Τη Δευτέρα το ραντεβού Χατζηδάκη με τραπεζίτες - Ταμείο Ανάκαμψης, επιτόκια, ρυθμίσεις και Ηρακλής ΙΙΙ στο τραπέζι

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα το ραντεβού Χατζηδάκη με τραπεζίτες - Ταμείο Ανάκαμψης, επιτόκια, ρυθμίσεις και Ηρακλής ΙΙΙ στο τραπέζι
Οι τράπεζες θα έχουν φέτος, αλλά και το 2024, τους προβολείς στραμμένους πάνω τους λόγω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και της προσέλκυσης νέων ιδιωτών επενδυτών, που θα αναδιατάξουν τον ελληνικό τραπεζικό χάρτη. Στο επίκεντρο το κοινωνικό πρόσωπο των τραπεζών και η συμβολή τους στον μετασχηματισμό και το νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας. 

Μετά τη χθεσινή, πρώτη συνάντησή του με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα δει τους τραπεζίτες, σε μια συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου.

Η συνάντηση του νέου Υπ.Οικ. με τους τραπεζίτες πραγματοποιείται με τον τραπεζικό κλάδο να έχει καταγράψει κέρδη στο χρηματιστήριο της τάξεως του 60%, τα οποία αποτυπώνουν την ισχυρή κερδοφορία και τις προοπτικές του, καθώς επίσης την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας και των «δώρων» που θα φέρει σε οικονομία και τράπεζες. Οι τελευταίες θα έχουν φέτος, αλλά και το 2024, τους προβολείς στραμμένους πάνω τους λόγω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και της προσέλκυσης νέων ιδιωτών επενδυτών, που θα αναδιατάξουν τον ελληνικό τραπεζικό χάρτη.

Στη νέα αυτή φάση, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μπαίνουν σημαντικά ενισχυμένες, όπως αναμένεται να δείξουν και τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test της ΕΚΤ στα τέλη του μήνα.

Τα στοιχεία της χρήσης 2022, αλλά και το πρώτο μισό του 2023 δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες:

- έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια σε ποσοστό γύρω στο 6% από 45% το 2019,
- έχουν ενισχύσει την κερδοφορία τους, επωφελούμενες δε σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων στο σκέλος των επιτοκιακών τους εσόδων,
- διατηρούν πολύ ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με τον Δείκτη Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1 ratio) σε ενοποιημένη βάση στο 13,4% τον Μάρτιο του 2023 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου (Total Capital Ratio – TCR) στο 16,5%, και
- έχουν υπερεπάρκεια ρευστότητας και δείκτες LCR κοντά στο 200%, σημαντικά υψηλότερους από των τραπεζών στις άλλες χώρες τη Ευρωζώνης.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις τράπεζες προκειμένου να παίξουν πολύ ενεργά τον παραδοσιακό διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία, αποτελώντας τον μοχλό για την διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των λοιπών ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων που αναμένονται τα προσεχή χρόνια. Ο συγκεκριμένος ρόλος των τραπεζών σε μια μοναδική συγκυρία «βροχής» ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, θα συζητηθεί με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών υπό το πλαίσιο και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Έχοντας μπροστά τους την ανάπτυξη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, βασικό θέμα στην ατζέντα με τον νέο τσάρο της Οικονομίας θα είναι το πώς θα γίνει η πλήρης εξυγίανση των «κόκκινων» δανειοληπτών προκειμένου να επανενταχθούν υγιείς στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να συγκλίνουν το 2024 – 2025 με τον μέσο ευρωπαϊκό δείκτη ΝΡΕ που κινείται κάτω του 2%. Στο δεύτερο αυτό σκέλος, οι τραπεζίτες αναμένεται να θέσουν στον υπουργό το θέμα της νέας παράτασης του «Ηρακλή» («Ηρακλής 3») προκειμένου να ολοκληρώσουν εκκρεμείς τιτλοποιήσεις, αλλά και να επιτευχθεί δραστική μείωση των ΝΡΕs στις μικρότερες τράπεζες.

Κομβικό θέμα στη συζήτηση των δύο πλευρών θα είναι το κοινωνικό πρόσωπο των τραπεζών, μέσα από περισσότερες και καλύτερες ρυθμίσεις οφειλών στους δανειολήπτες και προστασία στους ευάλωτους.

Στο τραπέζι θα μπει και το θέμα των επιτοκίων, με ζητούμενο να διαμορφωθεί μια πιο δίκαιη σχέση μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, με μεγαλύτερη ανταμοιβή των καταθετών, αλλά και των συνεπών δανειοληπτών. Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν κάνει μεγάλα βήματα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια ιδιωτών, με στόχο να τους ανακουφίσουν από το βάρος των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ. Από τον υπουργό, ωστόσο, δεν αναμένονται διοικητικά μέτρα για το κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων.

Οι τραπεζίτες, τέλος, αναμένεται να θέσουν κρίσιμα και επείγοντα ζητούμενα όπως π.χ. η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, τα οποία θα «ξεμπλοκάρουν» επενδύσεις και θα «τρέξουν» γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIG Capital: Έρχονται νέες εξαγορές σε logistics/τουρισμό – «Χτίζει» mega χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και εξωτερικό

Softone: Αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και νέες εξαγορές για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider