Bundesbank: Ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός μέχρι το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bundesbank: Ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός μέχρι το 2025
Για το 2024, η Bundesbank αναμένει πως η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 1,2%, ενώ για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 1,3%

Την εκτίμηση για το ότι η οικονομία της Γερμανίας θα παρουσιάσει ήπια ύφεση εντός του 2023 εξέφρασε η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Bundesbank) στην εξαμηνιαία έκθεση της που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η τράπεζα αναμένεται πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παρουσιάσει ύφεση 0,3% για το σύνολο του έτους, έναντι εκτίμησης για ύφεση 0,5% που είχε κάνει στην αρχή του χρόνου.

Για το 2024, η Bundesbank αναμένει πως η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 1,2%, ενώ για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 1,3%.

Η τράπεζα σημειώνει πως «η γερμανική οικονομία πρόκειται να ανακάμψει μόνο με κόπο από τις κρίσεις των τριών τελευταίων ετών .Ειδικότερα, εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, αν και αυτός, τουλάχιστον, αμβλύνεται».

Πληθωρισμός και επιτόκια

Για την πορεία του πληθωρισμού στη γερμανική οικονομία, η Bundesbank αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 6% για το 2023, στο 3,1% για το 2024 και στο 2,7% το 2025.

Σημειώνεται πως ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον πληθωρισμό είναι το 2%, με τις εκτιμήσεις της Bundesbank να ξεπερνούν αυτό το επίπεδο για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί. Ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί περισσότερο αν οι μισθοί και τα κέρδη αυξηθούν ακόμη πιο έντονα» σημειώνεται στην έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ, αναφέρει σε δήλωση του πως «χρειάζεται αποφασιστική δράση της νομισματικής πολιτικής είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων ενός πιο επίμονου πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoJ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια - Πρόβλεψη για «μέτρια» ανάπτυξη το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider