Γλυκιά σοκολάτα με «αλμυρή» τιμή - Έρχονται κι άλλες ανατιμήσεις στο κακάο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γλυκιά σοκολάτα με «αλμυρή» τιμή - Έρχονται κι άλλες ανατιμήσεις στο κακάο
«Θέλουμε να παράγουμε κακάο με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, και αυτό έχει μια συγκεκριμένη ποιότητα και κόστος που ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει», δήλωσε ο Aidoo σε συνέντευξή του.

Ακόμα πιο «αλμυρή» αναμένεται να γίνει η τιμή της σοκολάτας καθώς η ανάγκη τήρησης αρχών βιωσιμότητας από τους παραγωγούς ωθεί υψηλότερα την ανταλλακτική αξία των κόκκων κακάο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, που μαζί προμηθεύουν περίπου τα δύο τρίτα του συστατικού της σοκολάτας, πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα δεν καλλιεργούνται σε αποψιλωμένα εδάφη. Θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος αυτού του μήνα, αν και οι εταιρείες έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν.

Η ΕΕ λαμβάνει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η παιδική εργασία εντός των εφοδιαστικών αλυσίδων των εταιρειών. Ωστόσο, η εκπλήρωση των απαιτήσεων των κανόνων θα έχει ένα επιπλέον κόστος που θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συμβουλίου Κακάο της Γκάνας Joseph Boahen Aidoo. Τέτοιες δαπάνες περιλαμβάνουν συστήματα ιχνηλασιμότητας.

«Θέλουμε να παράγουμε κακάο με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, και αυτό έχει μια συγκεκριμένη ποιότητα και κόστος που ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει», δήλωσε ο Aidoo σε συνέντευξή του.

Η προειδοποίηση της Γκάνας για επιπλέον κόστος έρχεται καθώς οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πιέζονται από τις υψηλότερες τιμές για τα είδη παντοπωλείου - συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κακάου και σοκολάτας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στο Λονδίνο έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 εν μέσω ανησυχιών ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα ισχύουν επίσης και για προϊόντα όπως ο καφές, το φοινικέλαιο και η σόγια. Ο Aidoo είπε ότι η καλλιέργεια κακάο της Γκάνας συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και ότι οι κόκκοι που αποστέλλονται από τη χώρα θα μπορούν να εντοπιστούν μέχρι πίσω στο αγρόκτημα.

«Είναι προς το συμφέρον μας να βελτιώσουμε και να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο παράγουμε κακάο», επεσήμανε. «Το σύστημά μας έχει εθνική ταυτότητα και βελτιωμένη διαφάνεια στον τομέα του κακάο και επιτρέπει στη ρυθμιστική αρχή να αποδείξει επιστημονικά την τοποθεσία των αγροκτημάτων και την ακρίβεια των ισχυρισμών για παιδική εργασία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά για όσο χρειαστεί - Δε νικήσαμε ακόμα τον πληθωρισμό

Gopinath του ΔΝΤ: Η ΕΚΤ και οι άλλες τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

Καζάκς (ΕΚΤ): Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο, ακόμα και με επιβράδυνση - «Πολύ αργότερα» οι μειώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider