Γέλεν: ΗΠΑ και Κίνα να επικοινωνούν στενά για να αποφύγουν παρεξηγήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: ΗΠΑ και Κίνα να επικοινωνούν στενά για να αποφύγουν παρεξηγήσεις
Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση της ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει μια προσέγγιση που θα χρίσει κάποιον νικητή που θα τα πάρει όλα στις σχέσεις της με την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει να ανταγωνίζονται δίκαια και να επικοινωνούν στενά για να αποφύγουν παρεξηγήσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν το Σάββατο στο Πεκίνο.

Η Γέλεν, συνεχίζοντας τις συναντήσεις της με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, είπε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης He Lifeng ότι το ρεκόρ του 2022 στο διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας-που σημειώθηκε παρά τις πρόσφατες εντάσεις - έδειξε ότι υπάρχει "άφθονος χώρος για τις εταιρείες μας να εμπλακούν στο εμπόριο και τις επενδύσεις".

Όπως αναφέρει το CNBC, η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να μιλάμε για τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για διαφωνίες.

«Εν μέσω μιας περίπλοκης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες να επικοινωνήσουν στενά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις απαντήσεις μας σε διάφορες προκλήσεις», είπε η κ. Γέλεν. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να κατανοήσουν πληρέστερα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών μας».

Παρά τις συζητήσεις για οικονομική αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια εμπορική σχέση που είναι θεμελιωδώς σταθερή, με το αμφίδρομο εμπόριο να αγγίζει το ρεκόρ των 690 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Η Γέλεν επανέλαβε τη θέση της ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει μια προσέγγιση που θα χρίσει κάποιον νικητή που θα τα πάρει όλα στις σχέσεις της με την Κίνα, αλλά θα ήθελε να εξασφαλίσει έναν υγιή ανταγωνισμό με ένα «δίκαιο σύνολο κανόνων» που θα ωφελούσε και τις δύο χώρες με την πάροδο του χρόνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επικοινωνούν απευθείας τις ανησυχίες τους σχετικά με συγκεκριμένες οικονομικές πρακτικές και θα λάβουν στοχευμένες ενέργειες για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, είπε η Γέλεν. Προέτρεψε την Κίνα να μην επιτρέψει σε οποιεσδήποτε διαφωνίες «να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από την έλλειψη επικοινωνίας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει άσκοπα τη διμερή μας οικονομική και χρηματοπιστωτική σχέση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider