Ελβετία: Έως και 40% ακριβότερες οι τιμές των διαμερισμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Έως και 40% ακριβότερες οι τιμές των διαμερισμάτων
Παράλληλα, η τράπεζα προειδοποιεί για ενδεχόμενο διόρθωσης των τιμών.

Για μεγάλη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στην Ελβετία, πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να αποδοθούν σε αντικειμενικούς παράγοντες, κάνει λόγο η κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB).

Στην έκθεση της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η SNB υποστηρίζει πως «οι τρέχουσες τιμές των διαμερισμάτων είναι περίπου 15% με 40% πιο πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να εξηγηθούν από θεμελιώδεις παράγοντες».

«Κατά την ερμηνεία αυτών των στοιχείων, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν καταγράφουν όλους τους παράγοντες ζήτησης και προσφοράς που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά κατοικιών.

Για παράδειγμα, το υψηλό και αυξανόμενο ποσοστό των ήδη δομημένων οικιστικών περιοχών σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο στην κατασκευή κατοικιών υψηλής πυκνότητας έχουν συμβάλει στον περιορισμό της προσφοράς. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των νοικοκυριών ήταν υψηλότερη από την αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, καθώς το μέσο μέγεθος των νοικοκυριών έχει μειωθεί» σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η SNB υποστηρίζει πως η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής -που ξεκίνησε το 2022- «είχε πολύ μικρότερη επίδραση στις αγορές ακινήτων και ενυπόθηκων δανείων από ό,τι παρόμοια δράση των κεντρικών τραπεζών σε άλλες χώρες και «ήταν συνολικά περιορισμένη».

Παράλληλα, η τράπεζα προειδοποιεί για ενδεχόμενο διόρθωσης των τιμών, σημειώνοντας πως «με την άνοδο των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, η πιθανότητα μείωσης των τιμών των κατοικιών έχει ενισχυθεί. Αυτό ισχύει τόσο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα όσο και για τα επενδυτικά ακίνητα, με τα τελευταία να καταγράφουν ήδη μια πραγματική μείωση των τιμών τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Βελτιωμένος ο κλάδος της μεταποίησης για τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider