Τι αναφέρει στην επιστολή του προς ξένα funds και θεσμικούς ο Αλέξης Πατέλης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αναφέρει στην επιστολή του προς ξένα funds και θεσμικούς ο Αλέξης Πατέλης
Με το «we’re backkkkk!» ξεκινάει την επιστολή του προς ισχυρά χαρτοφυλάκια, ξένους διαχειριστές και funds ο κ. Πατέλης.

Με το «we’re backkkkk!» ξεκινάει την πρώτη επιστολή του (στη δεύτερη κατά σειρά κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας) προς ισχυρά χαρτοφυλάκια, ξένους διαχειριστές και funds που «βολιδοσκοπούν» εντόνως την εγχώρια αγορά για τοποθετήσεις σε διάφορους κλάδους, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης, εστιάζει ιδιαίτερα στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων, στην αναγκαία μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στον μετασχηματισμό της χώρας, με απώτερο στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη, τόσο σε οικονομική, θεσμική και επιχειρηματική βάση.

Ακολουθεί αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Πατέλη:

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο να αναλαμβάνω εκ νέου τη θέση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού και ανυπομονώ να συνεχίσουμε το έργο μας.

1. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μια ηχηρή δεύτερη επικράτηση στις εκλογές του Ιουνίου, συγκροτώντας έτσι, μία από τις λίγες μονοκομματικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κεντροδεξιά ταυτότητα και σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Χρειάζονται δύο θητείες για να αλλάξει πραγματικά η χώρα και σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εντολή για να εργαστούμε σκληρά και να συνεχίσουμε στη γραμμή του μετασχηματισμού της Ελλάδας, με απώτερο στόχο τη σύγκλιση με την Ευρώπη, οικονομικά, θεσμικά και επιχειρηματικά.

2. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Για άλλη μια φορά θα σταθώ ιδιαιτέρως στην προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ωστόσο, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ένα επενδυτικό κενό και γιαυτό χρειαζόμαστε και θέλουμε περισσότερα. Οι επενδύσεις είναι το «κλειδί» για να επιτύχουμε τον στόχο σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου.

3. Όσον αφορά τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία: Πρώτον, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει πρωτίστως την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης (επιτάχυνση δηλαδή των διαδικασιών εκδίκασης υποθέσεων, ενστάσεων και προσφυγών) μέσω της ψηφιοποίησης, της αξιολόγησης, των εξειδικευμένων δικαστηρίων, αλλά και του επανασχεδιασμού του δικαστικού «χάρτη» της χώρας.

Δεύτερον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί επίσης ένα ζήτημα βέλτιστης κατανομής των πόρων που μπορεί να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό χώρο. Ήδη, οι προσπάθειες κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης «αποδίδουν καρπούς», όπως για παράδειγμα η μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ - «VAT Gap», ωστόσο έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες, με ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης.

Τρίτον, η διεύρυνση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά και, όπως και άλλες χώρες, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους κλάδους. Εν αντιθέσει με άλλες χώρες ωστόσο, η αναλογία της απασχόλησης προς τον πληθυσμό μας παραμένει χαμηλή, κάτι που υποδεικνύει επομένως, πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό. Χρειαζόμαστε ένα υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, περισσότερους νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία στην αγορά εργασίας και άρση των εναπομείναντων εμποδίων συνολικά.

Τέταρτον, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στον «πράσινο» και στον ψηφιακό τομέα. Η «πράσινη» επανάσταση είναι εδώ και συνεχίζει να αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική και γεωστρατηγική. Εξακολουθούμε να θέτουμε ως στόχο το να γίνουμε ένας κόμβος «πράσινης ενέργειας». Η ψηφιακή επανάσταση ξεκίνησε από την πρώτη θητεία και θα επεκταθεί, αγγίζοντας όλες σχεδόν τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως το εκλογικό σώμα ζήτησε, και θα το υλοποιήσουμε, ένα καλύτερο σύστημα υγείας για όλους. Ένα κοινωνικό «δίχτυ ασφαλείας» που θα διασφαλίζει ότι όλοι θα έχουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να πούμε και θα επεκταθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα επόμενα ενημερωτικά δελτία.

4. «Αυτό δεν έχει ήδη τιμολογηθεί;» Είναι αλήθεια ότι έχει ήδη καταγραφεί ένα ισχυρό «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα και στις ελληνικές μετοχές, στη βάση των προσδοκιών της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Θέλουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές: αυτή είναι μια κυβέρνηση δεσμευμένη να κάνει έργα, να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, και θα εκπληρώσουμε όχι μόνο τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε θετικά την αγορά, όπως συνέβη για παράδειγμα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή δύο ακόμη δόσεων του πρώτου διακρατικού διμερούς δανείου (GLF) της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο τρέχον έτος και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βγάλουν πολλά ακόμη κεφάλαια όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα.

5. Μερικά πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα:

- Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

- Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.

- Το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύει στην επίτευξη του στόχου ανάκτησης του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς το 2024 ή το 2025.

- Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδιάζουμε την απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής ώστε να επιτραπεί η χορήγηση δανειοδοτήσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα σε νοικοκυριά ή σε επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση.

6. Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει έναν κατάλογο δράσεων ως προς την επανάσταση που λαμβάνει χώρα γύρω από το AI (τεχνητή νοημοσύνη). Πώς θα πρέπει να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως κυβέρνηση, ως χώρα, ως οικονομία, ως κοινωνία;

7. Και σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ισότητα των γάμων αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετραλιάς: Tα νέα μέτρα είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων

Πακέτο παροχών – ελαφρύνσεων: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και νοικοκυριά

Με προσφορές και εκπτώσεις απαντούν οι ακτοπλόοι - Τι θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider