες για την εξισορρόπηση των διακυμάνσεων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Γαλλία έχει επιλέξει την πυρηνική ενέργεια. Και η Γερμανία πρέπει να βρει λύσεις χαμηλού CO2 για να εξισορροπήσει τις δικές της ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου από πλευράς Γερμανίδας, η Πανιέ - Ρουνασέ εξήγησε πως «το φυσικό αέριο είναι μια ορυκτή ενέργεια. Στην Ευρώπη, έχουμε όλοι δεσμευτεί να καταργήσουμε σταδιακά τις ορυκτές μορφές ενέργειας έως το 2050 και απαιτούμε αυτόν τον στόχο σε διεθνές επίπεδο. Η δημιουργία νέων ορυκτών δυνατοτήτων μου φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτό. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Σχετικά με την πρόθεση της Γαλλίας να κατασκευάσει έξι νέους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας, η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας αναφέρει πως «οι δύο χώρες μας επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον ίδιο ρυθμό: Πριν από δέκα χρόνια, το μερίδιό τους στην τελική κατανάλωση ενέργειας ήταν περίπου 13% η καθεμία. Πέρυσι, ήταν 20,7 % στη Γαλλία και 20,4% στη Γερμανία. Η Γαλλία θέλει να δημιουργήσει περισσότερα από 40 γιγαβάτ υπεράκτιας ισχύος τα επόμενα 25 χρόνια, που ισοδυναμεί με 50 νέα αιολικά πάρκα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ισότιμη βάση με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Σε σχέση με την άρνηση της Γερμανίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ισότιμη βάση, η Πανιέ - Ρουνασέ τονίζει πως «αποτελεί αντίφαση, αφενός, να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες γαλλικής πυρηνικής ενέργειας και, αφετέρου, να απορρίπτουμε κάθε κείμενο ή νομοθεσία στην ΕΕ που αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία αυτής της μορφής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Γερμανία κινδυνεύει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια των γειτόνων της. Οι Κάτω Χώρες είναι επίσης καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γερμανία και εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων αντιδραστήρων».

Παράλληλα, η Γαλλίδα Υπουργός τονίζει, απαντώντας στο αν η Γαλλία δεν επιδιώκει τη δική της ατζέντα στην ΕΕ και δεν προστατεύει τα συμφέροντα της πυρηνικής της βιομηχανίας, πως «το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας υπερβαίνει κατά πολύ τη Γαλλία. Μια συμμαχία 14 κρατών της ΕΕ θέλει να στηριχθεί στην πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό τους μείγμα στο μέλλον. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα και το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τα κράτη που είναι εχθρικά προς την πυρηνική ενέργεια αποτελούν μειοψηφία».

Η Πανιέ - Ρουνασέ, σε σχέση με το ότι πέρσι η Γαλλία ήταν εξαρτημένη από τη γερμανική ηλεκτρική ενέργεια, εξήγησε πως «η Γαλλία έχει πολύ υψηλά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας. Η πυρηνική δυναμικότητα μειώθηκε πέρυσι λόγω της συνήθους συντήρησης. Επιπλέον, ορισμένοι αντιδραστήρες χρειάστηκε να κλείσουν λόγω διάβρωσης. Η κατάσταση ήταν περίπλοκη, αλλά εν τω μεταξύ την έχουμε υπό έλεγχο».

Αναφορικά με το ότι η γαλλική αρχή πυρηνικής ασφάλειας ζήτησε την προσαρμογή των πυρηνικών σταθμών στις νέες κλιματικές συνθήκες ενόψει κυμάτων καύσωνας και ξηρασίας, η Γαλλίδα Υπουργός εξήγησε πως «οι ειδικοί μας λένε ότι οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη για τον πυρηνικό στόλο είναι σήμερα πολύ περιορισμένες. Το 2050, λιγότερο από το πέντε τοις εκατό της πυρηνικής παραγωγής είναι πιθανό να διακυβεύεται. Επιπλέον, πρόκειται για ένα ζήτημα που ανακύπτει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούμε να βασιστούμε στην ηλιακή ενέργεια για να παρέμβει εάν η πυρηνική παραγωγή περιοριστεί».

Τέλος όσον αφορά την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειες σημείωσε πως «η πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο ήταν και είναι μια καλή βάση εργασίας. Το κείμενο αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό των διακυμάνσεων των τιμών, ώστε να δοθεί στους παραγωγούς ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μεγαλύτερη αξιοπιστία στην επέκταση των ικανοτήτων τους. Αυτό είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον. Θεωρώ λυπηρό το γεγονός ότι η Γερμανία φρενάρει τη μεταρρύθμιση και αντ' αυτού ανακοινώνει από μόνη της μαζικές επιδοτήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία της. Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει συντονιστεί από το Βερολίνο με τους εταίρους του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider