«Τσιμπάνε» οι τιμές των καυσίμων – Τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσιμπάνε» οι τιμές των καυσίμων – Τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά
Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να καταγράφουν μικρή άνοδο αλλά παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι όπου οι τιμές θα παρουσιάσουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να καταγράφουν μικρή άνοδο στην ελληνική αγορά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο όπου οι τιμές χονδρικής εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μικρή αύξηση. Η γενική εικόνα δείχνει ότι η απλή αμόλυβδη εξακολουθεί να πλησιάζει τα 1,9 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης τα 1,6 ευρώ το λίτρο, τιμές οι οποίες θεωρούνται μεν υψηλότερες από άλλες χρονιές αλλά σίγουρα παραμένουν – για την ώρα τουλάχιστον- χαμηλότερες από πέρυσι.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι όπου οι τιμές, ακόμη και εάν δεν σημειώσουν πτώση, θα καταγράψουν σταθεροποιητικές τάσεις, κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,877 ευρώ το λίτρο σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα όπου ήταν στα 1,872 επιβεβαιώνοντας μια μικρή αύξηση, κάτι που συμβαίνει και για το πετρέλαιο κίνησης το οποίο πωλείται στα 1,570 ευρώ το λίτρο από 1,566 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Στα νησιά όμως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της αγοράς, οι τιμές όπως κάθε χρόνο είναι αρκετά υψηλότερες.

Πώς κινείται η τιμή της βενζίνης στα νησιά

Καθώς πλησιάζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού οι τιμές στις αντλίες παίρνουν φωτιά και σε ορισμένα νησιά ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στα Δωδεκάνησα είναι στα 2,041 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες στα 2,133, στη Ζάκυνθο στα 1,904, στην Κεφαλονιά στα 1,976, στο Ηράκλειο Κρήτης στα 1,921, στη Λέσβο στα 1,936 και στη Σάμο στα 1,906. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για τιμές υψηλές οι οποίες όμως και πάλι δεν θυμίζουν σε τίποτα την ακρίβεια που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2022.

Πέρυσι, ακριβώς την ίδια εποχή όπου η διεθνής τιμή του Brent ήταν στα 113,12 ευρώ (ενώ χθες, Παρασκευή, ήταν στα 75,25 ευρώ), οι τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στα Δωδεκάνησα ήταν στα 2,556 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες στα 2,650 ευρώ το λίτρο, στη Ζάκυνθο στα 2,467 ευρώ το λίτρο, στο Ηράκλειο Κρήτης στα 2,479 ευρώ το λίτρο, στην Κεφαλλονιά στα 2,502 ευρώ το λίτρο, στη Λέσβο στα 2,454 ευρώ το λίτρο και στη Σάμο στα 2,454 ευρώ το λίτρο.

Η ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη συγκρατεί τις τιμές

Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά και η αύξηση των επιτοκίων λειτουργούν από κοινού ως αντίρροπες δυνάμεις σε μια μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

«Οι τιμές του αργού προσπαθούν να βρουν υποστήριξη καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω κραδασμούς από επιθετικές εκστρατείες αύξησης των επιτοκίων», ανέφερε σε σχετικό σημείωμα ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής του OANDA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών, όπως αναμενόταν την Πέμπτη ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε αύξηση τουλάχιστον μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τελικά το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Μέσα σε όλα αυτά, ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και να εμποδίσει μια νέα άνοδο στις τιμές των καυσίμων σε χώρες που εισάγουν όπως είναι η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ανεβαίνουν οι τιμές – Φόβος για εκτόξευση της βενζίνης το καλοκαίρι

Φλερτ με τα 2 ευρώ η βενζίνη λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα - Τα προγνωστικά για το πετρέλαιο

Ηλεκτροκίνηση: Ο Μπαίντεν «βάζει φρένο» στις επιδοτήσεις για βιοκαύσιμα στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider