Συνάντηση Χατζηδάκη – Στουρνάρα: Οι οιωνοί είναι άριστοι για την ελληνική οικονομία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Χατζηδάκη – Στουρνάρα: Οι οιωνοί είναι άριστοι για την ελληνική οικονομία
Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μετά τη πρώτη τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μετά τη πρώτη τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο. «Οι οιωνοί είναι άριστοι», τόνισε ο κ. Στουρνάρας σημειώνοντας πως υπάρχει συναντίληψη για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα συζητήθηκαν όλα τα βασικά θέματα της οικονομίας από τα κόκκινα δάνεια, τις τράπεζες και τη δημοσιονομική πολιτική, μάλιστα ο κ. Στουρνάρας παρέδωσε και επίσημα την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2023-2024. Ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο διοικητής της ΤτΕ συμφώνησαν πως πρέπει να διατηρηθεί μια συνετή δημοσιονομική πορεία, μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς που δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα οικονομικά της χώρας αλλά και την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.

«Με τον κ. Στουρνάρα συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας πως «και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την εικόνα αισιοδοξίας».

«Έχουμε κάνει βήματα για αύξηση επενδύσεων και του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και την αύξηση εξαγωγών. Στόχος μας εφαρμόζοντας οικονομική δημοσιονομική πολιτική να προχωρήσουμε μπροστά και να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα ακολουθεί μια πορεία κοινής λογικής, εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα», είπε ακόμη ο υπουργός.

«Με τον κ. Χατζηδάκη κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων και καταλήξαμε σε μια λέξη. Υπάρχει συναντίληψη», είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ακόμη πως θα υπάρξει συνεργασία ακόμη και πέρα από τα θέματα αρμοδιότητάς της, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας είναι και σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου. «Έχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα, το οποίο μπορεί να συνδράμει όπου χρειαστεί», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της ακρίβειας και ειδικά το θέμα της «ακρίβειας κερδών» το οποίο είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου αυξήθηκαν οι τιμές, μετά τα ποσοστά κέρδους και στο τέλος οι μισθοί. Πηγές ανέφεραν πως αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διοικητικά μέτρα. Αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τις κατάλληλες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Το μεγάλο ζήτημα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να μην υπάρξει ανοδικό σπιράλ τιμών – μισθών που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός με τον κατάλληλο έλεγχο της αγοράς, κάτι το οποίο θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτο ραντεβού Χατζηδάκη - Στουρνάρα: Επιτόκια, Ηρακλής ΙΙΙ, κόκκινα δάνεια και επενδυτική βαθμίδα στο τραπέζι 

gazzetta
gazzetta reader insider insider